Kurz - Slnečná ochrana pokožky a oči deti

Slnečná ochrana pokožky a očí deti          
Ing. Mária Lamparská

1,Typy žiarenia a ich účinky na pokožku

Slnečnými lúčmi prenikajú do pokožky UVA, UVB a infračervené žiarenie.

UVB žiarenie je žiarenie so strednou vlnovou dĺžkou 280-320 nm, ktoré preniká len do povrchových vrstiev pokožky. Poskytuje energiu, ktorú telo potrebuje na tvorbu vitamínu D. UVB žiarenie spôsobuje v nadmernom množstve vznik pľuzgierov, začervenanie a pigmentáciu pokožky. Taktiež sa podieľa na tvorbe karcinómu pokožky pri častom a dlhodobom vystavovaní pokožky na slnku.

UVA žiarenie je žiarenie s dlhou vlnovou dĺžkou 320-400 nm, a preniká do podkožných vrstiev pokožky. Tvorí až 90 % žiarenia. UVB žiarenie sa významne podieľa na starnutí a tvorbe karcinómu pokožky.

Infračervené žiarenie má vlnovú dĺžku 400 – 700 nm a môžeme ho cítiť v podobe tepla. Pokožke neubližuje.

2, Typy slnečných filtrov

Slnečné filtre sú látky, ktoré chránia pokožku pred UV žiareniami.

A, Chemické (organické) filtre: sú látky, ktoré absorbujú slnečné žiarenie a premieňajú ho na teplo. Majú slabú fotostabilitu a tým rýchlo strácajú fotoprotektívny účinok. Navyše spôsobujú vznik dermatíd a alergií. Ďalšou nevýhodou je, že sa vstrebávajú do pokožky a niektoré aj do krvi, preto nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy (benzofenóny, deriváty gáfru, salicyláty kyselina paraaminobenzoová - PABA).

B, Organické, nerozpustné pigmenty: Tinosorb M – spôsobuje rozptyl lúčov, je fotostabilný. Pôsobí ako pigment aj ako absorbér.

C, Fyzikálne filtre: sú látky chemicky a biologicky inertné (stále), ktoré sa nevstrebávajú do pokožky. Ich mechanizmus účinku spočíva v odrážaní slnečných lúčov. To znamená, že vytvoria na pokožke film, ktorý neprepustí žiarenie cez pokožku. Majú fotokatalytickú aktivitu, preto sa miešajú so silikónom a ťažšie sa rozotierajú. Krémy s týmito filtrami nedráždia, nealergizujú pokožku  a sú fotostabilné. Medzi najlepšie fyzikálne filtre patrí oxid zinočnatý a oxid titaničitý.

3, Čo je SPF?

Číslo SPF (sun protective faktor), faktor slnečnej ochrany musí mať označený každý opaľovací krém. Vyjadruje čas o koľkokrát dlhšie môžeme byť na slnku, aby sme dosiahli rovnaký stupeň opálenia (ktorý už začína byť kritický pre pokožku), v porovnaní bez použitia slnečnej ochrany. Napríklad ak sa pokožka u pacienta bez použitia slnečnej ochrany začervená po 10 minútach, tak SPF 15 mu umožní byť na slnku 150 minút než jeho pokožka začervenie. SPF 15 filtruje 92 % UV žiarenia, SPF 30 filtruje 97 % UV a SPF 50 filtruje 98 %  žiarenia. To znamená, že pre pokožku s vysokou pigmentáciou stačí aj SPF 15. To však neplatí u detí.

4, Opaľovacie krémy pre deti

Pre dojčatá do 6. mesiaca života sa neodporúča používať žiadne opaľovacie krémy, pretože biologické systémy metabolizujúce a vylučujúce účinné látky ešte nemajú vyvinuté. Vhodnejšie je zvoliť vhodný ochranný odev, napríklad z merino vlny, ktorý pokožku prekryje a ochráni. Ak nie je iná možnosť vhodnejší je krém s minerálnym filtrom.

