Andrea Borušovičová

O Vás

Volám sa Andrea Borušovičová a bývam v Novej Dedinke. Je to malá dedina pri Senci a žije sa tu veľmi fajn. Mám tri deti, najstaršia Martinka má 13 rokov, syn Peťo má 12 rokov a najmladšia je Paťka, tá má 7 rokov. Podnikám 10 rokov a venujem sa cestovaniu s deťmi, hotelom pre rodiny s deťmi, ale aj marketingu, grafike, tvorbe brožúr a kníh.

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Názov obchodu je Každá mama má svoj príbeh. Je to zároveň aj motto spojené s Diárom pre MAMU, ktorý vydávam už tretí rok. ❤ Novinkou v mojich podnikateľských aktivitách je kniha Malý cestovateľ. Je to kniha s krásnymi ilustráciami, ktorá pomáha učiť deti spoznávať svet. Obe knihy nájdu mamičky v obchodíku na Čo dokáže mama.

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Ako som spomínala, často pracujem s hotelmi pre deti. Venujem sa dovolenkám s deťmi, a keďže súčasťou mojej práce je aj tvorba brožúr, letákov, mala som už mnoho skúseností s tlačou. Dlho som teda premýšľala o tom, že vydáme knihu, ktorá deťom ukáže, aký je svet, že cestovanie je vlastne zábava. Tak vznikol Malý cestovateľ – sú to milé cestovateľské príbehy pre deti. Deti si osvoja informácie o tom, kde leží Eiffelovka, či má Európa hlavné mesto, kde žili slávni moreplavci, čo sa nachádza v našom hlavnom meste a mnoho iného. Všetko sa to dozvedia hravou formou, pomocou príbehov malého chlapca a jeho psíka. Nič násilné. Len samá zábava. Deti tu nájdu aj detskú mapu, vlajky, krásne realistické ilustrácie. Kniha sa dá objednať aj s maľovankou a pexeskom s hlavnými mestami. S knihou mi pomáhal manžel, ktorý je mojou pomocou rukou.

Diár pre MAMU vznikol len tak, jednoduchým nápadom, ktorý som dotiahla do reality. Pred tromi rokmi to bola prvotina, s malou dušičkou som ho pustila so sveta. Bol však veľký záujem, druhý rok ešte väčší a tento rok sme v procese predaja. Ale myslím, že už teraz môžem povedať, že mamičky majú opäť záujem. Veľmi sa teším a ďakujem. Verím, že opäť urobí radosť každej maminke, ktorá si ho kúpi. Naozaj som veľmi vďačná.

Popri tom ešte pracujem spolu s programátorom na novom webe www.holiday4kids.sk – tu ide čisto o cestovanie s deťmi. Koncom roka bude nový web na svete.

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? 

Ťažko povedať, čo je mojím najväčším úspechom. Asi to, že som všetko vybudovala od začiatku, od prvého kroku a úplne sama. Nie je to vôbec jednoduché. Podnikateľský chlebíček je naozaj ťažký. Niekedy sa nemáte s kým poradiť alebo si nie ste istá, či idete tým správnym smerom. Často krát je to len risk. Ale na tejto ceste som sa veľmi veľa naučila.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Mojím pracovným snom je hlavne to, aby moja práca mala význam. Určite nedokážem konkurovať veľkým cestovným internetovým portálom a agentúram. Ja som si vybrala trochu inú cestu. Ak len trochu pomôžem svojim výberom, radou alebo skúsenosťami rodičom, aby sa nebáli cestovať s deťmi a našli v ňom kúsok dobrodružstva, relaxu i zábavy pre celú rodinu, budem veľmi rada. Veľmi často sa stretávam s tým, že sa hlavne mamičky boja chodiť na dovolenky, pretože narušia dieťatku režim, čím sa budú viac stresovať, ako oddychovať. Moje skúsenosti mi však ukázali, že sa to dá, ale samozrejme nechcem nikoho presviedčať. Každý predsa sám vie, aké má dieťatko a čo je pre neho dobré. Ja sama zastávam názor, že dieťatku je dobre tam, kde sú jeho rodičia a kde sú všetky predpoklady na vytvorenie rodinnej dovolenkovej pohody.

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Tým, že moje deti sú školopovinné, pracujem hlavne v čase, keď sedia v škole. Aspoň sa teda snažím. Občas mi aj ony pomáhajú, vidia, kedy je mama v pracovni a chcú vedieť, čo robím. Sú to aj nemilosrdní kritici s vlastným názorom. Začala som podnikať, keď malo druhé dieťa dva roky a tie začiatky boli naozaj ťažké. Tretiu materskú som si už neužila tak, ako s dvoma predošlými deťmi. Ale práca popri malom dieťati sa dá zvládnuť. Keď dcérka spala alebo sa hrala, ja som utekala k počítaču.

Mamičkám by som poradila, aby jednoducho pracovali toľko, koľko im to dieťa dovolí. Veď vlastne ani iná možnosť nie je (ak nemáte babky, alebo niekoho iného, kto vám pomôže).

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Predsa KAŽDA MAMA MÁ SVOJ PRÍBEH. Ale to asi nie je životné motto. Nemám vyslovene citát, ktorým sa riadim. Viem len, že naozaj má každá mama svoj vlastný život, svoje radosti a trápenia, a tak nechajme každého žiť ten svoj príbeh.

Ja osobne sa snažím nájsť balans medzi pracovným a rodinným životom, aj keď sa mi navzájom prelínajú. A samozrejme sa snažím nájsť si čas aj na seba. Je to trochu jednoduchšie, keď sú deti väčšie. Pre ostatné mamičky, ktoré majú malé bábätká - treba len vydržať. Potom vám zas bude ľúto, že tak rýchlo vyrástli. Užite si čas, kým sú malinké. Ja by som hneď brala ešte jedno.

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Mamičkám odkazujem, aby si našli vo svojom bežnom živote aj priestor pre svoje sny. Pracovné, aj súkromné. Rodina je na prvom mieste, ale človek nesmie zabúdať ani sám na seba, na svoje plány, vzdelávanie, šport alebo na „ukradnuté“ chvíľky pri káve s kamarátkami. Čas je vzácny, treba si ho plánovať. Možno aj s Diárom pre MAMU 2020.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)