Anka Kališová

O Vás

Volám sa Anka Kališová a pochádzam z Bratislavy. Mám dve detičky, 11 ročnú Aničku a 6 ročného Viktorka.

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Pod značkou AnaKalis Slovakia, tvorím pre mamičky kabelky, vaky, peňaženky a iné doplnky a zároveň som poradkyňa nosenia. V mojej tvorbe sa výrazne odráža nosenie detí, keďže sa snažím vytvárať výrobky, ktoré zohľadňujú každodenné požiadavky na praktickosť a zároveň estetiku, a ktoré sú aj ozdobené šatkovinou, v akej mamičky nosia svoje detičky.

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Myslím, že k mojej práci som nenápadne smerovala celý život. Už ako dieťa som šila pre bábiky šatôčky. Vyučila som sa za dámsku krajčírku, no v tom čase ma to nenapĺňalo. Po 4 rokoch v rôznych zamestnaniach som sa rozhodla vrátiť do školy a mala som šťastie, že ma prijali na štúdium pedagogiky tanca pre ZUŠ na VŠMU. V tom čase som tancovala v Lúčnici a tanec bol celý môj život. Neskôr sa pri deťoch tieto dve zdanlivo nesúvisiace školy spojili, keď som pri nosení viedla kurzy tanca s bábätkom v šatke, a na nosenie v zime som si ušila do bundy vsadku. Potom bol už len krôčik k tomu, aby som sa začala venovať šitiu kabeliek a doplnkov. Už je to viac ako 5 rokov čo mám to šťastie, že moja práca je mojím koníčkom.

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby?

Najväčší úspech? Jednoznačne to, že sa moje výrobky mamičkám páčia a na odporúčanie svojich kamarátok ku mne prichádzajú ďalšie zákazníčky. Každá jedna je pre mňa významný zákazník, a tak pristupujem aj k šitiu ich zákaziek. Ale predsa len mám jednu Srdcofku. Nie je to preklep. Píše sa s f, pretože je to názov jedného typu kabelky, ktorá sa dá nosiť na pleci, crossbody ale aj na chrbte a je to moja sdrcová záležitosť. Snažila som v nej spojiť všetky svoje vychytávky, aby mamičkám maximálne uľahčovala život. Pri svojej tvorbe používam len umelý semiš, keďže milujem zvieratká (doma máme 4) a nepáči sa mi používanie kože a kožušiny. Umelý semiš má tú výhodu, že sa dá prať, ľahko sa udržiava a je krásny. Minulý rok k Srdcofke pribudla ešte jedna obľúbená taštička a to je Chameleónka. Zodpovedá svojmu názvu, keďže si ju môžete meniť podľa potreby. Má vymeniteľnú prednú klopu, takže môže zakaždým vyzerať inak. Už pracujem na novinke pre mamičky, ktorá bude spojením Srdcofky a Chameleónky.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Vytvoriť Tvorivé centrum pre mamičky, v ktorom by sa mohli stretávať a spolupracovať všetky tvorivé mamičky, mohli by si požičiavať vybavenie, ktoré je často drahé, a nie každá si ho môže dovoliť, a zároveň by sa mohli priučiť novým zručnostiam.

A taký môj osobný pracovný sen, je spolupracovať s nejakou šikovnou módnou návrhárkou, ktorú by oslovila moja tvorba a ja by som jej mohla vytvárať kabelky k jej modelom, ale aj mať vlastnú predajňu.

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Keďže mám už väčšie deti, tak pracujem doobeda, kedy sú deti v škole a škôlke. Ale aby som všetko stíhala, musela som sa naučiť už vopred si rozdeliť a naplánovať pracovné činnosti a starostlivosť o deti a domácnosť. Mamičky sú majstri v time managmente. Ja osobne nedokážem ponocovať. Radšej si idem ľahnúť s deťmi, aby som sa vyspala, ale zato vstávam niekedy už o 04:30 a začínam pracovať, kým sa deti zobudia a pripravíme sa spolu do školy a do škôlky. Veľmi si vážim, že mám podporu manžela a rodiny a mám tú najúžasnejšiu pomocníčku, moju dcérku, ktorá už je samostatná a neskutočne mi pomáha aj s mladším bračekom. Čo by som ale rada poradila aj ostatným mamičkám je, naučiť sa oddeliť dôležité veci od tých nepodstatných. Vždy sa sústrediť v prvom rade na seba, rodinu a deti a až potom na prácu. Deti budú malé len veľmi krátko. Ich záujem o našu spoločnosť a pozornosť nebude trvať dlho. Jedného dňa za nami prestanú chodiť, aby sme sa s nimi hrali s bábikami a budú mať vlastné záujmy. Potom bude na tú robotu času dosť.

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Vždy to bolo: „Nerob druhým to, čo nechceš aby robili tebe“. To sa odráža aj v mojej práci. K zákazníčkam som vždy férová, ústretová a svoju prácu sa snažím robiť najlepšie ako viem. Chcem, aby hlavným znakom mojej tvorby bola kvalita a originalita.

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Aby išli za svojím snom a nevzdali to pri prvých neúspechoch. Všetky rady čítame články o šikovných mamičkách, ktoré sa za rok dokázali vypracovať z práce doma v obývačke na úspešnú firmu s 50 zamestnancami. Ale realita na Slovensku je veľakrát ťažšia a nikto za vami nepríde so slovami: „Nemôžem ti splniť Tvoj sen? Čo by som mohol pre Teba urobiť?“ VY musíte byť tie, ktoré si splnia svoje sny a budete to robiť samé pre seba a pre svoju rodinu. A my všetky mamičky sme celému organizačnému tímu Čo dokáže mama nesmierne vďačné, za vašu úžasnú podporu a pomoc pri plnení našich snov.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)