Každé štvrté dieťa trpí recidívami infekcií dýchacích ciest

Od septembra do februára je detská imunita najzraniteľnejšia. Školáci a škôlkari sa po roku dištančného vyučovania a pobytu mimo kolektív vrátili opäť do svojich tried a mnohých z nich začali opakovane trápiť zápaly dýchacích ciest.  

Podľa lekárov sú to najmä zápaly nosohltana a dolných častí dýchacieho systému (priedušnice, priedušiek a pľúc) a žiaľ i ochorenie COVID-19. Vitamíny, pestrá strava, pohyb na čerstvom vzduchu.... No aj dostatok spánku, pocit bezpečia, láska a pozornosť rodičov sú dôležité pre fyzickú a duševnú pohodu našich detí. Nedostatok spánku spôsobuje zvyšovanie počtu zápalových bielych krviniek a, naopak, znižuje sa počet buniek prirodzenej imunity, ktoré sa obnovujú práve počas spánku.

Kontakt s prírodou prospieva detskej imunite

Vedci na univerzite v Helsinkách realizovali zaujímavý experiment o ktorom napísal aj časopis Science Advance. Snažili sa dokázať, že pravidelný pobyt detí v prírode má priaznivé účinky na odolnosť imunitného systému.  Počas jedného mesiaca sledovali žiakov škôlok a jaslí v mestách a deti, ktoré navštevovali denne prírodu. A už počas tohto krátkeho obdobia prišli na to, že mikróby na koži a v črevách detí, ktoré sa pravidelne hrávali v prírode boli bohatšie a rozmanitejšie, čo svedčí práve o odolnejšom imunitnom systéme. Pre odolnejšiu detskú imunitu, je podľa fínskych vedcov, skrátka ideálne čľapkanie v kalužiach a prehŕňanie sa v zemi 😊. Ďalší bonus je aj menší výskyt autoimunitných ochorení a alergií. Výsledky tohto výskumu, ktorý budú ďalej overovať, vôbec nie sú prekvapivé. Náš imunitný systém preukázateľne pozitívne reaguje na čerstvý vzduch, dostatok slnka, zdravý pohyb a psychickú pohodu. Pohyb na čerstvom vzduchu a šport sú prospešné pre celé telo, krvný obeh a dýchacie cesty. Iné štúdie ukazujú i to, že deti, ktoré pravidelne cvičia, trpia infekciami menej často ako tie, ktoré necvičia vôbec.

Pestrá a racionálna strava

Jedálniček našich drobcov by sme sa mali snažiť čo najviac vyskladať z potravín, ktoré posilnia obranyschopnosť ich organizmu a eliminovať cukry, nezdravé jedlá a sladené nápoje. Vhodnou potravinou sú kvalitné biele jogurty alebo kefíry pre svoj vysoký obsah probiotík, ktoré v čreve podporujú zdravé trávenie a ak organizmu chýbajú, sme náchylnejší na infekcie a prechladnutie. Výborným pomocníkom pre silnú imunitu sú omega-3- mastné kyseliny, ktorých veľké množstvo obsahujú vlašské orechy. Ak ich deti nechcú chrúmať samé, pokojne ich pridajte do jogurtu či raňajkovej kaše alebo müsli. Samozrejmosťou by mal byť dostatok ovocia a zeleniny a to najmä s vysokým obsahom vitamínu C. Pretože, to, čo v tabletách pôsobí izolovane, v jablku, citrusoch, kyslej kapuste či paprike bojuje komplexne a účinnejšie spolu s ostatnými prírodnými zložkami. Enzýmy, ktoré ovocie a zelenina obsahuje, spolupracujú pri transporte vitamínov, a tým sú vitamíny účinnejšie. Dôležitý v boji proti respiračným ochoreniam je aj vitamín D. Z potravín ho nájdeme najmä v lososovi, sleďoch a sardinkách, oleji z treščej pečene, vaječných žĺtkoch a ľanových semiačkach. Chudé mäso je výborné pre svoj obsah bielkovín a zinku, ktorý pomáha bielym krvinkám v boji proti infekcii. Pri bežnom prechladnutí môže práve včasné užívanie zinku skrátiť trvanie ochorenia o 1 až 3 dni. Zdrojom zinku sú morské plody a ryby, červené mäso, mlieko, mliečne výrobky, cereálie, orechy, tekvicové a sezamové semiačka či strukoviny. Ak vaše dieťa odmieta jesť nejaký druh jedla, prípadne je vegán či vegetarián siahnite po kvalitnej tabletovej či tekutej forme vitamínov.

Podporte imunitu detí pred a počas rizikových období

Veľmi dobrým pomocníkom mamičiek sú rokmi overení Marťankovia, vyvinutí v spolupráci s pediatrami. Iba 1 tableta alebo 5 ml sirupu denne je postačujúce množstvo na podporu imunity detí pred a v priebehu rizikových období. Výživové doplnky  MARŤANKOVIA ® PROimun pomáhajú posilniť imunitný systém detí na dennej báze. Majú vysoký obsah betaglukánov z prírodných zdrojov -  až 100 mg v jednej tablete, vitamín C na podporu imunity a prírodný výťažok zo šípok a bazy čiernej. Sú vhodné pre deti od 3 rokov. Pokiaľ sa už dieťa necíti dobre a má prvé príznaky ochorenia, je potrebné to riešiť čo najskôr a efektívne s použitím prírodných zložiek, ktoré sú šetrné k detskému organizmu. Na to sú tu  MARŤANKOVIA ® PROimun Akut výnimoční obsahom až 300 mg betaglukánov v jednej dávke, prírodnými výťažkami z bazy čiernej, medovky lekárskej, vitamínu C, zinku a vlákniny. V jednom balení nájdete 5 vrecúšok na prípravu teplého malinového nápoja vhodného pre deti od 3 rokov. A bonusom sú esenciálne oleje, ktoré drobcom uľahčia dýchanie.

Veríme, že tieto jesenné a zimné mesiace zvládnete v zdraví či už za pomoci zdravej a vyváženej stravy alebo vhodných vitamínov z prírodných zložiek.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)