KTO za čo môže

Ak nepochopíme „KTO za ČO môže“ nevyriešime mnohé svoje problémy.

Konštatovania: „… Deti šikanujú syna, preto sa bojí a má problémy so spaním; v škôlke asi na naše dieťa kričia, nechce tam chodiť; pes skočil na syna a on sa od vtedy zajakáva; učiteľka „sedí“ na našej dcére a ona sa nevie sústrediť; očkovali syna a on ochorel; karanténne opatrenia spôsobili narušené vzťahy a konflikty v rodinách … „

Zo svojho detstva si pamätám príhodu: „Zubár vytrhol mladému mužovi zub. Objavil sa ale problém, rana mu neprestala krvácať a následne mu bola diagnostikovaná leukémia. Všetci dedinčania obviňovali lekára a prestali ku nemu chodiť zo strachu aby tiež neochoreli leukémiou. Vďaka tomu zákroku a včasnému zisteniu ochorenia, mladý muž žil a možno, že žije ešte aj dnes…“

Šikana, pes, prísna učiteľka, očkovanie, karanténa nie sú príčinou ale iba spúšťačom niečoho hlboko uloženého…

Riešili sme problém u dievčatka, u ktorého sa objavil silný až fóbický strach z ohňa. Nemohli doma zapnúť šporák a variť. Predchádzala tomu situácia z grilovačky, kde vybuchol plynový gril. Nebolo to, až tak dramatické a boli tam aj, mnohé iné deti. Ale iba táto slečna nemohla viac vidieť oheň. Sila strachu bolo podozrivá a preto sme hľadali, či má niekto v rodine strach z ohňa. Maminka odpovedala, že nevie o tom. Na ďalšie stretnutie už prišla s informáciou, že jej maminku ako 5 ročnú vytiahol pes z horiaceho domu… Súčasný oheň bol iba spúšťačom starého silného strachu z ohňa, ktorý iba čakal na svoj čas!

Čo nám hovoria tieto spúšťače?

Karanténne opatrenia nemôžu spôsobiť problémy v rodine, vo vzťahoch, môžu iba vytvoriť podmienky, v ktorých bude videné to, čo zostalo neriešené, čo bolo zakrývané.

Šikana je signálom, že vaše dieťa sa nevie brániť, že má strach. Ak to prijmete, môžete začať riešiť jeho psychický stav. Nemusíte dávať energiu do obviňovania školy, iných detí a robiť tam poriadky.

A drogy! Čo nechce vaše dieťa cítiť, pretože je to preňho bolestivé a vytesňuje to drogou, ale môže to byť aj alkohol, závislé hranie, fajčenie, sladkosti? Od koho to dostal a odkiaľ to pramení?

Pre mnohých je jednoduchšie obviniť za svoje problémy iných, rodičia chránia svoje deti, obviňovaním iných detí. Nepomáhajú sebe ani svojim deťom.

Vďaka mnohým súčasným spúšťačom môžeme vidieť niečo, čo zostalo zabudnuté a nevidené. Už iba prijatím toho, že ten „iný“, ktorý ma zlostí  je „odvrátenou stranou môjho JA“ sa uvoľní množstvo negatívnej energie a vzniká priestor pre pozitívne riešenie akéhokoľvek problému.

Klientku rozčuľoval nemenovaný politik. Potom, čo pomenovala jeho vlastnosti, som jej povedala aby si predstavila, že má tieto vlastnosti. Nakoniec skonštatovala – „keby som ich mala, asi by som všetko zvládla lepšie. Ale ja som si nevedela dupnúť, ísť si za svojim, presadiť si svoj názor, bála som sa, že ma opustí. Chcela som byť dobrá, len žiadne konflikty, prispôsobila som sa a prestala som byť sama sebou. 

Mgr. Adamcová Lýdia

 

 

Komentáre

VÝCHOVA V KOCKE

Mojou snahou je riešiť nielen vzniknuté výchovné situácie, ale naučiť aj rodičov chápať súvislosti, aby vedeli pomôcť svojim deťom a sebe. Výchovné problémy nie sú iba o deťoch, ale aj o rodičoch. Každé dieťa – či už s problémami, alebo bez nich – raz vyrastie a stane sa rodičom. Mnohí rodičia však nemajú vyriešené vlastné problémy a potom sú bezradní pri problémoch svojich detí. Dokážem pomôcť rodičom orientovať sa vo výchove, ale aj v ich vnútornom svete. Cyklus ” Výchova v kocke” vzniká postupne, preto budú jednotlivé témy pridávané priebežne.

Všetky články (27)