Alexandra Vrábelová

Predstavíte sa nám?

Volám sa Alexandra Vrábelová a som z Bratislavy. Som mama 4 detí - Miško má 10 rokov, Jurko 8, Riško 7 a Saška 4 roky.

Čo dokáže mama Alexandra Vrábelová foto: Marián Boďa

Názov Vášho obchodíka na http://www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Mám obchodík s rodinnými tričkami Mamimo, kde ponúkam potlač tričiek na mieru, s menami detí a pod. Zároveň v obchodíku predávam aj svoju romantickú novelu Tajomstvo Opery, ktorá vyšla koncom minulého roka. Ponúkam aj služby - okrem toho, že som redaktorka, venujem sa stylingu a farebnej typológii. Tým, že som si viaceré veci robila sama, aj web, aj eshop, tak som sa naučila pracovať s wordpressom, a tak môžem poradiť dámam aj pri tvorbe stránky a rozbehu podnikania. 

Mamička týždňa Alexandra Vrábelová

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Začalo to na materskej pred 10 rokmi. Najprv som robila handmade veci, náušnice a náhrdelníky, kameje, skôr taký vintage štýl, potom som si založila e-shop. Pokračovalo to kurzami stylingu a potom som sa náhodou dostala aj k potlači tričiek. Popritom som písala a viedla redakciu portálu Akčné ženy. Do roboty som sa už nechcela vrátiť, preto som rozbehla niekoľko vecí naraz, aby som sa stala freelancerom. Láska k písaniu ma neopúšťala, a bol to môj sen, ale stále som si neverila, či je moja tvorba dosť dobrá. Nabrala som odvahu, dala som ich prečítať editorke Soni Borušovičovej, a keď mi to odobrila, pustila som sa do vydania knihy.

Čo dokáže mama Alexandra Vrábelová

foto: František Bodnár

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Teším sa z knihy Tajomstvo Opery, že mám na ňu pozitívne ohlasy. Čitateľom sa akurát nepozdáva nízky počet strán, pretože ide o novelu, a tak už píšem pokračovanie (úsmev). A tiež ma veľmi posunulo, že ma niektoré firmy oslovili prednášať o stylingu, alebo že som bola pozvaná na konferencie. Som veľká trémistka a kedysi som si ani len nevedela predstaviť, že budem viesť workshop alebo vystupovať pred viacerými ľuďmi. A tiež mi minulý rok priniesol príjemnú spoluprácu s jednou módnou značkou.

Čo dokáže mama Alexandra Vrábelová

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Chcela by som dopísať pokračovanie Tajomstva Opery a vydať obsiahlejší román (pracovný názov je V tieni koridy). Je už napísaný, čaká len na editovanie, čo je teda ešte kus práce.

Čo dokáže mama Alexandra Vrábelová

foto: František Bodnár

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Najťažšie je to teraz s písaním, musím sa venovať deťom - učím troch školákov a okolo pobehuje ešte škôlkarka. Sedia pri mne a zadávam im úlohy, snažím sa popri nich pracovať, robím redakciu, nahadzujem články, a odbieham za malou. Potom varím, naobedujeme sa, a poobede majú deti voľno. Vtedy mám viac času, i keď zase treba ísť aj von. K písaniu svojich vecí sa dostávam až večer, keď deti zaspia, čo je okolo desiatej. Niekedy je lepšie sústrediť sa na jednu vec, ako robiť multitasking. Preto mám na potlač tričiek vyhradený jeden deň v týždni. Styling služby počas lockdownu neposkytujem, takže toho je teraz menej.

A tip na úsporu času? Myslím si, že počas dňa nemám nejaké prestoje, že by som sa zabudla pri sociálnych sieťach alebo kávičke (smiech). Fungujem dosť efektívne počas celého dňa a veci robím rýchlo. Napríklad varenie mi trvá iba pol hodinu, čo sa muž stále čuduje, že ako je to možné. Ja ešte popri varení robím nejaké veci, telefonujem a tak. Je to aj vecou priorít. Ešte nedávno som si nevedela predstaviť, ako by som ešte popritom všetkom mohla cvičiť. Ale od januára som si povedala, že musím. A tak aj počas behania na bežeckom páse dávam posty na sociálne siete. Televíziu takmer nepozerám a málo oddychujem (úsmev).

Čo dokáže mama Alexandra Vrábelová

foto: Erika Biskupičová

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Nikdy nie je neskoro. Alebo: Lepšie neskoro ako nikdy. Ak máte nejaký sen, môžete ho uskutočniť aj neskôr. To, že som sa kedysi nedostala na žurnalistiku, ešte neznamenalo, že nikdy nebudem písať. Písala som stále, popri práci, a nakoniec mi to vyšlo. K niektorým veciam som sa dostala pomerne neskoro, ale o to viac som si ich užila. Alebo deti som mala po tridsiatke, a nakoniec sa zadarili štyri (úsmev).

 

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Aby sa nevzdávali svojho sna. A aby sa zapojili do networkingu. Vďaka tomu, že poznám rovnako naladené akčné ženy, s ktorými si navzájom pomáhame, tak o to viac sa mi darí rozvíjať svoj biznis. Keď sa viete vzájomne povzbudiť a pomôcť si, posúva to aj vás aj ostatných. Myslím si, že čokoľvek dobré, čo pre niekoho urobíte, sa vám raz vráti.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)