Kúzlo výchovy prostredníctvom rozprávok

blog od mamičky Lucky Benkovej, foto Petra Oboňová

Milí rodičia,

Poznáte to? ,,Nechcem! Nezjem! Nepoviem! Neurobím!“ Zdá sa vám, že Vás vaše ratolesti neposlúchajú? Dáva vám okolie taktne najavo, že vás váš drobček nerešpektuje a vy skáčete tak, ako vaše dieťa „píska“? Často sa ocitáte v situácii, keď správanie svojej ratolesti ospravedlňujete slovami: „dnes ešte nespal/a, preto je nervózny/a“ alebo „asi je hladný/a, preto je taký/a podráždený/á“.

Čo spôsobuje negativistické správanie dieťaťa, aj napriek toľkej láske, ktorú mu dávate? Skúste vaše dieťatko zoznámiť s kamarátom Čudovačikom, ktorý Vám pomôže ľahko vysvetliť niektoré situácie, ktoré my dospelí vnímame ako samozrejmé. Prostredníctvom krátkych príbehov zajačika Čudovačika navedieme dieťa na pravidlá láskavého, ľudského, úctivého a slušného správania, aby jeho reakcie na každodenné situácie boli prirodzené a primerané. Pravdaže, nemožno očakávať, že trojročné dieťa bude reagovať v tej istej situácii rovnako ako päťročné. Dôležité je, že bude vedieť, ako sa v podobnej situácii správajú ostatní. Keď sa dieťa stretáva so situáciou, ktorú pozná, cíti sa bezpečne a vtedy sa mení aj jeho celkové sociálne správanie a postoj.

Autorka v knihe používa názorné problémové správanie s následným usmernením na požadované správanie. Používa výchovné metódy klarifikácie (objasňovania) a persuázie (presviedčania), a taktiež výchovné hodnotiace metódy formou odmeny. Čítanie je určené pre deti predškolského a raného školského veku. Aby bolo pre dieťa požadované správanie pútavejšie a ľahšie zapamätateľné, kniha ponúka spracovanie poučného textu formou krátkej rýmovačky alebo porekadla.

Veríme, že rozprávky a ich výchovný prvok prinesú kúzlo i do Vašich domovov.


Lucka Benková je mamou dvoch úžasných detičiek. K písaniu a ilustrovaniu detských knižiek sa dostala vďaka odhodlaniu pomôcť jej synčekovi, ktorý sa jedného dňa, po príchode súrodenca, prestal smiať a prijímať potravu. Na odporúčanie lekára nadviazala komunikáciu s dieťatkom prostredníctvom príbehov a podarilo sa tak synovi opäť vyčariť úsmev na tvári.  Knižky, ktoré napísala Lucka, si môžete objednať v jej obchodíku.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)