Desiatové vrecko

Začiatok školského roka prináša všetkým mamám jednu tvorivú činnosť navyše – každodennú prípravu desiaty. Rôzne krabičky sú šikovné, no s pribúdajúcimi knihami a zošitmi v taške často zaberajú príliš veľa miesta. Vtedy prichádza na scénu staré dobré vrecko. Nebojte, neznamená to automaticky vytváranie zbytočného plastového odpadu. Ušite si látkové vrecko, ktoré môžete používať opakovane. Zaberie vám to len niekoľko minút, sľubujem. Na začiatok mám pre vás hneď niekoľko tipov:

  • Materiál: na desiatové vrecko je ideálna laminovaná bavlna. Je to bavlnená látka potiahnutá vrstvou polyuretánu, preto sa ľahko umýva a nepresiakne prípadnú vlhkosť, či mastnotu z jedla. Výber na slovenskom trhu nie je veľký – vyberať totiž treba z ponuky renomovaných výrobcov látok, ktorí zaručujú ich bezpečnosť. Rôzne obrusoviny môžu totiž obsahovať ťažké kovy, ftaláty a iné škodlivé látky, ktoré nesmú prísť do styku s potravinami. Ak sa vám nepodarí zohnať laminovanú bavlnu so vzorom, ktorý by vám vyhovoval, nevadí. Vrecko na desiatu si môžete ušiť aj z obyčajnej bavlnenej látky, len si ich ušite viac, aby ste ich stíhali prať a trošku opatrnosti si vyžadujú potraviny, ktoré môžu deti pri hodení tašky na zem rozpučiť 😊 V návode pracujeme s laminovanou bavlnou amerického výrobcu Robert Kaufman Fabrics.
  • Ak nemáte šijací stroj, vrecko na desiatu zvládnete ušiť aj ručne. Zmenila by som len spôsob zatvárania. Suchý zips je tvrdý a zle sa šije. Do stredu vrchnej časti, ktorá sa nakoniec prekladá našite gombík a tesne vedľa neho urobte malú dierku. Cez ňu prevlečte oba konce tenšej guľatej gumy a zo spodnej strany urobte väčší uzlík, aby sa nevyvliekla. Dĺžku gumy potrebujete takú, aby vrecko obopla a zavriete ho zachytením o gombík. Na finálne obšívanie vrecka použite ručný slučkový steh.
  • Do vrecka tejto veľkosti pohodlne schováte krajec chleba, rožok, či žemľu a zmestí sa k nim aj zeleninka. Ak si vo vrecku plánujete nosiť desiatu alebo obed do práce, pokojne si ušite väčšie. 

Na ušitie desiatového vrecka budete potrebovať:

  • 2 pásy laminovanej bavlny s rozmerom 50 x 18cm
  • 13cm pásik suchého zipsu
  • šijací stroj

bežné pomôcky na šitie. K šitiu laminovanej bavlny vám odporúčam štipce namiesto špendlíkov, ktoré by nechali dierky.

Môžeme sa pustiť to šitia. Najskôr si rozdelíme suchý zips a „chlpatú“ časť umiestnime na lícovú stranu jedného pásu látky, 2 cm od okrajov. Pripneme štipcami a prišijeme.  Teraz priložíme oba pásy látky lícom k sebe, zoštipcujeme a zošijeme s výnimkou niekoľkocentimetrového otvoru na obrátenie.

Odstrihneme rožky, aby nezostali hrubé a prevrátime lícom von. Ak šijete z klasickej bavlnenej látky, pred obrátením naplocho rozžehlite švy. Laminovaná bavlna sa žehliť nesmie, preto sa s ňou po obrátení budete musieť trochu pohrať, aby boli pekne vytiahnuté. Rovnako opatrne vytlačíme rožteky napríklad nožnicami, háčikom alebo špajlou. Dávame pozor, aby sme ich neprepichli.

Látku preložíme tak, aby prišitý suchý zips bol už na správnom mieste budúceho vrecka. Tri centimetre od okraja spodného dielu priložíme druhú časť suchého zipsu, prichytíme štipcami a prišijeme.

Vrecko je takmer hotové. Zostáva ho už len zošiť obšitím po celom obvode. Pozorne si ho zložíme – medzi horným okrajom vrecka a horným okrajom otvoru je 7 cm. Zoštipcujeme, aby hrany pekne sedeli a obšijeme. Lícová strana laminovanej bavlny strojom horšie kĺže, budete jej musieť pomáhať jemným ťahom za ihlou.

Vrecko na desiatu je hotové! Po použití ho jednoducho utriete vlhkou utierkou, v prípade potreby ručne umyjete, utriete a necháte vysušiť. Som si istá, že sa vám vrecko podarilo, nech vám dlho dobre slúži a deťúrencom z neho chutí desiata 😊 Pochváľte sa výsledkom v komentároch, zdieľajte, pýtajte sa, ak máte akékoľvek otázky. Teším sa na vás o týždeň pri ďalšom návode! Lana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Lana

Vitajte v mojom obchode! Nájdete v ňom štýlové zero waste výrobky, zamatové odličovacie tampóny, detské osušky, ale aj autorské hračky, háčkované náhrdelníky a originálne slintáčiky na ergonomické nosiče.

Všetky články (7)