Kamene na budovanie sebavedomia matky aj dieťaťa

„Jasné, budeš!“ – dve slová. Záleží na tóne, akým sú vyslovené. Môžu pohladkať, posilniť, ale aj prebodnúť  dušu dieťaťa.

Ako malé dievčatko som obdivovala oblohu. Vystrihovala som z novín obrázky a popisy súhvezdí, hľadali sme ich na nočnej oblohe, cez deň som pozorovala oblaky. Fascinovalo ma, čo môže byť tam, vysoko nad nami.

„Keď budem veľká, budem vedkyňa, ktorá skúma hviezdy!“ – vyletelo zo mňa v istej chvíli, s takým ozajstným, koncentrovaným detským nadšením.

„Jasné, budeš!“ – počula som slová milovaného človeka, komu som sa zverila svojou túžbou. Z jej hlasu sršala irónia, čo pre mňa znamenalo to, že mi neverí. Neverí vo mne, že by som to dokázala.

„Vieš, koľko sa k tomu treba učiť? Dlhé roky, musíš byť veľmi dobrá, múdra a šikovná. Je to tvrdá práca, kým to človek dosiahne a nie každému sa to podarí.“ – obyčajné slová. Vysvetlenie tej irónie, no vo mne spôsobili zbúranie mnou vysnívaného sveta. Nezmohla som sa na jediné slovo, v tom tichu sa rozprestrela bolesť a sklamanie celou mojou detskou dušou.

Pocit „Nie som dosť dobrá“ ma prenasledoval od úplne útleho veku a nútil ma ísť do extrémov, aby som dokázala opak. Bola som najlepšia v škole. Musela som byť. Lebo som si myslela, že inak nebudem hodná lásky. Presvedčenie, že výkon zabezpečí, aby som bola milovaná, ma ťažilo stále viac. 

Keď sa staneme matkami, chceme deťom dať to najlepšie. Lásku, tú najväčšiu, aká je v našich silách. Ako však môžeme milovať, keď nedokážeme milovať seba?

Môžeme dieťa naučiť hovoriť po francúzsky, keď my samy francúzštinu neovládame?

Môžeme odovzdať spôsob, ako pripraviť Sacherovu tortu, keď my samy piecť nedokážeme?

Môžeme ho naučiť lyžovať, keď my samy sme na lyžiach nikdy nestáli?

To, že sa nemám rada, som zistila okolo 35 rokov života. Znamenalo to, že aj keď milujem svoje deti najviac, ako dokážem, predsa im odovzdávam niečo iné, ako by som chcela.

Schopnosť sebalásky je základom sebavedomia. Po vykročení po ceste, ako sa to vlastne robí, som zažila a zažívam rôzne skúšky. Ale stojí to zato, lebo sa mi život mení a mení sa ešte niečo – moja realita. V ktorej sa objavujú čitateľky, ktoré majú šancu vykročiť po VLASTNEJ ceste sebalásky. Je pre mňa veľká pocta, že knižku Na živote je krásne aj to... berie do rúk stále viac mamičiek. Cez skutočné príbehy z reálneho života môžu spoznať najdôležitejšiu osobu - vo svojom živote a v prvých rokoch života svojho dieťa – SEBA.

Ako ďalšia pomôcka, k tomu, aby deti počuli to, čo by počuť mali, prichádza ďalšia krásna kniha. O 7 pilieroch detského sebavedomia. Písaná srdcom slovenskej autorky, žijúcej v zahraničí. Plná nádherných ilustrácií, ktoré dotvoria to, čo medzi rodičmi a dieťaťom pri čítaní vznikne.

Aby sme si uvedomili váhu tónu slov „Jasné, budeš!“ a ďalších fráz. Aby sme išli príkladom a budovali základy sebavedomia dieťaťa z kvalitného a trvácneho materiálu.

Tie z vás, ktoré kráčate po ceste sebalásky, alebo hľadáte odpoveď na otázku, ako byť podporujúcim rodičom, pred Vianocami máte možnosť si zaobstarať pomôcky k ďalším krokom.

Knižku Na živote je krásne aj to... si môžete darovať pod stromček a druhú knižku dostanete medzi prvými, ihneď po vydaní, začiatkom marca. Za podmienok, ktoré sa nebudú opakovať. Poštovné platíte iba 1x, cena druhej knižky je v balíčku nižšia, ako bude v predpredaji. Ak ju chcete niekomu darovať, ku knihe „Na živote je krásne aj to...“ posielame krásny poukaz „pre najrýchlejších“, ktorý značí, že v marci bude aj druhá knižka doručená.

Svoje limity vytvárame jedine my, vo svojom vnútri. Túto ponuku limituje počet dostupných knižiek, preto neváhajte, už o pár dní môžete žiť aspoň o kúsok lepší život. A možno aj hneď teraz. Tým, že uveríte, že si zaslúžite mať sa viac rada. Vy aj vaše deti.

 

S láskou

 

Katka Brňáková

Autorka a majiteľka vydavateľstva TOP1 knihy

Objednávka: 

https://www.codokazemama.sk/produkt/vianocny-balicek-2-kniziek-pre-budovanie-sebavedomia-matky-dietata

Komentáre

TOP1 knihy - Tvoríme matky priateľské k sebe

Tvoríme matky priateľské k sebe. :-)

Všetky články (22)