Abeceda krásnej a zdravej pleti

Určite sa zhodneme na tom, že zdravá a krásna pleť nie je samozrejmosťou a starostlivosť o ňu je tým najzákladnejším stavebným kameňom. O pleť sa musíme starať systematicky, pravidelne a najmä správne. Ako na to, sme sa opýtali odborníčky Ing. Martiny Dudovej, PhD., ktorá stojí za obľúbenou slovenskou značkou ručne vyrábanej prírodnej kozmetiky Kvitok.

Pre vhodne zvolené kroky pri opatere o našu pleť by sme mali poznať nielen jej typ ale aj celkový aktuálny stav. Zaručene Vám v tom pomôže samodiagnostika typu pleti. S touto informáciou sa môžete smelo pustiť do hýčkania a rozmaznávania.

Čo je typ a čo stav pleti?

Neznalosť typu a stavu pleti vedie k nesprávnej starostlivosti a tá môže zanechať dlhotrvajúce následky. Znalosť vašej pleti vám pomôže vybrať vhodné produkty a okrem toho, budete lepšie vedieť, čo sa dá pri starostlivosti zmeniť a ako dosiahnuť, aby sa stala dokonalejšou.

NÁVOD: Ako správne určiť typ pleti?

Poďme si spolu urobiť jednoduchý test. Tvár si umyte čističom, ktorý nezanecháva na koži žiaden film (napr.: odličovacie mlieko, hydrofilný olej). Potom už nerobte nič, len čakajte asi 30 minút a sledujte, čo sa s vašou pokožkou deje.

  • Ak je pleť v poriadku, bez pocitov pnutia, suchosti, “sťahovania” alebo naopak bez nadmerných premastení, neleskne sa, má normálnu farbu a veľkosť pórov (každá, aj normálna pleť má viditeľné póry) – máte NORMÁLNU PLEŤ
  • Ak cítite pnutie, “sťahovanie”, póry sú minimálne viditeľné, je bez lesku a pôsobí krehko, máte SUCHÚ PLEŤ.
  • Ak je textúra kože hrubá, póry sú rozšírené, a pleť je mastná a leskne sa po celom povrchu, máte MASTNÚ PLEŤ.
  • Ak je v tzv. T-zóne mastnejšia, leskne sa, ale líca sú suché, prípadne normálne bez známok pnutia, máte ZMIEŠANÚ PLEŤ. Je to najčastejší typ pleti.

Ak máte podobné pocity, ako pri suchej pleti, ale môže sa objaviť aj nadmerná tvorba mazu, no pleť je navyše červená, krehká, objavujú sa presvitajúce cievky či lišaje, máte CITLIVÚ PLEŤ.

Ak ste vo veku viac ako 30 rokov (približne), máte ZRELÚ PLEŤ. 

Typ pleti

Milé dámy, vedeli ste, že typ pleti dostáva každá z nás do vienka? Je geneticky daný a nemôžeme ho zmeniť. Poznáme 4 základné typy, pričom každý z nich má svoje charakteristické znaky:  

1.typ : Normálna pleť

- pokožka nie je ani napnutá ani premastená. Je bez vrások, bez akné a bez lesku a póry nie sú ani zväčšené ani upchaté a koža je jemná, hebká, svieža a pružná. Pigmentácia a štruktúra je jednotná. Jednoducho sen mnohých žien a dokonca aj mužov.

2.typ : Suchá pleť

- pleť je bledá, napnutá, bez lesku a začervenaná. Nemá dostatočnú vlastnú ochrannú vrstvu a to spôsobuje vyššiu citlivosť, stratu jasu a pocity pnutia i suchosť počas celoročne. Suchá je aj pokožka vo vlasovej časti. Okolo úst a očí vznikajú drobné vrásky.

3.typ : Mastná

- definuje ju hrubá textúra, lesk, zväčšené póry hlavne v T-zóne, upchaté póry, akné a zápaly. 

4.typ : Zmiešaná

- je to mix suchých, normálnych a premastených miest. Suché sú zväčša líca, mastná je pokožka na čele, nose a brade. Tento typ často trápia suché miesta i zápaly pokožky súčasne.  

Rozšírené delenie typov pleti

Poznáme ešte ďalšie dva typy pleti, ktoré sa môžu skombinovať so 4 základnými. Pleť môže byť citlivá, alebo zrelá. Citlivá pokožka je jemná a krehká a na kozmetické prípravky reaguje citlivo. Rýchlo sčervenie a má menšie množstvo pigmentu. Zrelá pleť je charakteristická tým, že sú na nej viditeľné znaky starnutia, čo sa objavuje asi od 25 rokov. Pokožka stráca pevnosť a pružnosť. Pri zrelej pokožke sa objavujú vrásky, klesajú horné očné viečka a ochabuje pokožka na dekolte a krku. Objavujú sa pehy, starecké škvrny a rozšírené póry. Pleť nemá dostatočné množstvo elastínu a kolagénu.

