Katarína Brňáková

O Vás.

V občianskom preukaze mám uvedené meno Katarína Brňáková a vek 43 rokov. Volajú ma rôzne, okrem pani Brňáková a Katka aj Katuška, Katarínka, Kačenka, Kati. :-) 14 rokov žijem v meste Šaľa, ktoré, ako som za tie roky zistila, 80% obyvateľov krajiny pozná podľa chemického závodu Duslo :-D Tak, máme čo robiť, aby ho spoznali aj z inej stránky. Som mamou troch detí - Richard (24) už dva roky žije v zahraničí, Rebeka (10) a Danielko (7) mi dávajú zabrať každý deň :-))

 

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Som vďačná, že v láskyplnom priestore portálu Čo dokáže mama dostali možnosť sa prezentovať knižky, ktoré nielen majú ambíciu "Tvoriť matky priateľské k sebe", ale svoje poslanie aj aktívne napĺňajú. Obchodík má názov ako naše vydavateľstvo - TOP1 knihy.

 

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

K zmene sveta k lepšiemu cez autorstvo a vydavateľstvo viedla dobrodružná cesta rodičovstva a detská túžba pracovať s knihami. Mama prispievala do novín, otec istý čas pracoval v knižnici a obdivovala som autorov, keď sme chodili na besedy. Založila som a 9.rok vediem medzinárodnú kampaň na podporu dojčenia, aby sa tvorilo podporujúce prostredie dojčiacich matiek. Výhradne zastupujem aj dve zahraničné autorky, za účelom zlepšenia života rodín s hyperaktívnymi deťmi a života majiteľov štvornohých miláčikov. Podieľať sa na šírení dobra môžeme aj ponúknutím toho, čo vytvorili iní.

 

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby?

"Na papieri" je to jednoznačne Cena ministra hospodárstva SR a doživotný titul "Inovatívny čin roka" pre našu knihu "Dojčenie slovom aj písmom". Úspech má pre mňa definíciu: "dosiahnutie stanoveného cieľa", teda za najväčší úspech považujem, keď naše knihy a moja práca pomáhajú ľuďom v dosahovaní ich vlastných cieľov. Či je to oddýchnuť si počas materskej, cítiť sa dobre vo svojej koži ako mama, dojčiť pokiaľ chcú, zlepšiť komunikačné zručnosti, zvládnuť výchovu hyperaktívnych detí alebo čokoľvek iné. Ak dokážem podať pomocnú ruku, aby sa dostali bližšie k cieľu, je to úspech, lebo sa menia životy tak, ako si to daní ľudia prajú.

 

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Som vďačná za všetko, čo sa mi podarilo dosiahnuť, samozrejme by to nešlo bez podpory ľudí, ktorí stáli a stoja pri mne. Najväčší pracovný sen sa mi zhmotňuje každým dňom viac a viac - je ním tvorba lepšieho sveta cez zmenu vnímania ľudí. Všetko začína v nás - zmenou seba dokážeme posunúť lásku a dobro aj okoliu a tie sa šíria ďalej. Myslím, že zlepšiť životy ostatných svojou prácou je to najpodstatnejšie. Z hľadiska firmy chcem dosiahnuť do 50ky, aby mi podnikanie zabezpečilo možnosť venovať sa vnúčatám, sebe, celkovo životu. Ak tá cesta k hojnosti vedie cez vytvorenie lepšieho života a hojnosti iných, je to zaslúžene. Vo všetkých oblastiach podnikania.

 

 

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Keď boli deti malé, vďaka dojčeniu a noseniu som ich brala so sebou všade, viedla som jednania, bola som vystavovateľom na medzinárodnom veľtrhu, vybavovala telefonáty a podobne. Ako som v našej knihe písala - kým sú deti malé, máme byť v prvom rade mamami, ktoré sa starajú o svoje potreby a zároveň o potreby dieťaťa. Nie preto, že dieťa je na prvom mieste v našom živote, ale preto, lebo v prvých rokoch my sme na prvom mieste v živote dieťaťa. Tie chvíle sa dajú len ťažko nahradiť a keď sa ich vzdáme, potreba spoločného času sa môže neskôr naplniť pri posteli chorého dieťaťa, v čakárniach psychológov alebo inak, nepríjemne. Pre matky je podstatné, aby mali aj "dospelácke" záujmy a robili také veci, ktoré ich napĺňajú. Na začiatku je dobré, ak dieťa môžeme mať pri sebe, neskôr, ak je dieťa pripravené, sa môže angažovať aj rodina.

 

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Snažím sa predžívať deťom život hodný žitia. Deti preberajú naše vzorce, teda ak sa pozriem na svoj život, pokladám si otázku, či by som sa raz chcela na to pozerať, aby moje dieťa žilo to, čo teraz žijem ja? Malo také postoje, aké mám ja? Vnímalo svoju hodnotu tak, ako vnímam ja? To je to najpodstatnejšie, na základe čoho robím rozhodnutia v každodennom živote, aj v práci.

 

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Prajem nám, aby sme svoju tvorbu brali ako nástroj na tvorbu krásy a lepšieho sveta. Vložiť kúsok seba do diela (možno len do prežitia dňa naplno, aj to je tvorbou a umením), a následne to priložiť k celku šťastia sveta. Je to forma úcty a lásky k sebe, ktorá sa dostane k ostatným. Žiť s vedomím, že aj vďaka nám je svet krajší, prináša každodennú vďačnosť a šťastie, aj keď možno vidíme mraky - v našej duši alebo na oblohe. Majme sa rady :-)  Zo srdca ďakujem za príležitosť!

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)