Internetový obchod a DPH od 1.7.2021 (prechod na OSS)

👩 Živnostníčka Monika predáva v rámci svojej podnikateľskej činnosti tovar – háčkované výrobky - svojim zákazníkom, bežným občanom (nepodnikateľom) na území Slovenska, ale aj v ČR, Rakúsku a Maďarsku. Od januára do mája 2021 predala tovar do ČR za 6 000 €, do Rakúska za 3 500 € a do Maďarska za 2 500 €. V ČR zároveň Monika poskytla svojej zákazníčke službu - úpravu háčkovaného odevu (zmena veľkosti detských šiat). Monika doteraz nikdy nepresiahla zákonom stanovený limit dodaného tovaru v jednotlivých štátoch odberateľov, žiaden režim DPH teda neriešila. Menia sa pre Moniku od 1.7.2021 podmienky v oblasti DPH?

Menia. Od 1.7.2021 totiž prichádza k zjednoteniu limitu obratu predaja tovaru na diaľku (po starom zásielkový predaj) vo všetkých štátoch EÚ na 10 000 EUR. Od 1.7.2021 sa totiž spočítava celková hodnota cezhraničných dodávok do všetkých štátov EÚ pri predaji tovaru na diaľku oproti pôvodným jednotlivým limitom pre každý členský štát samostatne (platí do 30.6.2021).

A tu si treba dať pozor, pretože nový limit 10 000 € sa síce zjednocuje, ale v porovnaní s doterajšími platnými limitmi v jednotlivých krajinách je výrazne nižší – napr. doterajší limit 1 140 000 CZK pri predaji do ČR alebo 100 000 EUR pri predaji do Nemecka.

Nový limit predaja na diaľku 10 000 EUR je potrebné sledovať za obdobie aktuálneho kalendárneho roka zároveň s predchádzajúcim kalendárnym rokom, a to za všetky predaje tovaru na diaľku do iných členských štátov spolu.

👩 Aké povinnosti teda Monike vzniknú?

👩 Keďže súčet hodnoty dodaných tovarov formou zásielkového predaja do ČR, Rakúska a Maďarska presiahol už v máji 2021 limit 10 000 eur, Monike vzniká po 1.7.2021 pred prvou dodávkou tovaru občanovi do príslušného členského štátu:

  • buď povinnosť registrácie k DPH v každom členskom štáte (ČR, Rakúsko, Maďarsko)

Po registrácii ako platiteľ DPH v zahraničí dostane Monika zahraničné IČ DPH, fakturuje za cenu vrátane zahraničnej DPH, podáva zahraničné priznania DPH a odvádza (platí) daň v zahraničí. A to v každej krajine, v ktorej sa stane platiteľom DPH.

  • alebo sa rozhodne uplatniť režim OSS (One Stop Shop), pričom sa vyhne povinnostiam registrácie a podávania priznaní v každom štáte (ČR, Rakúsko a Maďarsko)

Keďže registrácia pre DPH v zahraničí predstavuje veľkú administratívnu záťaž, od 1.7.2021 bude môcť Monika využiť registráciu cez OSS. Ide o jednotné kontaktné miesto, v ktorom bude vedieť podnikateľ zo Slovenska odvádzať DPH ostatným krajinám EÚ, v ktorých sídlia jeho zákazníci bez toho, aby sa v nich musel registrovať ako platiteľ DPH osobitne. Svoju povinnosť si splní registráciou v zjednodušenom systéme OSS.

V prípade, že sa Monika rozhodne pre druhú možnosť – osobitnú úpravu dane OSS – musí ju uplatňovať 2 roky.

👩 Ako neplatiteľ DPH si však Monika musí ustriehnuť aj dodania tovaru na Slovensku pre svojich slovenských zákazníkov, keďže pri dosiahnutí obratu 49 790 EUR za posledných 12 kalendárnych mesiacov je povinná registrovať sa za platiteľa DPH.

Tak si to zhrňme: dodávatelia tovaru a poskytovatelia digitálnych služieb (môže ísť o rôznych youtuberov, blogerov, vlogerov, influencerov, prenos online seminárov, webinárov, online koučing, predaj e-bookov, poskytovanie online pomôcok, uverejňovanie podcastov), ktoré sú predávané nepodnikateľom, teda najmä občanom z členských štátov EÚ sa môžu registrovať k osobitnej úprave dane OSS od 1.4.2021 do 10.6.2021, aby mohli OSS uplatňovať po 01.07.2021.

Pri režime OSS (resp. iOSS) platí, že zdaňovacie obdobie je kalendárny štvrťrok a daňové priznanie k OSS sa podáva vždy do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení kalendárneho štvrťroka.

Daňové priznanie k DPH sa podáva aj vtedy, keď nebol dodaný tovar na diaľku alebo služba, na ktorú sa vzťahuje OSS. Dôležitá je aj skutočnosť, že ak lehota na podanie daňového priznania pripadne na sobotu, nedeľu alebo deň pracovného pokoja, lehota sa zachováva a neposúva sa na najbližší pracovný deň.

👩 Ak Monika uplatní režim OSS, prvý krát podá daňové priznanie k OSS najneskôr v nedeľu 31.10.2021.

 

Ak máte otázky, napíšte, rada Vám na ne odpoviem.

Potrebujete sa poradiť? V obchodíku si môžete objednať konzultáciu TU.

Nájdete ma aj vo FB skupine Ženy, ktoré podnikajú správne TU.

Tatiana Šándorová 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)