TIP: Ak chcete správne určiť váš typ pleti je potrebné si všímať:

  • veľkosť pórov
  • farba
  • lesk
  • premastenia
  • pocit pnutia
  • tvorba šupiniek
  • pigmentácie
  • citlivosť na vonkajšie podnety

Stav pleti

Je zrkadlo toho, ako sa o seba staráme zvnútra i zvonku. To čo sa deje v našom organizme a to ako na nás pôsobia vonkajšie faktory sa vždy prejaví na pokožke. Vek, rozsah starostlivosti o pleť, ročné obdobie, strava, hormonálne zmeny, stres, užívanie liekov...

Najčastejšie sa vyskytujúce stavy pleti

Dehydrovaná pleť  

Precitlivená a podráždená pleť

Nadmerne sa mastiaca pleť

Aknózna pleť

Zápaly a vyrážky

Pigmentové škvrny

Vrásky

Matná pleť

Rozšírené póry

Rozšírené cievky

Ekzémy

Mílie a mnohé ďalšie

Všetci sa asi zhodneme, že kombináciou základných a špeciálnych typov pleti spolu s aktuálnym stavom vzniká veľké množstvo rôznych typov pleti. A je naozaj ťažké dokonale sa v tom vyznať a vybrať si produkty šité presne na mieru.

Ako nastaviť základnú starostlivosť o pleť?

Základné produkty pre svoju každodennú starostlivosť o pleť si volíte podľa typu pleti, respektíve podľa veku, s prihliadnutím na zmeny starnutia našej kože.

Medzi základnými produktmi by určite nemali chýbať:

„Vyššie spomenuté produkty slúžia pre základné kroky pre každodennú starostlivosť. Z našej kozmetiky by som na začiatok odporúčala vyskladať základ z kolekcie Solution by Kvitok, alebo z klasiky Kvitok. Jasné „Nie“ hovorím prílišnému kombinovaniu všakovakých produktov, čo vo finále nemusí dopadnúť úplne dobre. Po  zastabilizovaní pleti, môžete pridávať ďalšie produkty, ktoré by zodpovedali vášmu aktuálnemu stavu pleti,“ odporúča Martina.

Koľko času potrebujete na nastavenie základnej starostlivosti?

Je to veľmi individuálne. Nastaviť základnú starostlivosť sa niekomu podarí po pár dňoch a niekto na to potrebuje roky. V prípade ak patríte medzi priemer, sa prvé výsledky dostavia po 3 – 6 týždňoch. Vždy však riešime kombináciu typu a stavu pleti i faktorov, ktoré na ňu aktuálne vplývajú. Nemali by sme hodnotiť kozmetické produkty hneď po prvých použitiach.

Rada nad zlato: „Sledujte ako sa vaša pleť cíti a aké zmeny sa na nej prejavujú.“  

V prípade, že by zhoršenie pleti bolo veľmi výrazné, niektorá zo zložiek nemusí byť pre vašu pleť vhodná. Pre vyvarovanie sa nepríjemných pocitov a zhoršenej pleti je výborný  „Patch test“ na odhalenie alergických reakcií. Negatívna reakcia sa môže prejaviť aj po dlhodobom používaní. Kozmetika nemusí byť zlá, jednoducho vám nesadla.

Po nastavení základnej starostlivosti sa môžete pohnúť o krok ďalej a začať si vyberať doplnkové produkty, ktoré prispejú k zlepšeniu vašich nedostatkov a riešeniu vašich problémov.

„Moja vášeň pre kvalitné, jednoduché a účinné produkty, no zároveň prirodzené pre našu pokožku, sa odzrkadľuje v každom jednom výrobku. Kozmetiku som začala vyrábať pre seba a svojich najbližších, a určite nie som výnimkou, keď chcem pre nás tie najkvalitnejšie produkty. Vyhýbam sa nekvalitným surovinám a rovnakú kvalitu odovzdávam aj vám – našim zákazníčkam,“ hovorí Martina. „Pri výrobe uprednostňujem ingrediencie z darov prírody, ktoré s našou pokožkou spolupracujú. Ľudové liečiteľstvo je vyhľadávané čoraz väčšou skupinou ľudí a ja som sa rozhodla prepojiť ho so skutočnými vedeckými poznatkami,“ dodáva na záver.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)