Eko Dušičky: osem tipov, ako vytvoriť menej odpadu

blog od mamičky Moniky Chochulovej

Podobne ako Valentín či Vianoce, aj z Dušičiek sa stal biznis. Na trhu sú produkty kričiace na nás z letákov "MUSÍTE MAŤ". A tak sú kontajnery plné ťažko rozložiteľných a zemi ubližujúcich spomienkových predmetov. Je v našich rukách to zmeniť. 
Máme spomínať na našich milovaných zosnulých, ale niekedy to pripomína súťaž v prezdobení hrobov. Honosné vence, XY sviečok a kahancov, umelé kvety. Na oko možno pekné, ale všetko to skôr či neskôr skončí ako odpad. Ak sa Vám práve rozsvietila v hlave kontrolka, určite tento rok na Dušičky radi pár vecí zmeníme. Čítajte, ako na to.

1. Jedna sviečka za rodinu. Nie sviečka za každého jej člena. Niekto zvykne dávať totiž počet  sviečok podľa vzorca "čo člen rodiny, to počet sviečok". Tak si vynásobte priemernú 3-člennú rodinu krát počet hrobov.

2. Uprednostnite sklenené svietniky s kovovým vrchnákom. Snažte sa nekupovať ďalšie umelé svietniky.
3. Využite radšej použité svietniky, ktoré sú na hroboch. Vložte do nich len sviečku.


4. Zvoľte „handmade“ možnosť. Namiesto klasických svietnikov použite menšie zaváraninové poháre a sami si ich ozdobte.
5. Kúpte živé kvety a dekorácie z prírodných materiálov.
6. Na dekorácie môžete využívať aj to, čo Vám ponúka samotná príroda. My každý rok vyrábame dekoráciu z čečiny a dávame do nej živé chryzantémy. Skúste sa pohrať so šiškami, šípkami, gaštanmi, žaluďmi...


7. Nie ste dekoratívny typ? Pokojne môžete dať aj chryzantémy v hlinenom črepníku, ktorý kúpite kdekoľvek na trhu.
8. Vyrobte alebo kúpte sviečky zo včelieho vosku. Parafínové škodia prírode, keďže sa parafín získava z ropy.

NEZABUDNITE

Sviatok všetkých svätých nie je o tom, aby sme sa predbiehali, kto krajšie ozdobí pomník alebo donesie viac kahancov. Je to spomienka na našich milovaných, ktorí nám veľmi chýbajú a strážia nás tam zhora.

S láskou,

Vaša Monika


Maminka Monika Chochulová nám poslala perfektné tipy ako žiť ekologicky nájdete na stieracích plagátoch. Top výrobok je plagát so 40 tipmi na domácnosť bez odpadu. Navštívte jej obchodík Stieračky a inšpirujte sa jej praktickými ekologickými nápadmi.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)