Ako sa šije jednoduchá kabelka

blog od mamičky Ingrid Petruškovej

Kabelka je súčasť každej ženy. Dá sa pomerne ľahko ušiť a bude to vlastnoručne vyrobený originál.

Na výrobu jednoduchej kabelky potrebujeme:

  • dve látky - vrchnú a vnútornú
  • zips
  • bavlnený alebo zmesový popruh
  • nite
  • nožnice
  • krajčírsku kriedu
  • pravítko

Na vrchnú časť kabelky si vyberieme buď jednofarebnú alebo vzorovanú látku. V prípade jednofarebnej látky si ju môžeme skrášliť výšivkou, maľbou, našitím alebo nalepením obrázkov. Pri vzorovanej látke sa nemusíme zaoberať ďalším skrášľovaním. Vhodná vrchná látka by mala byť trošku pevnejšia. V prípade vnútornej látky je výber jednoduchý. Mala by byť vo farbe vrchnej látky. Menší rozdiel v odtieni nie je vôbec problém.

Ako prvý krok si vytvoríme strih na kabelku. Ako na to? Na látku si pomocou krajčírskej kriedy predkreslíme predný, bočný a spodný diel. V tomto prípade má predný diel tvar obdĺžnika s rozmermi 30 x 22 cm. Spodný diel tvorí obdĺžnik, ktorý má veľkosť 30 x 7 cm. Bočný diel má tvar obdĺžnika veľkosti 7 x 22 cm. V hornej časti bočného dielu je šírka namiesto 7 cm už len 3,5 cm. Obdĺžnik sa teda na bočnom diely postupne zužuje. 

Druhý krok je ručné zošitie vonkajšej a vnútornej časti kabelky. Na vrchnú látku si opäť dvakrát predkreslíme predný a dvakrát bočný diel. Spodný diel nakreslíme jedenkrát. Po nakreslení strihu na látku pridáme1 cm látky na švíky. Na prednej a zadnej strane vrchnej látky ešte pridáme 3,5 cm na prišitie zipsu. Nakreslené diely vystrihneme. Z podšívky si urobíme dva predné, dva bočné a jeden spodný diel. Ak kabelku ozdobujeme výšivkou, nažehlením obrázku či maľovaním, spravíme to ešte pred ručným zošitím dielov.    

Tretím krokom je zošitie kabelky na stroji. Najprv zošijeme vrchnú a vnútornú látku.  Na predný a zadný diel vrchnej látky si ručne stehovkou prišijeme zips. Následne prešijeme hornú časť so zipsom aj na stroji. Ručne alebo strojom zošijeme vonkajšiu časť s vnútornou časťou v mieste našitia zipsu.

Štvrtý krok je ušitie popruhu. Dĺžka bavlneného popruhu závisí od toho, ako nízko/vysoko chceme kabelku nosiť. Z vrchnej látky si vystrihneme pás dlhý 1,10 - 1,20 m, široký 9 cm. Do stredu pásu umiestnime bavlnený alebo zmesový popruh. Prečnievajúce konce látky zahneme do vnútra a zostehujeme. Prešijeme na stroji po oboch stranách a popruh je hotový.

Piaty krok je krok posledný. Popruh ručne prišijeme na vnútornú hornú časť kabelky. Následne ho strojom prišijeme po okrajoch a kvôli zosilneniu ho prešijeme aj krížom. Po vytiahnutí stehovacej nite a začistení je kabelka hotová.

Originál je na svete a môžete ísť na vychádzku, či do práce s novou kabelkou.


Blogerka Inka Petrušková je veľmi šikovná a všestranná mamička. Inka, ďakujeme za inšpiráciu!   

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)