Mamička týždňa, Ági Boda

Predstavíte sa nám?

Volám sa Ági Boda. Žijem na východe Slovenska, v malej dedinke Boľ. Tu som sa narodila, a okrem štúdia na strednej škole v Košiciach, som nežila nikde inde. Už nie som mladou mamičkou. Mám 51 rokov. Som matkou dvoch dospelých chlapov, takže moje deti mi tvorbu nesťažujú, ale práve naopak. Kamarátka môjho syna, ktorá už 3 roky žije s nami, mi veľmi veľa pomáha. S jej príchodom som dostala dcérku. Spolu s ňou vymýšľame nové nápady, spolu tvoríme.

 

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate? 

Meno nášho obchodíka je „Lilliput World", kde šijeme textilné bábiky, zvieratká, vankúše, sety do postieľok, čiapky, stany, šaty pre detičky pre Lilliputcov, ale na vyžiadanie aj pre dospelých dámske šatky, šály, tašky. Fantázii sa medze nekladú.

 

Lilliput World, Čo dokáže mamaAko ste sa dostali ku svojej tvorbe? 

Mala som asi 10 rokov, keď moja mama dostala jeden starý šlapací šijací stroj Singer, a začala chodiť na kurz šitia. Veľmi zvedavo som pozorovala na jej novú záľubu, očaril ma ten starý stroj. Mala som 14 rokov, keď som ušila svoju prvú ľanovú tašku, ktorú som aj vyšívala krížikovou výšivkou. Bola som na to veľmi hrdá, nosila som ju do školy. Od tej doby mám už svoj štvrtý šijací stroj, ale na ten prvý, stále s nostalgiou spomínam.

 

Čo dokáže mama, darček pre dievčatkoAký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Som veľmi hrdá na kabát, ktorý som šila pre svojho manžela (vtedy ešte len snúbenca) patchworkovou technikou z malých kúskov starých ošúchaných rifloviek. Bola to nesmierna práca, staré nohavice nastrihať na maličké kúsky 5x5 cm, potom z nich vytvoriť kabát, podľa svojho strihu. Ale podarilo sa, napriek tomu, že nie som vyučenou krajčírkou.

 

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Okrem šitia už od 14. rokov pletiem, háčkujem, venujem sa tvorbe šperkov, maľujem obrázky. Som rada, že sa ľuďom v mojom okolí moja práca páči a podporujú ma. Túžim po uznaní aj širšieho okolia. Najradšej by som bola, keby som mohla celý svoj nasledujúci život stráviť s prácou, ktorá ma baví, pri ktorej sa cítim vo svojej koži, pri ktorej som vyrovnaná a šťastná. Svojou tvorbou chcem robiť aj iných šťastnými. Sníva sa mi o tom, ako by sa dalo žiť aj vyžiť z kreativity. Na tom pracujem už viac rokov, dúfam, že sa raz k tomu dopracujem, tvrdou, vytrvalou prácou.

 

Set pre deti, Čo dokáže mamaKedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť? 

Tvorím popri práci, vo večerných hodinách, cez víkendy, cez dovolenky, v noci v sne, stále - stále, lebo tvorenie je môj život. Áno, ide to aj na úkor mojej domácnosti. Niekedy mám nepovysávané, nevyžehlené. Stáva sa, že aj obed mešká o hodinu- dve, ale moja rodina mi odpustí, uznávajú ma takú aká som. A to je najväčší dar, čo môžem dostať.

 

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Konkrétne životné motto asi nemám. Robím v živote všetko pre to, aby som v ňom bola spokojná a šťastná. Nájsť vo svojom živote šťastie a spokojnosť s prácou je pre mňa veľmi dôležité.

 

Vankúše do detskej izby, Čo dokáže mamaČo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Tvorivým maminkám môžem odkázať, aby venovali svojim deťom čo najviac času, ale aby sa svojich snov nikdy nevzdali. Deti vyrastajú, ale sny ostanú.

S pozdravom

Ági Boda☺

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)