Katarína Brňáková: Nebuď tá, ktorá to vzdala

S liekmi na zápal karpálneho tunela sa predsa nedá dojčiť, odstavte dieťa, poradil lekár zneistenej matke. Bolo to logické riešenie, ale predsa sa jej v kútiku duše ozýval hlas: “Nie, to nechcem urobiť”. “Nedá sa to nejako inak riešiť?” A tak Katarína začala hľadať alternatívne možnosti, až sa dostala do podpornej skupiny pre dojčenie. Písal sa rok 2011. Organizácia, ktorá združuje poradkyne pri dojčení práve organizovala krst knihy a kanadský lekár Dr. Jack Newman tam bol krstným otcom. 

Katarínu nadchla jeho prezentácia. Hoci vždy intuitívne cítila, že dojčenie je správne, až tu sa dozvedela odborné fakty, akým veľkým prínosom je to z psychologického hľadiska. Dojčenie nie je len spôsob ako nakŕmiť dieťa, ale predovšetkým ako ho spraviť šťastným. 

 “Úžasné, to by mali počuť všetky ženy na Slovensku”! Plná nadšenia založila “Dojčiť je IN - Kampaň za zdravšiu generáciu”. Je to prvý komerčný projekt na Slovensku na podporu dojčenia, ktorý spája malých a stredných podnikateľov v prospech šírenia osvety o dojčení. Chcela dať vytlačiť letáky, brožúry a organizovať podujatia. Ale z čoho to všetko zaplatiť? Bola predsa obyčajná matka a neoplývala peniazmi nazvyš.

Hoci jej nedostatok financií stál v ceste, nevzdala sa. Napadlo jej, že by mohla získať partnerov, výmenou za reklamu. A tak s odhodlaním začala oslovovať firmy. Najprv desať, potom dvadsať, potom päťdesiat a neúnavne pokračovala. Písala všade, kde sa dalo a už si predstavovala, ako budú stovky plagátov v čakárňach po celom Slovensku. Oslovila spolu 300 firiem a s očakávaním sledovala, čo sa bude diať. Ale telefón nezvonil a email zíval prázdnotou. Bola sklamaná. Keď si už myslela, že z toho nič nebude, ozvali sa predsa dve firmy. Dve je lepšie ako nič a tak sa pustila s nimi do spolupráce. Tým sa to všetko začalo.

V 2012 sa jej podarilo zorganizovať prvú besiedku v knižnici v Šali, s autorkou knihy Praktický návod na dojčenie. Katarína predávala reklamu miestnym firmám, aby mala z čoho vykryť náklady realizácie. Úsilie však stálo za to, pretože vďaka tejto besiedke sa jej myšlienka rozšírila aj za hranice, konkrétne do Maďarska. Vďaka svojej bilingválnej schopnosti rozbehla Katarína spoluprácu aj s nadšenkyňou v Maďarsku. Katarína tam založila firmu, priniesla osvetu dojčenia a know how financovania. Maďarská partnerka zase prispela svojimi kontaktmi.

Vďaka tejto plodnej spolupráci sa v máji 2017 konalo veľké otvorenie činnosti kampane v Maďarsku. V Budapešti bola prvá zastávka putovnej výstavy veľkoformátových fotografií dojčenia s názvom "4,2 - Dojčenie je vzťah vo všetkých kútoch sveta". Akcie sa zúčastnili aj významní doktori a autority. Ľudia boli nadšení a táto krásna iniciatíva znovu preskočila hranice, tentokrát do Srbska, kde žiadna organizovaná podpora dojčenia neexistovala. Iniciatívna mamička, ktorá so svojimi priateľkami založila klub mamičiek a následne materské centrum v meste Senta, čerpala inšpiráciu z projektu Dojčiť je IN. Následne si spravila certifikát formou kurzu v Maďarsku a stala sa prvou poradkyňou dojčenia v Srbsku.  

Zatiaľ čo sa veci sa pekne rozbiehali v profesionálnej oblasti, v súkromnom živote Katarínu postretlo veľmi ťažké obdobie. Jedno z jej detí dostalo vážny zápal a bojovalo v nemocnici o život. Katarína trpela pri pohľade na to, ako doktori režú jej dieťa, ako stoná od bolesti a ona mu nevie pomôcť. Veľmi sa bála, či to vôbec prežije. Mala pocit, že ako matka zlyhala, pretože nedokázala predísť tejto situácii. Dojčením mu síce sčasti dokázala zmierniť utrpenie, ale neustály strach, výčitky a bezmocnosť jej spôsobili traumu. Hoci sa dieťa nakoniec uzdravilo, Katarína sa kvôli traume opustila. 

Veľmi pribrala a nemala silu starať sa o seba ako predtým. Následkom nedostatočnej podpory okolia a vážnej manželskej krízy, okorenenej neverou manžela, sa Katarína takmer zrútila. Prudko chudla, nemala chuť do života, často plakala a nevidela pred sebou už žiadnu budúcnosť. V jedno ráno sa pristihla pri myšlienke “Nebolo by lepšie, keby som nežila?” Zrazu sa ale strhla. “Ale však mám tri deti, čo bude s nimi, ak tu ja nebudem?” Musím sa predsa o nich postarať. Myšlienka na deti bol v tej chvíli jediný záchytný bod. Vďaka deťom našla zmysel začať odznova.

