Ako efektívne zatočiť s nádchou

V dnešných dňoch môžeme slovo vírus pokojne označiť za najpoužívanejšie slovo sveta.  Samozrejme ide o korona vírus, ktorý sa z dejín už nikdy nevymaže. Ostatné vírusy však z bežného života nevymizli a sú stále súčasťou našich dní. Vedeli ste, že práve nádcha je jedným z najčastejších ochorení detí i dospelých?

V práci je to zaberák, máte plno starostí o domácnosť a deti, a k tomu oslabenú imunitu. Doma teplúčko a vonku zúri chladný vzduch... Tak skvelé podmienky pre nádchu, nejde ani lepšie opísať.  Hlási sa celoročne. Ako klasická vírusová, alebo vyvolaná alergiou. A my sme pre vás zozbierali niekoľko užitočných informácií a rád, ako s týmto nepríjemnym vírusom zatočiť :-)

nádcha mar

Čo je nádcha?

Mamičky naše, určite ste si obdobím kýchania a plného nosa prešli neraz vy samé, a rovnako tak aj vaše deti. Ten pocit, keď vám hlava ide prasknúť a upchatý nos sa nedá ani za nič uvoľniť… Hrozná predstava… Nádcha je predovšetkým spojená so sťaženým dýchaním cez nos, pretože sliznica sa v tomto období zväčší a často človek veľa a intenzívne kýcha. Zvyčajne sa s ňou dospelák dokáže vysporiadať do 5 dní. Aj keď to nie je dlho, tak nám to často dokáže pokaziť náladu a ubrať z bežného komfortu.

Aj človek s tým najlepším imunitným systémom si občas s nádchou “užije”. Mnoho ľudí ju však podceňuje a tak si liečenie, zbytočne, predlžujú. Pri nádche ide o kvapôčkovú infekciu, ktorá sa objaví do 48 hodín, takže ani s istotou neviete povedať, kde ste k nej prišli. A spravidla neprichádza sama, ale je jedným z prvých príznakov prechladnutia. Je preto dôležité, aby ste ju zastavili v začiatkoch a neobjavila sa u vás aj bolesť hrdla či horúčka.

Pri nádche sa často idete ukýchať do zbláznenia. Vírusy, ktoré podráždia sliznicu v nose vyšlú mozgu signál, že sa má nechceného hosťa v nose zbaviť a tak kýchate a kýchate... Rýchlosť kýchnutia môže dosiahnúť viac ako 150 km/hod. A vedeli ste, že počas spánku človek nekýcha, pretože jeho nervy spia rovnako ako človek sám? Zaujímavosťou je aj to, že pri kýchnutí nedokážete mať otvorené oči, lebo svaly, ktoré ku kýchnutiu napomáhajú sú počas toho neovládateľné.

recepty starých mám

Ako s nádchou bojovali naše babičky?

Existuje niekoľko, rokmi overených, receptov, ktoré účinne zatočia s nádchou a zmiernia jej priebeh. V prvom rade je potrebné oddychovať a dodržiavať pitný režim. Med, citrón a zázvor sú účinnou prvou pomocou počas dní, kedy vás trápia vírusy. Vaše telo potrebuje vitamínovú bombu! Určite pridajte do jedálneho lístka ovocie. Silný vývar pôsobí tiež veľmi priaznivo. Nezabúdajte na cesnak alebo chilli, ktoré zahrejú tým správnym spôsobom a hlieny uvoľnia.

Naparovanie je starý známy spôsob, ktorý uvoľnuje upchatý nos. Schovať hlavu pod uterák a dýchať horúce výpary vody s kvapkou oleja, alebo soli pôsobí zázračne. Veľa vetrajte, prípadne si zaobstarajte zvlhčovač vzduchu. Dobrým tipom na zmiernenie silnej nádchy je aj horúci kúpeľ. Do vane si nakvapkajte aj éterické oleje, ktoré uvoľnia upchaté dutiny. Trendom posledných rokov je aj výplach nosa, alebo nosová sprcha, ktorá by mala sliznicu prúdom slanej vody zbaviť vírusov. Tento spôsob je veľmi efektívny a nos spriechodní naozaj rýchlo. Najrýchlejším a najpraktickejším pomocníkom pri upchatom nose je nosový sprej.  

                                         mar

Zázzrak z Islandu - v spreji

mar rhino 0,1% nosový sprej  je jedinečný spojením liečivej látky xylometazolín a morskej vody. A prečo? Xylometazolín spôsobuje stiahnutie ciev v mieste účinku. Znižuje tak opuch sliznice a zlepšuje uvoľnenie sekrétu a značne uľahčuje dýchanie a to všetko za 5 – 10 minút po aplikácii. Dodáva sa vo viacerých koncentráciách liečivej látky. mar rhino 0,05% nosový sprej je jemnejšou verziou pre vaše detičky od 2 do 6 rokov rokov. Pre dospelých a deti staršie ako šesť rokov je na trhu k dispozícii mar rhino 0,1% nosový sprej. Morská voda má na sliznicu pozitívny vplyv. Obsahom izotonického roztoku morskej vody z Islandu je prospečný pri odstranení zaschnutých hlienov z nosovej sliznice. Týmto sprejom výrazne uľahčíte spriechodnenie upchatého nosa a urýchlite priebeh liečby nádchy. Na podávanie spreja sa používa mechanický dávkovač, čo zabezpečí presné dávkovanie bez plynov a iných mechanizmov, ktoré by pôsobili pre používateľa nekomfotne. Sprej je určený na použitie do nosa. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

mar plus, zdravotnícka pomôcka, je ďalším z radu produktov mar určených na starostlivosť o sliznicu nosa. Celoročne ho môžete používať na hygienu nosa a je vhodný pre detičky od narodenia.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)