Slnečná ochrana pre deti by mala byť bez parabénov, alkoholu, parfémov, nekomogénna a mala by byť vodeodolná. Taktiež musí mať označenie, že chráni pokožku pred UVA aj pred UVB žiarením.

Deti do 1 roka sa neodporúča vystavovať na slnko vôbec, pretože detská pokožka je ešte nevyzretá a nemá schopnosť pigmentácie – tvorby melanínu (čím menej melanínu pokožka má, tým je viac citlivejšia voči žiareniam). Dojčatá majú tenšiu rohovú (vonkajšiu) vrstvu pokožky, ktorá chráni kožu pred vonkajšími vplyvmi a zabezpečuje prirodzenú fotoprotektivitu. Následkom toho preniká obrovské  množstvo radiácie UVB žiarenia do pokožky dieťaťa, čo má pri pravidelnom vystavovaní dieťaťa na priamom slnku výrazný vplyv na tvorbe karcinómov v dospelosti. Detská pokožka sa spáli už po 5 minútach vystavenia na priamom slnku bez slnečnej ochrany. Infračervené žiarenie spôsobuje prehrievanie detského organizmu v dôsledku nedostatočnej termoregulačnej aktivity.

Pre deti od 6. mesiaca života do 3. roku života dieťaťa je možné použiť opaľovacie krémy len s minerálnym filtrom. Krém s minerálnym filtrom obsahuje čiastočky oxidu titaničitého a oxidu zinočnatého, ktoré mechanicky odrážajú UVA a UVB žiarenie.  Tieto filtre sa na rozdiel od chemických nevstrebávajú cez pokožku do krvného riečišťa, a preto sú bezpečnejšie. SPF krému musí byť 50+, pretože deti do 6 rokov nemajú plne vyvinutý reparačný mechanizmus pokožky a pokožka je ešte tenká a citlivá.

Pre deti od 3 rokov do 6 rokov je možné použiť sunscreen s kombináciou minerálnych a chemických filtrov, pretože v tomto období sa u detí začína tvoriť melanín.

Pre deti od 6 rokov (vek kedy je pokožka dieťaťa plne vyvinutá a rovná sa tej našej), je možné použiť opaľovacie krémy s chemickým filtrom, poprípade s kombináciou minerálneho a chemického filtra, a to práve s vyššie uvedeného dôvodu – pokožka 6 ročných detí je plne vyvinutá a zhrubnutá. SPF krému môže byť od 30 do 50+ v závislosti od typu pokožky a geografickej polohy.

SPF faktor v závislosti od fototypu dieťaťa od 6 rokov:

I. fototyp: vždy sa spáli, neopáli sa, vlasy ryšavé, pleť je mliečne biela, oči väčšinou modré – SPF 50+

II. fototyp: často sa spáli, zriedkavo opáli, vlasy blond, pleť svetlá, oči modré, sivé, zelené – SPF 30-50 III. fototyp: občas sa spáli, väčšinou sa opáli, vlasy hnedé, pleť svetlá až tmavá, oči šedé alebo hnedé – SPF 20-30

IV. fototyp: nikdy sa nespáli, vždy sa opáli, vlasy a pleť tmavá, oči tmavé – SPF 30 ( dospelých SPF 15).

5, Deti s atopickým ekzémom a alergiou na slnko

Pre deti, ktoré trpia atopickým ekzémom a slnečnou alergiou je obzvlášť nutná ochrana pred slnkom. Atopikom sa stav akútne zhoršuje pri potení a pri prehriati, preto je pre nich vhodný krém s minerálnym filtrom, bez parabénov a parfúmov a to v akomkoľvek veku bez závislosti od fototypu.

6, Správna aplikácia suncreenov

Na zníženej účinnosti slnečnej ochrany sa podieľa nesprávna aplikácia a nedostatočné množstvo použitej slnečnej ochrany. Odporúčané množstvo je asi 7 čajových lyžičiek na 1 natretiepre dieťa, alebo množstvo o veľkosti dlane dieťaťa. Krém sa odporúča nanášať 15 až 30 minút pred slnením sa. Ďalšia aplikácia by mala nasledovať po 30 minútach slnenia sa. Následne je nutné aplikáciu opakovať každé 2 hodiny, alebo po kúpeli či potení a to aj v prípade ak je krém označený ako vodeodolný. Sprejové formy sunscreenov by sa mali aplikovať na tvár tak, že si krém rodič nastrieka na dlane a následne krém rozotrie po tvári dieťaťa. Dôležité je natrieť väčšou vrstvou nos, uši a bradu.

