Ako sa šije z úpletu

blog od mamičky Ingrid Petruškovej

Najradšej šijem veci z úpletu. Je to mäkučký, poddajný materiál. Prispôsobí sa pri nosení telu, nikde netlačí, pekne kopíruje postavu. Šijem z neho tričká s krátkym a dlhým rukávom, ako aj bez rukáva. Moje tričká nosia žienky, detičky i muži. Okrem tričiek som už ušila pár šiat, mikiny, tepláčiky. Najnovšie robím z úpletu sveter.

Tričká zdobím maľovaním farbou na textil, vyšívam nitkami i korálikmi. Tepláčiky pre deti majú na kolenách nášivku. Sú to obrázky, ktoré som namaľovala na zvyšky iných úpletov. Tie sú spevnené podlepením. Šijem ich veľmi jednoducho. Mám šijací stroj, ktorý je starší ako ja. Jediná zmena oproti šitiu ostatných látok je, že na úplet používam ihlu na úplet. Má špičku trošku zaguľatenú, aby nesekala látku. Keď už je takáto ihla tupá, robí dierky na tričko. V tom prípade ju len treba vymeniť za novú a stroj zase šije pekne.

Strih je jednoduchý. Na rozprestretú látku, ktorú mám danú dvojmo, si položím tričko, ktoré mi dobre sedí. Obkreslím ho krajčírskou kriedou a vystrihnem asi 6 mm od nakreslenej čiary. Tak isto robím aj šaty. Tiež podľa trička, len pridám pár desiatok cm látky na sukňu. Na tepláčiky používam strih na nohavice. Po vystrihnutí si tričko prešijem ručne stehovacou nitkou. Potom to prešijem na stroji, nitky povyťahujem a tričko je hotové. Ešte ho vyžehlím a nový originálny kúsok je na svete.

Keď chcem mať tričko alebo šaty zdobené výšivkou, tak si najprv vystrihnem diely. Na predný diel, prípadne aj na rukávy, si nakreslím obrázok. Potom ho vyšijem plným stehom, prípadne ho namaľujem ihlou či retiazkovým stehom. Až po vyšití obrázku si tričko zošijem. Vyžehlím a je hotové.

Tričká maľované farbami na textil si najprv ušijem a potom namaľujem. Pred maľovaním dám pod miesto, kde idem maľovať mikroténové vrecko. To preto, aby sa mi farba nedostala na zadnú stranu trička. Po namaľovaní ešte počkám 24 hodín, aby uschlo (farba uschne oveľa skôr). Zažehlím to ale až po tých 24 hodinách. Tým zafixujem farbu. Takéto tričko môžem úplne bez obáv prať v práčke na 40 stupňov. Nemusím sa báť, že mi obrázok zmizne. Mám to vyskúšané! Ani po 10 rokoch nosenia sa obrázok nezmení.

  

Takže smelo do šitia tričiek, šiat, tepláčikov milé maminky!  Nepokazíte nič. Výsledkom vášho snaženia bude originál, ktorý nebude mať nik iný.

Vaša Inka


Blogerka Inka Petrušková je veľmi šikovná a všestranná mamička. Inka, ďakujeme za inšpiráciu!   

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)