Kde spať, ako spať, s kým spať …

Kde spať, ako spať, s kým spať je téma, ku ktorej je napísané množstvo článkov. Samozrejme ide o dieťa  – kde má spať malé dieťa, odkedy má spať samé, ako má spať a zaspávať a k tomu rôzne návody, metódy a doporučenia ako a čo s dieťaťom, ktoré nechce a nevie kľudne spať.  Dôležité je riešiť príčinu nespavosti a nie iba trénovať rôzne rituály.

Spanie je základná životná potreba fungujúca inštinktívne a automaticky, je viazaná na rytmus striedania tmy a svetla.
Prirodzené striedanie spania, oddychu, regenerácie s aktivitami a výkonnosťou sa evolučne vyvíjalo milióny rokov. Schopnosť SPAŤ je stará ako život na tejto planéte.

Pre pocit bezpečia, ochrany a kvalitného oddychu  spávali celé rodiny spoločne, čo je možné pozorovať ešte aj v súčasnosti v prírodných spoločenstvách. Rytmus spania a bdenia sa vyvíjal milióny rokov a my v 21. storočí nevieme, kde má dieťa spať, s kým má dieťa spať a odkedy má spať samé. 

ČO narúša tento základný inštinkt spania u dieťaťa?
Je to vždy neznámy STRACH, a ak zostane skrytý bude sprevádza dieťa celý život.
Problémy dieťaťa so spaním je potrebné riešiť ak trvajú dlhšie obdobie a kombinujú sa s nekľudným spánkom, nočnými desmi, ak dieťa prežíva nočné mory, ťažké sny, strach z tmy a depresiu. Súčasne je potrebné citlivo vnímať aj iné strachy a úzkosť u dieťaťa, ktoré sa môžu vzájomne kombinovať. Priblížiť sa k tomu, čo ruší spánok dieťaťa vám umožnia detské sny.

Rešpektujte potrebu bezpečia, ktorú dieťa potrebuje cítiť v tme a v určitom veku. Možno práve predčasná snaha rodičov o samostatné spanie dieťaťa, vytvorí jeho prvotný blok na prirodzené spanie.
Nerobte vedu so spaním a choďte spať s dieťaťom. Možno vás dieťa svojimi problémami so spaním chce prinútiť spať a oddychovať.
Čo viac ublíži dieťaťu  – pokojné, kľudné spanie, s pocitom bezpečia a s rodičom alebo snaha dieťaťa hrdinsky spať samo v tme, ale v strachu a v napätí. A ráno má ísť do školy. 

Adamcová Lýdia www.vychovavkocke.sk

Komentáre

VÝCHOVA V KOCKE

Mojou snahou je riešiť nielen vzniknuté výchovné situácie, ale naučiť aj rodičov chápať súvislosti, aby vedeli pomôcť svojim deťom a sebe. Výchovné problémy nie sú iba o deťoch, ale aj o rodičoch. Každé dieťa – či už s problémami, alebo bez nich – raz vyrastie a stane sa rodičom. Mnohí rodičia však nemajú vyriešené vlastné problémy a potom sú bezradní pri problémoch svojich detí. Dokážem pomôcť rodičom orientovať sa vo výchove, ale aj v ich vnútornom svete. Cyklus ” Výchova v kocke” vzniká postupne, preto budú jednotlivé témy pridávané priebežne.

Všetky články (27)