Čary – Čmáry s deťmi

blog od mamičky Lucky Benkovej

Praveké umenie

Z dávnych pradávnych čias doby kamennej pochádzajú úžasné maľby. Mnohé vznikli v jaskyniach. Nedávno sme s deťmi navštívili jediné múzeum praveku na Slovensku, kde skutočne žili neandertálci. Z okolia Prepoštskej jaskyne v Bojniciach pochádzajú aj významné archeologické nálezy mamutieho mláďatka, ktoré sa stalo našou inšpiráciou pri tvorbe pravekej maľby.

Praveký motív maľovaný na hline

Potrebujeme: modelovaciu hlinu, piesok, temperové alebo akrylové farby, špongiu, štetec.

Postup:

1. Z modelovacej hliny vymodelujeme placku. Povrch zdrsníme pieskom a necháme vyschnúť.

2. Zmiešaním bielej a čiernej farby vytvoríme svetlošedý odtieň, ktorý nanášame špongiou, alebo štetcom, či kúskom handričky na pripravenú placku. Vytvoríme podklad pre maľbu, ktorý necháme vyschnúť.

3. Tmavou farbou a štetcom vytvoríme obrys zvieraťa – mamuta, bizóna, jeleňa a s použitím prírodných farieb zviera vymaľujeme. Po zaschnutí môžeme maľbu pošúchať pieskom. Získame tak starý, nejasný zjav maľby.

O osude mamutieho mláďatka sa dozviete viac návštevou Prepoštskej jaskyne v Bojniciach. Našu návštevu Múzea praveku nájdete tu.

Teším sa na Vaše tvorivé nápady!

Vaša Lucia


Lucka Benková je mamou dvoch úžasných detičiek. Píše a ilustruje detské knižky, ktoré si môžete objednať v jej obchodíku.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)