7, Krém po opaľovaní

Po vystavení detskej pokožky na slnku je vhodné následné ošetrenie gélom, alebo jemným krémom. Hútny, lipofilný krém nie je vhodný, pretože pokožka pod ním nedýcha. Tieto lipofilné krémy obsahujú veľké množstvo olejovej zložky a tie zadržujú teplo na pokožke čo môže spálenú pokožku dráždiť ešte viac. Na spálenú a začervenaná pokožku sú vhodnejšie gély umožňujúce uvoľnenie tepla z tela a tým pôsobia chladivo.

Vhodné je aby gél, alebo jemný krém obsahoval výťažok z aloe vera, pantenol, kyselinu glycerrhetínovú (podporuje obnovu DNA), licochalcon A (zabraňuje vznik voľných radikálov). Odporúčajú sa aj krémy s obsahom antioxidantov ako je ectoin, taurín, vitamín C, vitamín E, flavonoidy (silymarín, resveratrol), polyfenoly, reparačný enzým fotolyáza a T4 endonukleáza.

Tieto krémy po opaľovaní sa odporúča nanášať po kúpeli večer ak dieťa bolo vystavené slnečnému žiareniu.

8, Ako si vybrať správne sunscreen

Pri sunscreenoch s minerálnym filtrom, treba dávať pozor na veľkosť častíc minerálneho filtra. Krém s minerálnym filtrom by nemal mať čiastočky menšie ako 100 nm, pretože menšie častice už nemajú takú vysokú fotoprotektívnu účinnosť. Ak má sunscreen častice menšie ako 100nm, výrobca je povinný túto informáciu uviesť na obale výrobku.

Sunscreen s chemickým filtrom často obsahujú filtre, ktoré majú slabú fotostabilitu a tým rýchlo strácajú fotoprotektívny účinok. Navyše spôsobujú vznik dermatíd a alergií. Ďalšou nevýhodou je, že sa vstrebávajú do pokožky a niektoré aj do krvi a ovplyvňujú tak hladinu pohlavných hormónov, preto nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy.

Škodlivé filtre: benzofenóny, oxybenzón, saliciláty, niektoré deriváty gáfru, cinnamáty, para-aminobenzoáty, avobenzón, vykazujú potenciálne estrogénnu aktivitu.

Medzi stabilnejšie a bezpečenejšie chemické filtre patria: Mexoryl SX (Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid), Mexoryl XL (Drometrizole Trisiloxane), Tinosorb S (BisEthylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine), etylhexyl triazon (Ethylhexyl Triazone) a sodná soľ bisdisulizolu (Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate).

Ak aj je v sunscreene použitý škodlivý chemický filter, mal by byť uzavretí do mikrokapsule s jadrom, ktorý obsahuje UV absorbér - OMC (Ethylhexyl Methoxycinnamate), butyl-methoxydibenzoylmethane (BMDM), ZIF-8,  poly(methyl methacrylate) (PMMA)   a tým bráni jej vstrebaniu do pokožky.

9, Oblečenie ako ochrana pred slnečným žiarením

Dôležitú úlohu zoháva farba oblečenia, hustota tkaniny, material a pružnosť oblečenia.

Vhodný materiál je : tmavá bavlna, hodváb alebo polyester.

Nevhodný materiál je: bledá bavlna a viskóza.

Tmavé farby poskytujú lepšiu slnečnú ochranu, pretože absorbujú viac UV žiarenia ako svetlé farby, pozor však na prehriatie organizmu. Odporúčam natrieť telo opaľovacím  krémom a následne prekryť textíliou nie príliš tmavou farbou.

