Dávať ZĽAVY - áno alebo nie?

Máš založený obchodík na Čo dokáže mama? Si predajca svojho handmade produktu alebo služby? A už teraz rozmýšľaš či ponúkneš svojím zákazníkom nejakú tú zľavičku? :)

Je po Vianociach a v obchodoch môžeme vidieť kopec zlacnených produktov, ktoré sa nám výrobcovia snažia predať. Ako reagujete vy na tieto zľavy? Podľahnete tomu a nakúpite aj to, čo by ste za iných okolnosti nekúpili, keby na tom nebola nálepka -70%?

Pred pár mesiacmi sa mi stala taká situácia, že sa ma pýtala zákazníčka či dostane zľavu, keď si kúpi tričko odo mňa. Ja som v tom čase bola rozhodnutá, že ja zľavy nedávam. Nemám o nič menšie náklady na výrobu a ani čas investovaný do prípravy grafiky nie je kratší, tak prečo by som mala dať zľavu? Odpovedala som, že nie. Pani bola mierne urazená, odpísala mi len veľmi stroho a ukončila komunikáciu. Celý deň som premýšľala nad tým, či som spravila dobre. Mrzelo ma, že som prišla o zákazníčku a spätne som si uvedomila, že bolo obdobie sviatkov, kedy z každej strany na nás vyskakovali samé zľavy. Pani bola presvedčená, že zľavu dostane aj u mňa. Pochopila som, že keď sa neprispôsobím ja tomu zľavovému šialenstvu, tak to môže mať pre môj biznis negatívny dopad.

Ľudia sú naučení dostávať zľavy. Keď nekúpia produkt v zľave, cítia sa byť okradnutí. Od toho dňa som si povedala, že zľavu vždy k aktuálnemu obdobiu dám, ale samozrejme za určitých podmienok, aby to nebolo pre mňa likvidačné, ale zároveň aby som získala nových zákazníkov, ktorí budú odo mňa odchádzať s pocitom ako výhodne nakúpili J

Správne rozhodnutie v otázke "zľavovania" praje
AdaBada_Tshirts


Andrea Valachová je mamička na materskej dovolenke. Popri synčekovi Matiaskovi sa venuje grafike - navrhuje potlače na tričká. V jej obchodíku AdaBada_Tshirts nájdete veselé a humorné texty na tričkách, ktoré potešia vás i vašich blízkych.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)