Ako sa zbaviť strachu zo šoférovania

Prezradte niečo o sebe a čo vás inšpirovalo knihu napísať.

Som mama dvoch detí. Volám sa Andrea Závodská. Rada tvorím, rada píšem. K mojej prvej knihe ma inšpiroval vlastný strach, ktorý som mala 12 rokov. Bála som sa, že neviem auto ovládať a aby som niekomu neublížila. V autoškole som sa spoliehala na inštruktora, že môže zasiahnuť. Keď som mala šoférovať ja, tak som si vôbec neverila, že to zvládnem. Nemala som rada, keď sa ma niekto pýtal prečo nejazdím a čoho sa bojím. Tie otázky ma vytáčali :-), to asi poznajú všetci, ktorí sa boja. Mala som vtedy pocit, že som niečo menej ako tí, ktorí jazdia.

Keď mala ísť dcéra do škôlky, tak ju nezobrali blízko pri dome, a museli by sme chodiť autobusom a potom kus peši. Čo pri predstave dažďa a zimy nebolo práve pozitívne. Vtedy som si povedala, že začnem jazdiť. Vtedy padlo moje rozhodnutie - že chcem. Do vtedy som sa točila len v tom strachu a vlastne som nikdy nehovorila, že chcem jazdiť. Vždy som hovorila len o strachu. Vtedy som ale vôbec nevedela ako to mám spraviť. Ja som mala už pár pokusov akože začať. Dokonca aj kondičné jazdy som absolvovala, ale napriek tomu som nejazdila.

A keď som ho začala prekonávať, tak som stretala aj cudzie ženy, ktoré mi začali rozprávať o ich strachu. A tak nejako vznikol nápad, že by som im chcela pomôcť. Pretože som vedela na základe vlastnej skúsenosti, že to nie je ľahké. Chcela som byť pre ne podporou a povzbudením, že sa to dá. Najskôr vznikol ebook a neskôr aj vďaka mamičkám z Čo dokáže mama vznikla kniha. 

 

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Kniha je určená pre všetkých, ktorí majú strach šoférovať. Je to v podstate môj príbeh, prechod od strachu k šoférovaniu.  

Kedysi som hľadala som na internete ako začať šoférovať, ale všetko mi to prišlo také, akoby to písal niekto, kto sa asi ani nebál. Už keď som vedela, že chcem jazdiť, tak som začala hľadať svoj spôsob, ako začať, aby to vyhovovalo mne. Pre mňa bolo úplne podstatné to rozhodnutie. Pretože, človek, ktorý ani nechce jazdiť, tak len ťažko to dokáže. Ako ďalší podstatný bod je to, že som si šoférovanie spájala s niečím nepríjemným. Už len to slovo, vo mne vzbudzovalo strach a tak som si uvedomila, že to potrebujem zmeniť. Potrebovala som šoférovanie spájať s niečím príjemným. Ja som si teda predstavovala, že si priveziem nákup, odveziem deti a vybavím čo potrebujem. Snažila som sa predstaviť si aj to, ako sa budem skvele cítiť. Teda začala som sa potom sústrediť na môj cieľ a tie pocity. Že budem na seba veľmi hrdá, že som to dokázala. Teda keď to zhrniem, strach nám vzniká v mysli - a teda tam som ho aj najskôr riešila.

Referencie od čitateľov

  • Kniha mi veľmi pomohla prekonať môj strach zo šoférovania. 5 rokov po získaní vodičského preukazu som sa volantu bála, ako čert kríža Je pravda, že knižka tiež chvíľu ležala na poličke, kým som sa odhodlala. Ale potom to už išlo- každou jazdou som si bola istejšia a istejšia. Síce zo začiatku iba krátke trasy a s priateľom po boku, ale bola som kľudnejšia. Teraz už jazdím sama do práce, na kratšie vzdialenosti tiež a dokonca som už otočila trasu Bratislava- Rimavská Sobota (ale ešte stále so spolujazdcom). Kniha mi veľmi pomohla, nakoľko ja som "čitateľský typ" a kým si niečo neprečítam môžu mi všetci hovoriť čo chcú a míňa sa to účinku (Nora Miškeniová)

  • Kniha je úžasná. Po 24 rokoch po smrti môjho ocka som sa odvážila sadnúť si za volant. Kniha bola prvým motivátorom. Ja vždy hovorím náhody neexistujú ale nejak to išlo pekne postupne (možno ocko z hora sa o to pričinil). Najskôr som Vás náhodne objavila na nete, potom kniha, ktorú som skutočne prečítala na jeden hlt, a bola taká dobrá, že chutila 2x. Neboli to prázdne frázy, ale skutočne odžitý príbeh a to ma nakoplo. Netvrdím, že je to už perfektné ale už jazdím a kto ma pozná, vie koľko síl a energie ma to stálo a stojí. Takže veľké ďakujem, že ste, že nám pomáhate, neskutočne motivujete. Knihu môžem len odporúčať. Ďakujem Andrejka. (Andrea Krišťanová)