Maličkými krokmi sa začala odrážať odo dna. Každý deň hľadala niečo, za čo by sa mohla pochváliť a za čo by mohla byť vďačná. Aj keď len maličkosť, napríklad že vychystala deti do školy. Po čase jej tieto pozitívne minúty dňa pomohli zmeniť pohľad na seba. Uvedomila si, že si v minulosti nevážila samú seba, že sa 35 rokov ničila. Povedala si: “A dosť, toto už nie!” Začala pracovať na svojej sebaúcte. Zúčastňovala sa seminárov osobného rozvoja, zapájala sa do diskusii, písala blog, absolvovala tréningy založené na princípe NLP. 

 

Uvedomila si, že keď zmení svoje vnútorné nastavenie, zmení aj svoju realitu. Ako sa rozširovalo jej vedomie, zrazu videla jasne svoj diel v tom, že sama dovolila, aby bola v manželstve ponižovaná. Tým, že nemala jasné hranice, dovolila, aby im iní zasahovali do manželstva, až do jeho rozpadu. 

Počas obdobia osobnostného rastu prišiel nápad na knihu. Vrátila sa k svojmu poslaniu šíriť osvetu o dojčení. Avšak tento krát obohatenému aj z pohľadu ženy, ktorá si prešla cestou hľadania vlastnej hodnoty a sebaúcty. V knihe s názvom Dojčenie slovom aj písmom - Nebuď tá ktorá to vzdala!, skombinovala znalosti z osobného rozvoja, psychológie vývoja deti, vzťahového rodičovstva, odborné témy o dojčení s príbehmi z vlastného života. So spoluautorom knihy vytvorili úplne nový žáner.

Provokatívnym názvom knihy nechce uraziť ženy ktoré nedojčia, naopak chce otvoriť diskusiu aj s matkami, ktoré sú pohoršené a nesúhlasia s ňou. Vďaka tomu, čím si v živote prešla, vie pochopiť a podporiť aj ženy, ktoré majú potrebu sa obhajovať, lebo sa v kútiku duše necítia byť dosť dobré.

Tvorba knihy bolo nádherne obdobie, mala víziu, že to bude najlepšia kniha na Slovensku. A tak sa aj stalo, že kniha ako jediná na slovenskom knižnom trhu získala Cenu ministra hospodárstva SR, a doživotný titul Inovatívny čin roka 2018. Kniha bola zároveň navrhnutá na cenu Podnikové médium roka a na súťaž Efektia  - ako ušetriť elektrickú energiu, vďaka dojčeniu. Katarína týmto šokovala publikum vyše sto inžinierov, ktorí si dovtedy mysleli, že iba riešeniami technického rázu - zateplovaním budov, solárnymi panelmi, a podobnými zariadeniami sa dá ušetriť energia. Aj keď sú niektoré nápady na prvý pohlaď bizarné, ľudia rýchlo zmenia pohľad na WOW. 

 Katarína je inovatívna a neustále spája oblasti, ktoré predtým nikto nespájal. Miluje robiť veci ako prvá. Nehanbí sa klopať na dvere a povedať svoj názor. Vďaka tomu bola pozvaná aj na Úrad vlády a Inštitút zdravia Ministerstva zdravotníctva, aby predniesla svoj plán, ako sa vďaka dojčeniu zlepší zdravotníctvo a ako tým štát zároveň ušetrí náklady. 

Katarína sa definuje ako úctyhodná žena, matka, podnikateľka, milovaná osoba. Prekvapujúco nie je laktačná poradkyňa. Otvára skôr obraz o tom ako dojčenie tvorí lepší život dieťaťa, ako na základe toho vyrastie z neho kvalitnejší človek s väčšou úctou k sebe, druhým aj k životnému prostrediu. Je to jej poslanie. Nepotrebuje obhajovať svoj názor pred hejtermi. Vie, že vďaka inému spôsobu komunikácie o tejto  téme, budú mať mnohí lepší život, krajší vzťah a lepšiu vlasť. 

Katarína si váži samu seba, verí, že svoju prácu si zaslúži mať dobre zaplatenú. Avšak peniaze ani sláva nie sú prvoradým motívom toho, čo robí, ale skôr dôsledkom. Je inšpirujúcou osobnosťou, má neuveriteľnú energiu, je sebavedomá, dokonca o nej natočili aj krátky film. Ale stále ostáva sama sebou, vďačná, prístupná a s láskavým srdcom. Je skvelé, že máme takúto osobu na Slovensku, ktorá z vlastnej iniciatívy buduje lepšiu vlasť pre nás všetkých. Viac o jej projektoch na https://top1knihy.sk/.

Komentáre

Michaela Ray - Knihy pre deti

Všetky články (16)