Jana Portugall

Mamička týždňa Jana Portugall

Predstavíte sa nám?

Volám sa Jana Portugall a som autorkou projektu Rodinka výnimočných a Záhradné domčeky pre deti. Mám 3 deti, z ktorých sú dve výnimočné deti, teda deti so špeciálnymi potrebami. Najstaršia dcéra Sofia veľmi rada maľuje a tvorí. Mladší syn Maxim sa narodil s diagnózou Downov syndróm a najmladšia dcéra Olivia vo veku 4 rokov prekonala meningitídu, následkom ktorej stratila sluch, a teraz počuje vďaka kochleárnym implantátom. 

Mojou vášňou je neustále sa vzdelávať, získavať nové poznatky a inšpirovať rodičov zdravých i výnimočných detí, aby vykročili smerom k radostnému, spokojnému, plnohodnotnému životu vďaka kvalitnej strave, láskavej komunikácii, hoci aj v prostredí dvoch materinských jazykov.
Mamička týždňa Jana Portugall

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Momentálne ponúkam 3-mesačný online kurz: Znakujeme hravo a ľahko, ktorý sa dodáva spoločne s fyzickým produktom - sadou kartičiek v SR alebo ČR verzii, ktoré pre mňa namaľovala výtvarníčka Barbora Paulovičová.

Mamička týždňa Jana Portugall

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Projekt Rodinka výnimočných vznikol na konci roka 2018, kedy som sa rozhodla, že chcem začať robiť niečo, čo mi dáva zmysel. Nasledujúce roky boli pre mňa dosť náročné, pretože som odišla zo zamestnania, moja dcéra ochorela na meningitídu a trvalo takmer rok, kým sa zotavila, následne v roku 2019 prišiel rozvod a posledným klincom bolo odobratie opatrovateľského príspevku, ktorý sme poberali na môjho syna s Downovým syndrómom. Zákon neumožňuje rodičom, ktorí majú dieťa v striedavej starostlivosti po rozvode, aby naň poberali opatrovateľký príspevok. To ma naštartovalo k tomu, aby som začala skutočne podnikať a predávať svoje doterajšie skúsenosti.

A tak vznikol tento online kurz, ktorým si už prešlo viac ako 500 ľudí a na ktorý sú veľmi krásne ohlasy.

Mamička týždňa Jana Portugall

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Ja som hrdá na to, že sa mi v tak náročných podmienkach podarilo nevzdávať to, ale hľadať riešenia a napriek tomu, že to bolo fakt náročné, podarilo sa mi vytvoriť hodnotný obsah, ktorý účastníkov kurzu inšpiruje a pomáha im lepšie sa dorozumieť so svojím dieťaťom. Nedávno sa mi tiež podarilo, konečne odoslať všetky podklady na založenie občianskeho združenia na pomoc rodinám, a to ma veľmi teší.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Mojím najväčším snom je vytvoriť komunitu rodičov zdravých aj výnimočných detí, v ktorej funguje prijatie, tolerancia, láska, súcit a podpora k výnimočnosti každého z nás. Ktorý je bezpečným priestorom na zdieľanie, na pomoc, podporu a vzdelávanie, tak aby všetci jeho členovia kráčali smerom k lepšiemu, krajšiemu a plnohodnotnému životu.

Mamička týždňa Jana Portugall

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Od rozvodu, tvorím najmä vtedy, keď sú deti u svojho otca, čo býva obyčajne pondelok až streda. Občas tvorím aj vtedy, keď deti ešte spia, napríklad veľmi skoro ráno.

Ak mám pocit, že nestíham, tak spomalím, zastavím sa a prehodnotím svoje priority. Čo je momentálne pre mňa dôležité? Prečo mi na tom záleží? Kde míňam čas zbytočne? Aké aktivity vlastne nepotrebujem robiť? 

To mi pomáha vedieť a vracať sa k tomu, čo chcem, po čom túžim a čo mi dáva zmysel.

Mamička týždňa Jana Portugall

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Každý deň sa vzdelávaj, tvor a rob to, kde cítiš plynutie, radosť, slobodu aj ľahkosť a konaj s odvahou a dôverou, že to, čo sa deje, je prospešné pre teba i ostatných.

Nezabúdaj, že to čo máš a kde sa práve teraz nachádzaš je v poriadku a že všetky túžby aj sny sa môžu naplniť, ak si ochotná tomu uveriť, prijať to a urobiť prvý krok.

Mamička týždňa Jana Portugall

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Aby sa nebáli prekážok a nečakali na ideálne podmienky, pretože tie nikdy nebudú. Nech si spíšu na papier 5 vecí, ktoré môžu urobiť dnes alebo v priebehu 1 týždňa na dosiahnutie svojho cieľa a skutočne ich aj začali robiť.

Pamätajte: Zázraky sa stávajú, ak máme odvahu uveriť, vydať sa na cestu za poznaním a ísť do akcie.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)