Klamem deťom o Ježiškovi

Text: Valéria Krenická, autorka blogu Život fitmamy

Čítala som článok, v ktorom bol vyjadrený názor, že klamať deťom o Ježiškovi je vlastne krokom k strate dôvery dieťaťa voči rodičom. Odôvodnené to bolo tým, že sa pravdu skôr či neskôr dozvedia, a to, čo pocítia voči rodičom bude zlosť a sklamanie z toho, že im nepovedali pravdu. Môžu viniť rodičov za to, že sa z nich smejú spolužiaci, ktorí už vianočné tajomstvo odhalili. Takisto im to môže narušiť schopnosť vedieť rozlíšiť realitu od fantázie, čo by mohlo prípadne spomaliť ich kognitívny vývoj (zmeny v spôsobe myslenia, nárast vedomostí a schopností). Čítala som ho myslím už minulý rok. Prečo potom ignorujem odborné rady?

Empíria, je asi to správne slovo. Pamätám ako som ja našla vianočné darčeky v špajze. Bolo to ešte v čase, keď mi rodičia rozprávali príbehy o tom, ako Ježiško má Ježiško veľa práce na Štedrý deň. Keďže mám tri staršie sestry, tie ma veľmi ochotne poučili o tom ako sa veci majú. Mamku sme tom nechali ešte ďalšie Vianoce. Bolo mi jej skrátka ľúto. Dala si toľko námahy skrývať darčeky, dokonca sa sama prezliekala za Mikuláša. Pár rokov mi bolo divné, prečo ma Mikuláš rovnaké náušnice ako ona, no po tom veľkom odhalení, že vraj zdrvujúcej pravdy, mi to všetko do seba zapadlo a jedinú emóciu, ktorú si pamätám je, že som mamku za to obdivovala, že chcela to vianočné kúzlo v nás pestovať. Nebol pre mňa podstatná pravda ale úmysel. A ten bol pre mňa čarovný. Že popri práci na zmeny a štyroch deťoch v sebe našla toľko energie, aby nám vniesla trošku rozprávky do duše. Myslím, že dieťa, ktoré je schopné pochopiť, aká je realita, dokáže pochopiť i to, že rodičia o Ježiškovi „klamú" s dobrým úmyslom. Áno, to som bola ja a moje vnímanie.

Teraz sú tu moje deti a ich vnímanie môže dopadnúť inak. Dokážem to odhadnúť? Neviem, ale budem sa snažiť s odvolaním opäť na empíriu. Keď dcérke vypadol prvý zub, opýtala sa ma, či príde zúbková víla. Otázka ma trochu zaskočila, nakoľko som k tejto dentálnej víle nemala vytvorený vzťah a ani ma nikdy nenavštívila. Vlastne i dcérky to majú iba z rozprávky o prasiatku Peppa. Trošku neuvážene, no pohotovo som odpovedala, že zúbková víla nie je, že to je iba v rozprávke. A že peniažky spolužiačkam dala pod vankúš ich mamka. Mali sme o tom celkom zábavný rozhovor a ja som ho ukončila s dobrým pocitom, že sme si pekne všetko vysvetlili. Keď išla dcérka večer spať, zúbok si dávala pod vankúš. Opýtala som sa jej prečo to robí, tak mi povedala, že pre prípad, keby predsa len prišla. Pochopila som, že ona tomu veriť chce. Veľmi sa hanbím, ale zabudla som jej tú mincu pod vankúš dať. Ráno keď dcérka vstala a zbadala, že pod vankúšom nič nie je, vyšla jej slza. Zase trochu neuvážene, no matersky inštinktívne som jej povedala, že víla zrejme čaká, že si zúbky ráno umyje. Mincu som jej tam dala a dcérka mala ten istý výraz tváre ako keď vidí darčeky pod stromčekom. Tú iskru vidím ešte stále.

Keď píše list Ježiškovi, keď mi z času na čas povie, že dúfa, že sa jej prianie splní. Keď mu necháva mlieko s piškótami na okne, aby sa po dlhej ceste posilnil. Nemám definitívne závery a postoj, za ktorý budem bojovať. Mám len moju a jej skúsenosť. Cítim, že si to teraz želá takto, pretože o Ježiškovi nepochybuje. Keď sa začne pýtať ako to s tým Ježiškom vlastne je, som pripravená na to, že spolu s otázkami a pochybnosťami vymizne ten zasnený pohľad, ktorý jej nebudem umelo predlžovať a poviem jej pravdu. Myslím, že toto sú posledné Vianoce, kedy sa budem tváriť, že som si na ceste do kostola niečo v byte zabudla, a rýchlo dám darčeky pod stromček. Nebudem však pri tom myslieť na to, že svoje deti klamem, ale na to, že chcem byť súčasťou kúzla, ktoré si želajú. Naša spoločná rodinná skúsenosť ma ubezpečuje, že náš vzťah nenaštrbím.  

Valéria Krenická, autorka blogu Život fitmamy.


Valéria Krenická je mamou troch dcér. Pri každom tehotenstve pribrala 25 kíl, ktoré sa jej podarilo zhodiť. To považuje za svoju devízu, nakoľko sa vie do klienta vcítiť. Ako certifikovaný výživový poradca zostavuje jedálničky na mieru hlavne pre tých z vás, ktorí chcú schudnúť ale i pre tých, ktorí potrebujú zdravo pribrať. V rámci poradenstva poskytuje i koučing. Jej obchodík nájdete TU.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)