Kryštálové rozprávky

Prezradte niečo o sebe a čo vás inšpirovalo knihu napísať.

Som Monika Sobeková, mamina 2 úžasných detičiek – Hanky a Šimonka. Keďže sa snažíme byť v spojení s prírodou, napísanie rozprávok bolo akýmsi prirodzeným vyústením mojej tvorby. Máme doma veľa detských kníh a naše deti čítanie rozprávky milujú. Hľadala som rozprávky, ktoré by som deťom mohla čítať pred spaním, ktoré by v ich srdiečkach posilňovali láskavosť a úctu k Zemi, k prírode, k jej bytostiam, jej darom – liečivým kryštálom a bylinkám, ale aj k druhým ľuďom a ktoré by boli celé také snové vrátane ilustrácií. Nenašla som a tak sme si také sami vytvorili. V podstate naše knižky vznikajú preto, že riešia nejaký problém alebo nedostatok niečoho. Predtým nám vyšla knižka Láskavá cesta k detskej duši – o vedomom rodičovstve a našej ceste k srdciam našich detičiek a Uzdravujúce modlitbičky pre deti a rodičov, v ktorých sme zase riešili náš problém s uspávaním.

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Kniha je určená pre deti od 3 do cca 10 rokov. Môžu ju rodičia čítať detičkám, ale aj deti samé.

Liečivé príbehy o zemských kryštáloch a bylinkách, daroch prírody, ktoré otvárajú naše oči, odomykajú srdcia a uzdravujú naše životy.

Kryštálové rozprávky zároveň osvetľujú deťom i rodičom tajomstvá zemských bytostí a ich úlohy pri ochrane planéty.

Približujú kolobeh roka v prírode a s ním súvisiace slávnosti, ktoré sú súčasťou nášho života už od dávnoveku.

Referencie od čitateľov

  • Terezka: Práve sme knižku Kryštálové rozprávky dočítali. Nič krajšie som nečítala. Je tak nádherne a s láskou písaná, úžasné. Žijeme doma s kamienkami chodíme na rituály, užívame bylinky ... ale tak ako knižku deti vnímali, tak to je úžasne. V noci dcéra prosila anjelika o pekné sny, ale už aj ona má mesačnú vilu. Chce to další a hrubšííííí diel prosím.
  • Katka: Monikine rozprávky nás pozývajú do kúzelného sveta, ktorý vychádza z prirodzeného cyklu prírody. Vracajú nás naspäť na začiatok, k rozprávaniu príbehov o živote, ktorý plynie na pozadí ročných období, sviatkov a tradičných slávností. Tento svet je plný dobra, láskavosti, podpory a liečivej sily byliniek a liečivých kryštálov. Je to svet, v ktorom deti ešte prirodzene komunikujú s bytosťami zeme, s vílami, škriatkami, elfmi. Kniha je krásne ilustrovaná snovými obrázkami, ktoré pomôžu deťom ľahšie preniesť sa do rozprávkového sveta. V každej rozprávke sa objaví liečivý kryštál a liečivá bylinka, ktorá pomáha vyriešiť problémy. A to je krásne posolstvo. Vážiť si planétu, Matku Zem, poznať liečivú silu byliniek a liečivých kryštálov, to je niečo, čo dnes, v čase karantény a hľadania lieku na novú chorobu, cítime ako to, čo sa máme všetci naučiť. Najväčším darom je žiť podľa prírody. Verím, že Monikina kniha rozprávok vám pomôže pochopiť tento dar.
  • Natália: Musím sa vám pochváliť. Stačilo prečítať len 3 rozprávky z Vašej knižky, aby synček pochopil. Povedal: "Ja už nechcem, aby matička Zem bola smutná." Doteraz to nikdy nechápal, prečo mu poviem, keď uvidí vonku na zemi papier, aby ho zdvihol. Teraz už áno a sám od seba povedal, že vždy, keď pôjdeme na prechádzku pôjdeme upratovať našu Zem.
  • Ema: Vaša kniha je zázračná :-), dcéra spokojne zaspí hneď po prvej rozprávke. Veľmi cítime, že čo je v týchto rozprávkach je skutočné.

Knižku si možete objednať tu

ČASŤ B - Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezradte čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? Odporučte začínajúcim autorom, na čo si dať pozor.

Pri tejto knihe som mala prvýkrát skúsenost s ilustráciami. Mala som doma jednu detskú knižku v češtine a veľmi sa mi páčili obrázky v nej, tak som oslovila ilustrátorku, ktorú som nepoznala. Ale potom som zistila, že je veľmi podobne naladená ako ja, dokonca má detičky vo waldorfskej škôlke a moje príbehy o Matke Zemi a kryštáloch a slávnostiach jej boli veľmi blízke. Ilustrátorka sa venuje arteterapii a špeciálnej maľbe, na ktorej pozadie vytvára dojem kryštálov. Mala som len jednu požiadavku, vedela som, že knižka musí pôsobiť snovo, aby detičky tie obrázky upokojovali, aby boli príjemné, harmonické, jemné. Technicky sa jedná o akvarelové ilustrácie a ich kvalitné scany.  Čo sa týka kombinácie textu a maĺby, to vymyslel grafik. Vlastne použil 1 kresbu vždy na celú rozprávku a vyrobil tam opakujúci sa vzor - obrázok na začiatku rozprávky, potom len farebné pozadie a výsek z ilustrácie na konci rozprávky. 

