Kati, Katky, Katušky a iné obete

Stretnutie tehotných žien so mnou je záležitosť s vysokým rizikom. Často ani netušia, že ak sa vybrali z domu na obyčajný nákup alebo prechádzku ako Kati, domov sa vrátia s kľúčom k tomu, aby sa stali Katkami. Pri prvom aj druhom pôrode som bola Kati. Bez toho, že by som o tom tušila.

Kati nepozná podstatu dojčenia, vie iba, že dieťa sa kŕmi z prsníka. A vie, že to buď vyjde, alebo nie. Počúva rady z každej strany a verí, že všetci jej chcú pomôcť. Verí, že keď sa vyberie do vytúženého Paríža podľa múdrej rady sestričky, doktorky, svokry, matky, určite sa tam dostane. Napriek tomu, že možno sestrička, doktorka, svokra ani matka v Paríži nikdy neboli. Hlavne, že sa tam vybrali. A veď všetky majú dobrý úmysel a majú aj nohy. Čo po tom, že kráčali opačným smerom a ani o tom nevedeli.

Katka je matka v niečom iná, ako Kati. Lebo sa k nej dostali informácie o tom, že dojčenie je niečo viac, ako forma kŕmenia a je medzi hlavnými nástrojmi prevencie rakoviny prsníka a ženských orgánov, teda aj niečím, čím sa zvýši pravdepodobnosť, že matka sa dožije dopelosti dieťaťa.  Tiež to, že dojčenie má aj nejakú techniku. Že nepôjde vždy len tak hladko, ale dá sa pre úspech niečo spraviť. Teda – príležitosť, aby sa rozhodla pre prípravu – kurz prípravy na dojčenie, knihy s informáciami z dôveryhodných zdrojov, patriť do spoločnosti žien, ktoré dojčia či dojčili. Jednoducho Katka má v ruke príležitosť dostať usmernenie k tomu, ako sa dostať do Paríža, čo a ako pripraviť na cestu, aké nástrahy číhajú na cestovateľa a hlavne – precítiť čo to vlastne znamená, ako ju to môže zmeniť. K spokojnosti, na matku, ktorá dosiahla to, čo chcela.

Je na Katke, či ostane Katkou. Držiac v ruke kľúč k príležitosti. Alebo zahodí či si len tak nechá.. Katuškou sa stáva, keď sa rozhodne vykročiť. Pripravuje sa zodpovedne, pýta sa žien, ktoré to už úspešne absolvovali. Ktoré ten cieľ poznajú dôverne a možno sa tam dostali strastiplnými cestami, lebo Katkami sa stávali niekde počas cesty. A stať sa Katuškou bol vydretý proces. No oplatilo sa, lebo do cieľa sa dostali.

Tento týždeň sa oslavuje Svetový týždeň rešpektu k pôrodu. Verím, že rešpektovať by sme sa mali v prvom rade my samy. Vierou v to, že naozaj si zaslúžime to najlepšie – my aj naše deti. Nie ako prázdne slová, vyžadujúce rešpekt, ale aktívne konanie, ktoré tvorí lepší svet. Investovať čas a financie do zodpovednej prípravy.

Ak do pôrodnice príde Kati, Katka a Katuška, ktorá bude mať vyššiu šancu, že sa jej práva uplatnia? Tá, ktorá si je vedomá, čo dojčeniu škodí a čo pomáha, má jasno v tom, kam sa chce dostať a pozná aj správne kroky, alebo tá, ktorá sa spolieha na okolie, že jednoznačne jej všetci dobre poradia a ona to má len prijať a spraviť?

Skupinu nerepektovaných obetí najčastejšie tvoria ženy – Kati. Nemôžu za to, že o tom, že nevedia, nevedeli. Ďalšia časť sú niektoré Katky, ktoré si mysleli, že to ustoja, len tak, samy, bez prípravy a podpory. „Budem to riešiť, keď to nevyjde“ – vlastne znamená, že najprv experimentujem na vlastnom dieťati. A budem veriť okoliu, bez toho, že by som to dokázala preveriť, vystavím seba aj dieťa tomu, že sa staneme obeťami nesprávneho zaobchádzania. A keď tej bolesti bude dosť, detskej aj dospeláckej plače, buď to vzdáme, alebo dobojujeme strastiplnými cestami..

Do pôrodnice pri treťom dieťati som išla ako Katuška. A predsa sa diali veci, ktoré ma rozplakali. Keby sa mi stali ako Kati, možno by som to vzdala..

Stretnutie tehotnej ženy so mnou je záležitosť s vysokým rizikom. Často ani netušia, že ak sa vybrali z domu na obyčajný nákup alebo prechádzku ako Kati, domov sa vrátia s kľúčom k tomu, aby sa stali Katkami. Totiž každú jednu, ktorú stretnem so zjavným ukazovateľom očakávania – bruškom, obdarujem informáciami o našej knihe a zľavovým kupónom. Nie ako prospekt Paríža, ale možnosť zistiť nádheru cesty a jasné inštrukcie, kde hľadať ďalej, aby cesta splnila účel – namiesto blúdenia s vedomím jasného cieľa a toho, že aj napriek ťažkostiam v tom ideme všetci spolu, a je v našich silách, aby v pôrodniciach neboli obete nechané napospas osudu, ale sa naplnili šťastnými deťmi a matkami.

To je kľúčom k lepšiemu zdravotníctvu, aj rešpektu k pôrodu.

Pri príležitosti Svetového týždňa rešpektu k pôrodu získate ku každej knihe aj darčeky.

Majme sa rady.

S láskou k životu

Katka Brňáková

Majiteľka vydavateľstva TOP1 knihy

Kniha, ktorá dáva šancu stať sa Katuškou:

https://www.codokazemama.sk/produkt/kniha-dojcenie-slovom-aj-pismom-nebud-ta-ktora-vzdala

Foto: archív autorky, všetky práva vyhradené

Komentáre

TOP1 knihy - Tvoríme matky priateľské k sebe

Tvoríme matky priateľské k sebe. :-)

Všetky články (22)