Plochý mach (Flat moss)

Plochý mach je v interiérovom dizajne najpoužívanejším druhom machu, nakoľko zaberá väčšie plochy a môže slúžiť ako základ pri vytváraní väčších kompozícií s inými druhmi stabilizovaného machu. V prírode tvorí rozsiahle machové koberce, čo je vlastne aj spôsob, akým sa používa pri vytváraní machových stien alebo väčších obrazov. Vďaka svojmu hodnovernému živému vzhľadu je vhodný aj do rôznych kvetinových aranžmánov. Výhodou je, že je k dispozícií v podstate celoročne a práca s ním je naozaj veľmi jednoduchá. Je zbieraný najmä vo francúzskych a dánskych lesoch.

 

Kopčekový mach (Ball moss)

Kopčekový mach rastie v pevnom, zvyčajne okrúhlom vankúšovitom tvare a má intenzívnu žiarivo zelenú farbu. Rovnako ako plochý mach, aj kopčekový je zbieraný najmä v európskych lesoch udržateľným spôsobom.  Vďaka svojmu oblému tvaru dodáva každému obrazu úžasný rozmer a pocit 3D efektu. Kompozície z kopčekového machu pôsobia veľmi elegantne a moderne. Manipulácia s ním je taktiež veľmi jednoduchá, nakoľko pozostáva z kompaktných kopčekov s priemerom od 5 do 30cm.

 

Sobí mach- Lišajník

Sobí mach je aj napriek svojmu názvu vlastne lišajník, ktorý rastie v severských oblastiach planéty vo veľmi hojnom počte, kde vytvára tzv. lišajníkový koberec. Vyskytuje sa predovšetkým v oblastiach tundry a je mimoriadne mrazuvzdorný. Má huňatejšiu štruktúru podobnú špongii a v prírode rastie v sivobielej farbe. Počas procesu stabilizácie je sobí mach zároveň aj farbený a nakoľko je pôvodne sivobielej farby , je možné taktovytvoriť široké spektrum farieb od rôznych odtieňov zelenej až po ružovú ?

Lišajník používali v minulosti najmä obyvatelia Škandinávie a to rôznymi spôsobmi. Využíval sa ako ingrediencia do polievok a dezertov, ako výplňový izolačný materiál v drevených chatkách, ale aj ako vianočná výzdoba. Dnes má okrem dekoračného významu aj priemyselné využitie a to hlavne pri výrobe farbív a pri výrobe lakmusového papiera. Takisto tlmiče zvuku vyrobené z prírodného sobieho machu sa dnes používajú v kanceláriách a na verejných priestranstvách po celom svete.

Komentáre