Vyrába sa aj plážová textília, ktorá obsahuje minerálne filtre, ktoré odrážajú UVB a UVA žiarenie. Takéto textílie sa označujú značkou UPF. UPF 15-24 je ochrana dobrá a UPF nad 40 je vynikajúca ochrana. Dôležitá je aj pokryvka hlavy, ktorá presahuje nad uši a krk.

10, Ochrana oči

Veľmi dôležitá je aj ochrana oči pred UV žiarením. Očká detí reagujú zápalom pri silnom vystavení očiek slnečnému žiereniu (začervenanie, pálenie a slzenie očí). Pri dlhodobom vystavovaní môže spojovka prerastať cez okraj rohovky. Šošovka detí nie je schopná zachytiť UV žiarenie a prepusti ho do oka čo máva v dospelosti následky napríklad vznik šedého zákalu.

Pre deti do 6 mesiacov sa nevyrábajú slnečné okuliare. Ak také nájdete, sú pravdepodobne vyrábané neodborne.

Pre deti od 6 mesiacov do 3 rokov kupujte okuliare  s označením EPF, najlepšie v optike. Okuliare by nemali byť príliš tmavé a ani poškriabané, pretože oko sa ešte vyvíja a musí dostávať jasné a ostré obrazy.

Pre deti so zdravým zrakom vyberajte nie príliš tmavé sklíčka. Existuje kategória tmavosti skiel s označením od 0 do IV. Pre deti je vhodná kategória 2 a 3. Najlepšie je vybrať farbu sivú, hnedo-sivú alebo hnedú. Dôležitá je hrúbka a optická kvalita  sklíčka aby nebol obraz skreslený. Ak je sklíčko tenšie ako 1 mm, teplom sa deformuje a spôsobuje skreslenie reálneho obrazu čo ovplyvňuje vývoj očiek a ostrosť videnia.

Pre deti, ktoré potrebujú dioptrie sú najlepšie číre sklá so 100% UV filtrom.  Zdravotná nezávadnoť a bezpečnosť pri styku s kožou je garantovaná iba pri okuliaroch s CE certifikátom. Pre deti od 3 rokov je dôležitý pevný rám aby vám aj vydržali. V optike vám vedia upraviť veľkosť rámu na mieru aby dieťaťu z hlavy nepadali, nekĺzali sa alebo aby ho netlačili.

 

Použitá literatúra:

1.      Jirásková, M., Jirásek, L. (2007). Je opalování pro děti vhodné, nebo jim škodí? In Pediatria pre prax (3/2007), pp. 150-153. Dostupné na internete: www.solen.sk

2.      Miletín, M. (2011). Prostředky na ochranu pokožky proti škodlivým vlivům UV záření. In Praktické lekárenství (7)1, pp. 34-37. Dostupné na internete: www.solen.cz

3.      Petrovajová, M, Hegyi V. 2014. Čo nového vo fotoprotekcii? In Pediatria pre prax 15(3), pp. 105-106. Dostupné na internete: www.solen.sk

4.      Frydrychová, D. 2016. Doporučení pro rodiče k ochraně dětí před slunečním zářením. In Pediatrie pro raxi 17(2), pp. 84-85. Dostupné na internete: praktickelekarenstvi.cz

5.      Anu Sharma, Abhishek Kumar, Changning Li, Rakesh Kumar Sharma, Mark T. Swihart. 2020. Microencapsulated UVfilter@ZIF-8 based sunscreens for broad spectrum UV protection. In Royal Society in Chemistry.  10, pp. 34254-34260.  DOI: 10.1039/D0RA05828A.

Viac informácií sa dozviete na mojej webovej stránke
https://rodicovskymanual.sk/die%C5%A5a/fotoprotekcia-deti-a-ich-rodi%C4%8Dov-kurz
Ak sa Vám článok páčil, môžete mi poslať dobrovoľný príspevok, ktorý bude použitý na náklady spojené s vedením stránky a tvorby článkov a kurzov.
IBAN SK4609000000005044583212

 

 

Komentáre

Rodičovský manuál

Všetky články (3)