Ako si založiť živnosť

Mnohé z Vás, šikovné mamičky, isto zvažujete posunúť Vaše hobby do "ďalšieho levelu" a pretaviť ho do vysnívaného povolania.

Sama som nedávno túto situáciu zažila a preto viem, že takéto rozhodnutie so sebou prináša mnoho otáznikov, pochybností, možno až strachu a v neposlednej miere slušnú dávku "papierovačiek" pri založení živnosti.

Minimálne v tejto poslednej téme by som vám chcela byť nápomocná, aby ste svoju energiu a čas mohli venovať tvorbe a rodine :) Tak teda poďme k veci.

Ako založiť živnosť ?

Na Slovensku rozlišujeme tri druhy živností: voľné, viazané a remeselné.

Pri voľných stačí spĺňať dve základné podmienky:

  • vek 18 rokov
  • čistý register trestov.

Na remeselné a viazané živnosti potrebujete dokladovať príslušné vzdelanie alebo prax (musíte predložiť certifikáty a potvrdenia o odbornej spôsobilosti).

Postup je jednoduchý:

Otázka v čom a kde chcete podnikať, je predpokladám už zodpovedaná. Zostáva vymyslieť obchodné meno a ohlásiť živnosť. To môžete urobiť následovne:

  • osobne, na živnostenskom úrade. Tzv. jednotné kontaktné miesto v mieste bydliska
  • elektronicky, na stránke www.slovensko.sk.  Tu je potrebné mať aktivovaný elektronický podpis na občianskom preukaze. (Ak by ste si nevedeli rady, pokojne sa mi ozvite.)

Koľko to stojí?

Živnosť

Voľná

Remeselná a viazaná

Osobne

5 Eur

15 Eur

Elektronicky

0 Eur

7,50 Eur

Živnostenský úrad poskytne informáciu daňovému úradu, sociálnej aj zdravotnej poisťovni.

Živnostenský úrad vydá osvedčenie o živnostenskom oprávnení s prideleným IČO do 3  pracovných dní. Podnikať ale môžete začať hneď v deň ohlásenia živnosti.

Nezabudnite

  • označiť miesto podnikania (napr. poštovú schránku). Je to zákonná povinnosť. Napíšte názor firmy/živnosti na schránku, bránu, vchod. Miesto podnikania musí byť identifikovateľné.
  • si zaobstarať fakturačný program
  • si zabezpečiť spracovanie účtovníctva

                                                                                                             

Odporúča sa aj založenie podnikateľského účtu  v banke (to ale nie je zákonom dané). Bolo by tiež vhodné si dať vyrobiť firemnú pečiatku, ktorá napomáha pri tvorbe dobrého mena.

 

Ako vidíte, je to úplne jednoduché. Ak Vás stále straší účtovníctvo, existuje niekoľko možností ako si ho zjednodušiť. Ale o tom niekedy nabudúce. :)

Prajem úspešný štart do Vášho nového podnikania!

Vaša Karin


Pondelkovú poradňu pre Vás pripravuje Karin Bodnárová, mamička na materskej a zároveň skúsená účtovná poradkyňa. 
Ak máte nezodpovedané otázky a chcete sa s Karin poradiť, tu je Kajkin obchodík CORRECTO-vedenie účtovníctva 

Legislatívu pre začatie podnikania v kocke nájdete aj v ebooku Materská na maximum :) 

P.S. Ak máte otázky, kľudne komentujte v komentároch priamo na tejto stránke :) 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)