Daniela Maťuchová

O Vás.

Volám sa Daniela Maťuchová, mám skvelého manžela a dve nádherné detičky, 13-ročnú Veroniku a 12-ročného Mikuláša.

 

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Môj obchodík nájdete tu: ProVitalis. Vo svojom obchodíku ponúkam zatiaľ len jeden výrobok, ktorým je moja kniha Lepší zrak prirodzene – praktický sprievodca na ceste za lepším zrakom. Problematike prirodzeného zlepšenia zraku podľa Dr. Batesa sa venujem od roku 2010 a Batesovu metódu som vyštudovala na College of Vision Education v Anglicku. V januári 2014 som si v Banskej Bystrici založila Centrum ProVitalis, kde poskytujem služby zrakového vzdelávania – osobné konzultácie, prednášky, semináre pre verejnosť i firmy. V novembri 2017 mi vyšla už spomínaná kniha o prirodzenom zlepšovaní zraku.

Nedávno k ponúkaným produktom pribudol BALÍČEK NA TESTOVANIE ZRAKU, ktorý ponúkam zdarma na stiahnutie vo vyššie spomenutom obchodíku.

 

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Som vyštudovaná ekonómka. Moje profesijné smerovanie však úplne zmenilo narodenie syna. Na svet prišiel predčasne, tri mesiace pred termínom, čo spôsobilo množstvo zdravotných problémov. Detská mozgová obrna a vážne poškodený zrak sú len jedny z množstva diagnóz. Bola to práve snaha pomôcť synovi zlepšiť zrak, ktorá ma priviedla k Batesovej metóde. K napísaniu knihy ma inšpirovali už samotní klienti, ktorí mi opakovane kládli rovnaké otázky. Tak vznikla myšlienka napísať knihu, ktorá by mohla slúžiť ako pomôcka nielen účastníkom mojich konzultácií či seminárov, ale bola by napísaná tak, aby si podľa nej vedeli pomôcť ľudia aj sami.

 

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Pre mňa je úspechom každá jedna pozitívna spätná väzba od ľudí, ktorým moja kniha pomohla. Knihu si kupujú aj učitelia, špeciálni pedagógovia, fyzioterapeuti, zdravotné sestry i lekári a dokonca aj oční. Mnohé výtlačky poputovali do Českej republiky a k Slovákom žijúcim v zahraničí.

 

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Tých snov je viac. Takým aktuálnym je vydanie detskej knižky s básničkami a aktivitami na stimuláciu zraku. Knižka je napísaná, pracuje sa na ilustráciách.

 

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Tvoriť popri deťoch je výzvou asi pre všetky mamičky. V mojom prípade tvorím väčšinou vtedy, keď sú deti v škole a v dennom stacionári, alebo po večeroch. V tejto chvíli je to však dosť sťažené momentálnou situáciou, keďže deti sú doma kvôli opatreniam alebo z dôvodu karantény. Je to nápor nielen na fyzické zvládanie situácie, pretože syn, ktorý je ležiaci, si vyžaduje permanentnú starostlivosť a dcéra z dôvodu dištančného vzdelávania potrebuje našu pomoc pri niektorých domácich úlohách, občas veru máme čo robiť aj my dospelí. No a psychika trpí asi najviac. Hlavne preto, že nemám čas na seba a svoje tvorenie.

 

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

„Všetko je tak, ako má byť.“

Myslím, že každá situácia nám prináša možnosť niečo sa naučiť, niečo vo svojom živote zmeniť a pomáha nám tak k vlastnému rozvoju. Prijať to, že máte postihnuté dieťa, doživotne odkázané na pomoc iných, nie je jednoduché. Ale život je oveľa jednoduchší, ak prestanete „bojovať“ s osudom. Rovnako tak súčasná situácia okolo koronavírusu. Rodiny s postihnutými deťmi vedia, čo je to izolácia, nemožnosť cestovať na dovolenky, alebo na spoločné rodinné výlety či do kina. Vieme si vážiť drobnosti a priority sme si utriedili už dávno. Je zbytočné trápiť sa nad niečím, čo nedokážem zmeniť. Jednoducho to odovzdám do Božích rúk. To čo zmeniť môžem, je môj postoj. Takže, všetko je tak, ako má byť.

 

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Neprestávajte snívať, začať odznova môžete v každom veku. Ja som začala študovať v 40-tke , v zahraničí, popri dvoch malých deťoch, z toho je jedno ťažko postihnuté. V 42 som začala podnikať, v 45 mi vyšla prvá kniha.

Zakončím to slovami Paula Coelha: „Ak niečo veľmi chceš, celý vesmír sa spojí, aby si to dosiahol.“

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)