1. Téma: Prechod na barefoot z komerčnej topánky.
Viacerí mi píšete, či by som Vám vyrobila topánočky, ajked máte plochú nohu, halux valgus a iné anomálie pohybovej sústavy, alebo len, ako prvú Vašu barefoot obuv, hoci aj pre vačšie deti. No, počas prvých otázok niekedy zistím, že ste po operácii, buď už samotného chodidla, kĺbov či už v členku, kolena, bedrách, ba dokonca chrbtice, alebo minimálne ploche nohy a niečo boli aj pri chôdzi, sede, stoji...
ÁNO, rada vyrobím Vami vysnívanú obuv, a to hneď, ba na mieru, ALE...
V prospech Vášho zdravotného stavu potrebujem, aby ste si zvedomili chôdzu, a to aj sed a státie, lebo barefoot obuv môže v niektorých prípadoch viac uškodiť.
Viem o čom rozprávam. Sama prechádzam cez to ešte aj dnes. Nevedomý prechod na bosobotky pred už viac ako 6 rokov, mi spôsobil min. padnutú priečnu klenbu. Čo sa mi chodidlo tískalo v komerčných úzkych topánkach a zrazu malo priestor, tak pľask! Rozcapili sa. Skoliózu som si vybudovala nesprávnym sedom počas školy. Diastázu mam po pôrodoch, asi… Čo vám poviem, katastrofa, mohla som chodiť po lekároch, no náhodou, či osud sa pohral, do cesta mi priviedol fyzioterapeutku, ktorá pred rokom sa na mňa aj pozrela odbornými očami a vysypala na mňa všetky hore uvedené diagnózy spolu s hypermobilitou. Po konzultácii s @FYZIOtrener mám "predpísané":
1. CVIKY
2. A V HLAVE PREPROGRAMOVANIE - ZVEDOMENIE TELA, od malíčka na chodidle, až po končeky vlasov...
A iné.
Po tridsiatke je to celkom makačka. Konečne už rok ma nebolia kríže, ale idem ďalej, lebo ta padnutá priečna klenba sa mi bez zvedomenia aktívneho chodidla sama nenapraví, potrebuje mňa.
Bosobotky, barefoot obuv môže byť ako pomôcka k tomuto, ale chodidlo potrebuje v bežnom živote viac podnetov než si myslíme. Nerovné povrchy by mali byť aj súčasťou interiéru nielen domova, ale aj školy, škôlky, kancelárie... Aby sme tu reflexnú masáž, to podnecovanie, aktivizovanie každého svalíka v chodidle mali na dennom poriadku a chodidlo slobodne pracovalo.
Takže áno, rada Vám vyrobím obuv, ale v mene vášho zdravotného stavu, je dôležité aby ste boli pod dohľadom, vedením odborníka, či už:
☑️ fyzioterapeuta,
☑️ neurológa,
☑️ ortopédia,
☑️ ba aj pohybového kouča
…,
ktorý vás pozrie od HLAVY až po PRSTY na nohách v stoji, sede, ľahu a aj v pohybe a nielen predpise vložku do topánky, alebo lieky na bolesť vo dverách, ale prelustruje Vás či fyziologicky je všetko tak, ako má byť.
 
Ďakujem za prečítanie a aj za podnety, ktoré od Vás dostávam.
 
P.s.: ja nie som odborník, obráťte sa na odborné poradenstvo adekvátnej osobe. Za mňa Top je barefoot feandly fyzioterapeut, lebo TEN Vás vníma v celku. Kľudne sa obráťte na @FYZIOtrener - Ivana Veselovská, mám s ňou veľmi pozitívne skúsenosti

Komentáre

BUBALLA design

Venujem sa výrobe obuvi z podnetu vlastného zdravotného stavu, odkedy sa mi narodilo prvé dieťa, počas tehotenstva sa mi rozšírila noha a nevedela som si pohodlne obuť žtopánky, ani komerčné bosonohé barefoot mi nesadli. Dokážem vyrobiť aj na atypické chodidla, keďže mám modely s ručne tvarovanou podošvou . 13 cm male, ci nad 33cm veľké, je to jedno ;) Lebo každá noha je iná! Vyrábam ich so svojimi rukami. V obuvi Vám odovzdávam aj kúsok seba, moju energiu, môj čas, kreativitu, vytrvalosť a trpezlivosť. Na obrázkoch vidíte modely podla priania zákazníka, Vaše môžu mat úplne iné prevedenie.

Všetky články (3)