Helenka: Snažím sa odhaľovať krásu ukrytú v hline

Moja mamina ma volala Helienka, tak som si toto meno zvolila aj za svoju značku, názov obchodíka - Keramika He-lienka. Ponúkam vlastnoručne vyrobenú keramiku. Mojou snahou je tvoriť a ponúkať veci originálne a duši lahodiace, ale zároveň praktické a užitočné. Napríklad stolné lampy, formy na pečenie, misy. 

Tvorila som vždy, spočiatku z dostupných živých alebo neživých materiálov - dekorácie, pohľadnice, zariaďovanie interiéru, fotografovanie, písanie... Keramiku som obdivovala a občas som si ju ako suvenír priniesla z dovolenky. Až som sa jedného dňa prihlásila na certifikovaný kurz modelovanie keramiky do ÚĽUV-u. To bolo pred piatimi rokmi a odvtedy som už hlinu nepustila z rúk.

darček lampa

Príďte ochutnať atmosféru ateliéru

Pre mňa je významným úspechom, že tvorím veci, ktoré sa ľuďom páčia, majú z nich radosť. Snažím sa odhaľovať krásu ukrytú v hline a túto príležitosť poskytnúť aj iným. Napriek neistej situácii som sa rozhodla v tvorbe pokračovať. Od novembra sa mi podarilo otvoriť malý priestor na tvorenie aj pre verejnosť. Robím workshopy, kurzy a mám aj hodiny, v ktorých si možno prísť vyskúšať tvorenie z hliny, ochutnať atmosféru ateliéru. Ateliér je v rodinnom dome na Kramároch, na Ambrovej ulici 9, kde sídli rodinné centrum „Kramárik“, ktoré som spoluzakladala. Myslím, že pre ľudí je zvlášť v týchto zvláštnych časoch dôležité rozvíjať svoje zručnosti, pracovať rukami a vidieť hmatateľný výsledok svojej snahy. Úžasné je, že takto spravíte radosť nielen sebe, ale vaše dielko môže potešiť aj niekoho ďalšieho.

vyrezávaná lampa

Pohyb za každého počasia

Bývame pri lesoparku, tak využívame každú príležitosť na pohyb. Ešte v lete sme si s manželom dali minikurz nordic walking. Dostala som aj nové paličky, tak spolu chodíme za každého počasia nadýchať sa čerstvého vzduchu a rozpohybovať naše telá. Aj počas roka sa snažíme piecť zdravo – používame špaldovú múku, hnedý cukor, resp. med na sladenie. Medzi naše obľúbené vianočné koláčiky patria marokánky – je to vlastne zmes orechov, sušeného ovocia a trošky čokolády. Radi si robíme ovocné fondue – nakrájané kúsky ovocia namáčame v čokoláde. Tento rok budeme prvýkrát robiť aj kváskové koláče – vianočku aj záviny.

Helenka

VIAC O HELENKE:

Volám sa Helena Sochnová, mám dve dievčatá - Barborku (13 rokov) a Dominiku (10rokov), pochádzam z Bratislavy a tu aj žijem a tvorím. Mám úžasného manžela, ktorý ma v tvorení podporuje a vytvára mi na to podmienky. A máme kocúra Damiána. Helenkin obchodík na www.codokazemama.sk nájdete TU.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)