Jana Zvrškovcová: Maľuje na tvár, tehotenské brušká, aj steny nemocníc - zo srdca

Janka Zvrškovcová je mama dvoch detí – stredoškoláka a škôlkara. Pochádza z Martina, no od detstva žije v Považskej Bystrici, kde tvorí krásne maľby nielen na stenu, ale aj na tváre a tehotenské brušká a jej obchodík nájdete aj na našej stránke.

Kedy si začala s maľbou?

Maľovať som začala už na základnej škole, kedy som mala pokreslený každý zošit. Namiesto trávenia času vonku som sedela v izbe a kreslila. 

Čo ťa vie najviac inšpirovať?

Inšpirovať ma vedia zaujímaví ľudia, ktorí si idú za svojim snom. Od maminiek až po umelcov. Hlavne odlišné osoby, či už zjavom, alebo tvorbou. Tu na Slovensku ich máme neúrekom. 

Maľuješ aj na tvár detí. Aké farby používaš vzhľadom k citlivej detskej pokožke? O aké maľby majú drobci najväčší záujem?

Maľujem nielen na detské tváričky, ale aj na telo tehotenské brušká. Používam iba nezávadné, dermatologicky testované farby,  ktoré sú šetrné k pokožke. Volajú sa Snazaroo a objednávam ich z internetu. U detí najviac frčia zvieratká a u chlapcov akční hrdinovia. Dávam si záležať aj pri farbách na stenu, aby mali dlhú  trvácnosť. U nás v centrum voľného času maľba drží už krásne už štyri roky.

Maľuješ teda aj na stenu. Aký je postup od objednávky až po realizáciu?

Áno moja druhá vášeň je maľba na stenu. Postup je veľmi rýchly. Zákazník má osloví, povie svoju predstavu a ja prídem, pozriem si priestory a spolu dolaďujeme farebnosť a veľkosť. Potom stanovíme termín, zvyčajne do dvoch týždňov. Za sedem hodín je maľba na svete.

Spolupracovala si aj so zaujímavými fotografmi. Ako sa pripravuješ na takýto typ maľovania, kde má aj fotograf svoju predstavu?

Michal Záhornacky je veľmi talentovaný, úspešný fotograf, ktorý má svoje jasné predstavy. Veľmi mu ďakujem za príležitosť s ním spolupracovať. Príprava extra nie je, mám rada, keď sa tvorí priamo na mieste a keď mám voľnú ruku. Ak mi je dané dopredu, ako to má vyzerať, skúšam si to pár dní pred tým na sebe.

Aké ďalšie spolupráce si absolvovala?

Ďalšia spolupráca bola s mojou veľmi dobrou kamarátkou fotografkou Zuzkou Michálkovou, ktorá má srdce na správnom mieste a tvorí pod menom Photo by Zuzana Michalkova. Veľmi ma podporuje a nikdy mi nepovie nie. Vďačím jej za veľa. Jej ateliér je krásny a vždy vytvorí nádhernú fotku. Práve so Zuzkou sme fotili piknik s dievčatami, ktoré si to nesmierne užívali. Oslovili sme šikovné žienky od nás z mesta, ktoré napiekli, ušili a dodali kvietky na fotografovanie. Napríklad Silvinka Pavúrová, (Kvetinárstvo Silvia) ktorá je skvelou aranžérkou, pôsobí aj ako aranžérka priestoru v Teleráne v Markíze a má u nás v meste to najčarovnejšie kvetinárstvo. Ďalej úžasná Alžbetka a skvelá Marianna Kišoňová, ktorá je dokonalou cukrárkou. Jej torty sú jedna báseň. LiLi oli zase ušila bábiky a vankúšiky. Bolo to všetko v rámci barteru a neskutočne sme si to užili. Tomáš Hlavčo je ďalší fotograf, skvelý ocino a podnikateľ, ktorý venuje svoj voľný čas práve tvorbe. Vďaka jeho tolerantnej manželke Vladke fotíme aj o 5.00 ráno :) 

Máš otvorený obchodík aj na našej stránke. Prezraď, odkiaľ máš najviac zákazníkov?

Tým, že sme malé mesto, ľudia ma odporúčajú medzi sebou. Mne vtedy vždy stisne srdce, že mám naozaj šťastie na skvelých ľudí. Ďakujem Vám moji milí! 
 

Aký zmysel vidíš v maľbe?

Veľmi rada maľujem zo srdca len tak, ako napríklad u nás v nemocnici na detskom oddelení. Je krásne vidieť a cítiť vďaku za niečo, čo milujem a môžem to odovzdávať ďalej. Verím, že majú detičky radosť. V živote som vďačná za všetko za svoju rodinu kamarátov, ktorí mi veria a posúvajú ma vpred, hoc aj kritikou, ktorú som sa musela naučiť brať si k srdcu. 

Aké máš sny a túžby? Čo by si chcela v živote, ale aj vo svojej tvorbe dosiahnuť?

Bude to znieť ako klišé, ale chcem, aby sme boli zdraví a šťastní. Ak sa ale pýtate na to pracovné, tak možno pomaľovať nejakú reštauráciu, kde by mi dali voľnú ruku. A viac malieb v nemocniciach, pretože treba prispieť aspoň kvapkou do toho mora, ktoré dokážeme všetci vytvoriť. 

Ďakujem za rozhovor.

Autor: Andrea Ággová
Foto: Archív J. Zvrškovcovej


Jana Zvrškovcová: www.janna.sk
Pozrite si jej obchodík.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)