Domčekový adventný kalendár - fotopostup

Aj vy sa tak tešíte na advent? :-) Mám rada minimalizmus a každoročne vymýšľam pre deti advenťák čoraz minimalistickejší...paradoxne čoraz pracnejší, jeho výroba veru pár hodín zaberie:-) Dnes vám ponúkam inšpiráciu a návod na tieto škandinávske domčeky, ktorý si minulý rok odo mňa stiahlo viac ako 300 maminiek. Tvorilo sa vo veľkom:-)

Aby ste nemuseli pracne vymeriavať, nájdete tu aj šablónu na vytlačenie na výrobu najmenšieho domčeka.

Budeme potrebovať:

- papier minimálne 250g/m2, ja som zvolila prírodnú bielu 

- kraftový papier

- PVA lepidlo, štetec

- nožnice, ceruzku, pravítko

- dierovač

- ryhovaciu podložku a knihársku kosť  (nemusia byť) 

- sadu adventných čísiel - lepenkové alebo papierové výrezy

- jutový, ľanový či iný motúzik

- prádlové štipce

- ľubovoľný pekne vyzerajúci konárček

Je to v podstate jednoduché. Ja som sa rozhodla pre 3 veľkosti domčekov, najmenší som si presne vymerala a ostatné som len tak od oka zväčšila.

Šablónku domčeka si vytlačte (treba nastaviť bezokrajovú tlač alebo maximálny možný rozmer, ktorý vás pustí vaša tlačiareň na a4), obkreslite aj s ohybmi na pevnejší papier A4 a toto zopakujte 24x :-) Prekreslené domčeky vystrihneme, nezabudnite si vždy označiť ohyby a dierky. 

V naznačených líniách papier ohneme, kto má, môže použiť ryhovaciu podložku. Dierovačom urobíme dierky.

Nastriháme si z kraftového papiera štvorčeky na okienka, ja som nechcela, aby boli rovnaké, tak som len tak od oka strihala. 

Štvorčeky nalepíme na prednú stenu domčeka pva lepidlom, tak aby ostalo aj miesto pre adventné číslo, ktoré tiež nalepíme. 

A teraz nasleduje tá zdĺhavá časť, samotné lepenie domčekov. Upozorňujem, že je naozaj potrebné použiť kvalitné PVA lepidlo, aby domčeky držali. Všetky miesta zlepenia je potrebné poriadne prejsť prstom alebo knihárskou kosťou a chvíľu pridŕžať. Ja som si pomohla aj štipcami.

Keď máme domčeky zlepené, necháme ich uschnúť. Potom ich zavesíme pomocou šnúrky na konárik a ľubovoľne ozdobíme. 

Ja som sa rozhodla pre úplne jemné zdobenie v prírodnom štýle a tento kalendár plánujem použiť aj budúci rok. Stačí zmeniť zdobenie, šnúrky, či domčeky jemne dozdobiť a budeme mať kalendár v úplne inom štýle :-)

Veľa tvorivosti a trpezlivosti vám prajem :-)

Ak by ste si chceli adventný kalendár vyrobiť, ale nemáte čas na zháňanie materiálu, momentálne mám v ponuke dva sety na jeho výrobu, ktoré vám ušetria čas a lietanie po obchodoch a to sa v tomto období počíta:-))

 

Komentáre

Papieriky

Milé dámy, vitajte v mojom papierovom obchode. Živím sa tvorbou, ku ktorej som sa dostala vďaka mojim deťom na materskej dovolenke. Je pre mňa najväčšou radosťou vytvárať pre vás a vaše deti nádherné fotoalbumy a fotoboxy na uchovanie vašich najkrajších spomienok. Všetko, čo u mňa vidíte je kompletne ručne vytvorené s dôrazom na kvalitné knihárske vypracovanie.

Všetky články (1)