Alena Srogoňová: Zdravé dobroty v rozprávkovom “Čokoládkove”

Alena je mama dvoch detí a žije so svojou rodinou v malebnej dedinke Oravská Lesná. Pracuje v elektrotechnickom priemysle. Vo voľných chvíľach sa venuje písaniu blogu, práci virtuálnej asistentky a záhradke. Od detstva však miluje rozprávky.

Alena pracovala pôvodne v gastronómii. Keď jej dcéra začala chodiť do škôlky, mala trochu viac času a túžila mať nejaký koníček na odreagovanie sa. Najprv ju zaujali ručné práce. Tvorila výrobky z polymérovej hmoty. Tie jej pripomínali čokoládové bonbóny. A tak jej skrsol nápad vyrobiť ozajstnú čokoládu. 

Zároveň má Alena od útleho detstva vzťah k rozprávkam. Aj dnes si ich rada s deťmi pozrie. Má veľkú fantáziu a tak ju deti často prosili, aby im vymyslela nejakú novú rozprávku. Pred siedmimi rokmi začala svoje rozprávky aj zapisovať. Pri písaní rozprávok sa na chvíľu vracia do detských čias. Nakoniec prišiel nápad aj na knihu. 

Kreatívne spojila svoje záľuby - čokoládu a rozprávky do detskej knihy o cukrároch Čokoládke a Kakaovníkovi a o ich malých priateľoch. Počas písania príbehov dala do súvislosti to, že čokoláda sama o sebe nie je zdravá. V príbehoch vystupujú aj zvieratká a tie nesmú čokoládu. Pre nich je ovocie a zelenina. A tak spojila ovocie a zeleninu s čokoládou.

V knižke sa strieda poučenie so zábavou, napríklad, keď Čokoládka a Kakaovník zistia, že Mikuláš, ktorý zbožňuje mliečnu čokoládu, má kopec zubných kazov. Príbehy sa dejú aj v továrničke na výrobu čokoládových a chutných dobrôt pre malých maškrtníkov, kde sa poukazuje na to, že dobroty a maškrty sa dajú vyrábať aj z ovocia. Knižka je určená deťom od 3 do 8 rokov.

Alena prezradila zo zákulisia, že použila mená svojich detí a rodiny pre hrdinov príbehu. Počas písania najviac zápasila s časom. Knižka vyšla teraz v septembri 2020, práve ju uvádza trh, aby sa dostala čo k najväčšiemu počtu čitateľov. “Prispôsobiť čas práci, rodine a záľubám je niekedy tvrdý oriešok“, povedala Alena. 

Do budúcna pripravuje ďalšiu rozprávkovú knihu, kde budú deti môcť aj maľovať. Viac o jej knihe a projektoch sa môžete dozvedieť tu: https://cokoladka-a-kakaovnik.webnode.sk/

 
 

Komentáre

Michaela Ray - Knihy pre deti

Všetky články (16)