  • V e-booku som našla vynikajúci súhrn informácií a dobrých, povzbudivých rád. Po 23 rokoch od získania vodičáku som bola okolnosťami donútená a vnútorne rozhodnutá začať šoférovať. Mala som obrovský strach o bezpečnosť seba, okolia, majetku. V žiadnom prípade som nevedela začať sama, alebo s iným šoférom vedľa seba. Absolvovala som 10 kondičných jázd, čím som získala základnú schopnosť ovládať vozidlo, ale zároveň mať istotu v brzdách lektora autoškoly. Prvé samostatné jazdy som absolvovala v skorých ranných hodinách, v prázdnych uličkách. Keď som mala nacvičenú jednu trasu, pridávala som ďalšie. Strach som mala stále obrovský, pred jazdami som zle spala, mala som tráviace problémy. Jazdila som v absolútnom tichu, maximálne sústredená na jazdu. Dnes po piatich mesiacoch zvládam známe trasy bez nervozity, s hudbou, spevom. Pri nových trasách sa stále riadim radami – naštudujem trasu vopred, aby som bola pripravená. Pred pol rokom som si povedala, že keď zvládnem šoférovanie, zvládnem už všetko. Nebolo to jednoduché, ale aj vďaka Andrejkinmu e-booku a podpornej skupine na FB sa to podarilo. Ďakujem! (Andrea Štecáková Mentová)

Knižku si možete objednať tu. 

ČASŤ B - Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezradte čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? Odporučte začínajúcim autorom, na čo si dať pozor.

Z mojich poznámok som mala dost materiálu na ebook. Nevedela som vsak ako taký ebook vytvoriť a o vydávaní tlačených kníh som nevedela už vôbec nič. Nejaké informácie som našla na internete, niečo mi poradili dve ochotné autorky, ktoré som stretla na kurze. Myslela som si, že najťažšie je napísať knihu. Ale zistila som, že to bola tá krajšia a hlavne ľahšia časť. Oveľa ťažšie je dostať ju k čitateľom. Čo odporúčam je dať o svojej knihe vedieť. Pretože môže byť akokoľvek dobrá, a môže pomáhať, ale keď o nej nikto nevie, tak je to ako keby ani nebola.

Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh?

Autorky z toho kurzu boli úplne prvé, ktoré ebook čítali. Potom som ho dala na fb stránku čo dokáže mama a s malou dušičkou som čakala, či si ho niekto objedná a čo mi napíšu. Či sa im ten nápad bude páčiť. A keďže sa ebook páčil a pomáhal, tak som sa rozhodla napísať knihu a vydať si ju sama. 

Čo sa týka financovania, tak ja som to vyriešila tak, že som si dala vytlačiť len pár kusov kníh. Myslím, že tie úplne prvé boli len okolo 80 ks, neskor viac kusov, ale vždy tak, aby som mala dosť miesta ich doma skladovať. Zisťovala som samozrejme ceny vo viacerých tlačiarniach - pozerala som si doma v knihách, ktorá kniha bola kde vytlačená. Všetky peniaze na tlač knihy som si zarobila sama počas materskej - niečo bolo z predaja ebooku a niečo bolo z predaja šperkov, ktoré som ešte vtedy šila. Keďže to nebola tlač niekoľko stoviek kníh, tak to nebolo až také náročné. Ja si vždy hovorím: Keď po niečom túžim, hľadám spôsob ako to dosiahnuť a nie dôvod prečo to vzdať. A tak som hľadala a nechcela som to nechať tak :)

Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori.

To čo je podstatné je dávať o knihe vedieť. Upútať ľudí niečím, čo im tá kniha prinesie.

Na začiatku som sa marketingu moc nevenovala, nemala som ani reklamu na fb, pretože som to nevedela a nechcela som míňať peniaze :-). Hlavne som ich ani nejako nemala. Teraz určite ano, fb reklama je super - takže to odporúčam. Autorky Stanka Sobolová a Zuzka Koščová o mne napísali článok na ich web - to bola vtedy pre mňa pocta. Na začiatku som to nejako ani nepropagovala, vôbec som nevedela čo a ako.

Po nejakom čase ma oslovila redaktorka z časopisu Mama a ja a napísala článok o šperkoch a o knihe. Potom neskôr ma oslovili z časopisu Happy. A až po dlhom dlhom čase,  som si povedala, že skúsim osloviť sama nejaký časopis. Pred pár dňami ma oslovila pani redaktorka z rádia Slovensko, ktorá videla moju reklamu na fb, a hodilo sa jej to do témy. Pár dní potom ma táto redaktorka pozvala aj do televízie Bratislava, kde pracuje tiež a tam som v jednej relácií, kde sme sa rozprávali o tejto téme Ako prekonať strach - to zatiaľ odvysielané nebolo, ešte neviem kedy to bude.

Knižku si možete objednať tu. 

 

Spracovala Michaela Ray

Redakcia & projekty Knihy našich mamičiek

michaela.raydewitters@codokazemama.sk

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)