Prvýkrát som s editorkou riešila napríklad druh papiera, aby bol príjemný na dotyk, keď si detičky budú knižku listovať, rovnako aj zamatové lamino obalu knižky. Toto sú maličkosti, ktoré si ale ľudia uvedomia a určite dotvárajú dojem o knižke.

 

Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh?

Jedna sa o moju tretiu knihu. Financovanie som si riešila sama, mala som na ňu vyčlenené peniaze, ktoré som mala z predaja predchádzajúcich kníh.

Celý predaj si realizujem sama, kedysi som knihy mala aj v kníhkupectvách, ale distribútor si berie viac ako polovicu z predajnej ceny (nie polovicu zo zisku), čo je dosť.

(Pozn. redakcie: Ak je predajná cena knihy napr. 10 EUR, distribútor + kníhkupectvo si zoberú 55% tj. 5.50 EUR, potom autorovi samo-vydavateľovi zostane 4.50 EUR, z ktorých musí pokryť náklady na tlač, edit, grafiku, marketing, povinne poplatky, dane a ak niečo zostane, to je zisk - teda prijem autora za napísanie knihy.)

Distribútor ani kníhkupectvo neznámemu autorovi nerobí nijakú extra reklamu. Keďže som ostatné knihy do kníhkupectiev nedávala, nemám skúsenosti s makretingom ako sú napr. besedy v kníhkupectvách. Takto sa síce musím venovať marketingu, ale som k mojim čitateľom bližšie. Ja mám od každého čitateľa email a posielam im info o najnovších článkoch na blogu a novinkách, ktoré mám. Niektorí sa ozývajú a píšu o svojich problémoch, o ktorých aj ja v kníhách spomínam - ako napr. pri knižke Láskavá cesta k detskej duši. To je knižka, kde riešim traumy z pôrodu, alebo problémy v tehotenstve, ako to vplýva na dieťa aj na matku. No a keď si to maminy prečítajú, potom píšu, preto mi to príde, akoby som ich vlastne poznala. Keby som knižky predávala v kníhkupectvách, konečný čitateľ by bol vlastne neznámy. Táto moja cesta mi je bližšia. 

Keby som mala poradiť autorom ako si nastaviť počet kníh do tlače, spomeniem moju skúsenosť. 

Úplne na začiatku som z prvej knižky Meditácia - cesta k sebe dala vytlačiť 300 ks - bola celofarebná s tvrdými doskami, takže aj riadne drahá. Odporúčala by som si to zvážiť. Ak viete dať dostatok energie do marketingu a predaja, asi sa moc neoplatí tlačiť pod 1000 ks. Ak chcete knižku len pre známych a rodinu, tak dnes už sa dá aj zopár ks vytlačiť. Treba myslieť na to, že cena za kus pri 500 ks a 2000 ks môže byť výrazne odlišná. No a potom si zrátať, že keď zaplatíte nejakú FB reklamu, web, emailový systém a fakturačný systém, koľko ks musíte predať, aby sa vám to vrátilo. Ja už odtedy pod 1000 ks nedávam tlačiť. Zároven ale nie viac ako 1000 ks, lebo sa vyvíjam, veľa vecí sa mení, aby som mohla spraviť vždy aktualizovanú dotlač. 
 
 
Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori.
 
Pre mňa bola zaujímavá skúsenosť s grafikom a aj ilustrátorom a to nielen pri tejto knihe. Sú medzi nimi naozaj veľké rozdiely, je dobré si poprezerať ich diela. Nájdete aj skvelých grafikov, ktorí sú v inej časti Slovenska za slušné ceny, treba len pohľadať a rovnaké je to aj s ilustrátormi. Ja som pri knižke, ktorú práve tvorím narazila na takúto ilustrátorku. Skvelou cestou sú aj odporúčania od tých autorov, ktorí už ich už vyskúšali. Grafika som našla tak, že som si pozrela jedny karty, ktoré sa mi páčili a napísala som do tej firmy, ktorá tam bola uvedená, že robila grafiku. Odvetdy s nimi stále spolupracujem. 
Cena za obálku + grafika vnútra knihy (cca 250 strán) bola u Láskavej cesty k detskej duši cca 300 eur. Čo je podľa mňa super cena. Ceny za ilustráciu sú veľmi odlišné - začínajúci umelci majú cca 20 eur za ilustráciu, iní 70 eur za ilustráciu. Treba si to zvážiť, čo si vlastne môžete dovoliť, nielen čo sa vám páči. Ak si nájdete ilustrátora, ktorý s vami ladí a má dobrú cenu, to môže byť spolupráca aj na viac kníh a vtedy je to super. 
 
 
 
Spracovala Michaela Ray

Redakcia & projekty Knihy našich mamičiek

michaela.raydewitters@codokazemama.sk

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)