Dana Skuhrová

Dana Skuhrová, Čo dokáže mamaO Vás.

Volám sa Dana Skuhrová a mojou túžbou je podporovať deti a rodičov na ich ceste učením sa. Som učiteľkou a mamou 3 detí. Tomáš má 13, Anetka 11 a Vivien 6 rokov. Vyrastala som v Bratislave, momentálne bývam v obci Zohor.

 

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

V mojom obchodíku pod názvom Anad nájdete edukačné spoločenské hry pre deti.

 

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Vždy som rada tvorila, skúšala rôzne techniky a vymýšľala aktivity pre deti. Na materskej som mala možnosť zapojiť sa do aktivít v materských centrách a túžila som, aby tie hravé možnosti a prepájanie oblastí mali k dispozícii aj staršie detičky. Aby učenie nebolo len o pamäti, ale o zážitkoch a pochopení. Keďže my doma sa radi hráme spoločenské hry a máme ich už celkom slušnú zásobu, začala som rozmýšľať ako prepojiť to, čo sa má dieťa naučiť s hravosťou a radosťou. Tak som začala vytvárať edukačné spoločenské hry.

 

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)Dana Skuhrová, Čo dokáže mama

Tento rok mám doma neposednú predškoláčku, ktorú nebaví vypĺňať pracovné listy. Preto sa veľa hráme a trénujeme nenápadne. Takto vznikla edukačná hra Veselé hry s myškou. Úlohy a aktivity som zostavovala podľa všeobecných potrieb predškoláka a dbala som aj na pohyb a radosť detí. Hra rozvíja schopnosti dieťaťa ako sú pamäť, pozornosť, jemná a hrubá motorika, reč, priestorová orientácia a matematické predstavy.

Kartičky a aktivity s úlohami vznikali postupne a vždy sme ich s dcérkou hneď aj testovali. Ona má najradšej tie pohybové. Tých je v hre dostatok, aby bolo deťom pri hraní veselo. Pohyb je dôležitým stimulátorom mozgu.

S touto hrou som sa zapojila do projektu Rozbiehátora, ktorý mi veľmi pomohol a na záver som získala jedno z ocenení od Akčných žien.

 

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Z vyrábania hier mám radosť a teším sa z toho. Mojím želaním je, aby robili radosť a boli pre deti užitočné. Najbližší cieľ je pripraviť verziu hry Veselé hry s myškou aj pre kolektív detí v škôlkach a dokončiť ďalšie hry, ktoré mám rozpracované.

 

Dana Skuhrová, Veselé hry s myškou Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Často pracujem podľa konkrétnej situácie. Prispôsobujem podľa možností, či dĺžky časového okna. Ale potrebujem mať plán, aby som sa nezamotala.

Ak sa dá, zapájam deti. Nejaké obdobie sme mali spoločnú pracovňu a spoločne sme vyrábali, alebo ja som vyrábala popri tom ako si robili domáce úlohy a podobne.

Ak mám pocit, že sa motám, pomáha mi poďakovať za to čo môžem, mám, a aj sa trochu obzrieť späť.

 

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Osobne nemám nejaké motto, ale mám rada vetu „Rob, čo je treba."

Pri tvorbe hier prepájam to, čo mi dalo učiteľstvo, Montessori, Sindelar výcvik a v neposlednom rade to, čo potrebujú moje deti alebo deti, ktoré učím. Chcela som, aby sa deti hrali, objavovali, skúmali, hýbali sa, zapájali viacero zmyslov pri učení. Toto všetko sa pre mňa skrýva v motte „Čo zažiješ, nezabudneš."

 

Dana Skuhrová, Veselé hry s myškou Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama? 

Len vy máte jedinečnú kombináciu darov, podeľte sa o ne s druhými.

 

Fotografie: Ivana Mach

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)