Lenka Siváková

Predstavíte sa nám?

Volám sa Lenka Siváková, bývam v Trenčianskej Turnej. Máme takmer 5 ročnú Elišku, 3 ročného Dávidka, 16 mesačného Matejka a momentálne 20 týždňové bábätko v brušku. Máme doma veselo, takže tvorenie je moja psychohygiena, pri ktorej oddychujem.

Mamička týždňa Lenka Siváková

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Názov obchodíka je Rozprávky pre zvedavé deti. Zatiaľ ponúkam svoje knižky pre deti predškolského a mladšieho školského veku, ale venujem sa aj ručným prácam s korálkami a plsťou.

Ide o veselé a zároveň poučné knižky, v ktorých sa deti vďaka 31 príbehom (čo je čítanie na celý mesiac) oboznámia so 4 postavičkami, ktoré ich sprevádzajú celou knižkou a spoznávajú spolu rôzne témy detského sveta. Lienka Lenka, mravec Marek, motýľ Mirko a včielka Vierka sú zvedavé chrobáčiky a kamaráti, ktorí zažívajú rôzne dobrodružstvá a popri tom sa veľa naučia.

Knižka Rozprávky pre zvedavé deti obsahuje témy detského sveta ako rodina, farby, domáce zvieratá, čarovné slovíčka a pod.

V knižke Rozprávky pre zvedavé deti 2 objavíte témy detského sveta ako abeceda, čísla, ročné obdobia, hračky, šport...

V týchto dvoch knižkách sú za každým príbehom aj otázky pre rodičov - ako námet na rozprávanie sa s deťmi o prečítanom.

Knižka Rozprávky pre zvedavé CHILDREN obsahuje vyše 400 anglických slovíčok a fráz, vďaka ktorým sa (nielen) deti učia angličtinu hrou. Za každým príbehom je slovníček výslovnosti.

Mamička týždňa Lenka Siváková

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Už na základnej škole ma veľmi bavilo čítanie kníh a písanie vlastnej tvorby (básničiek a príbehov) na literárnom krúžku.

Tento záujem ma sprevádza celý život a keďže som učiteľka v materskej škole, neraz som svoje básnické schopnosti využila pri práci s deťmi. Rada si vymýšľam nové veršíky i pesničky pre deti.

Až prišiel nápad dať tieto skúsenosti z literárneho i pedagogického sveta na papier, konkrétne napísať detskú knižku. Splnil sa mi sen. Prvý diel je úspešne vypredaný, dá sa objednať ako e-kniha, k dispozícii sú však 2. a 3.diel, ktoré vznikli vďaka veľkému záujmu o prvý diel, čomu sa veľmi teším.

Vo voľnom čase rada chodím aj priamo do materských škôl na besedy o mojich knižkách, je to pre mňa návrat do mojej profesie počas momentálnej materskej dovolenky.

Mamička týždňa Lenka Siváková

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Najväčší úspech pre mňa sú všetky moje 3 "knižné deti", som na ne hrdá, je to môj splnený sen. Zadosťučinením sú všetky spokojné mamičky, deti, učiteľky v škôlke, škole, od ktorých dostávam milé recenzie na svoju tvorbu. V 2.dieli uvádzam aj pár reakcií na knižku, zaujímavý je napríklad:

"Som nadšená. Po dlhej dobe som natrafila na zmysluplnú poéziu pre deti. Výborne sa číta a deti ju doslova žerú :) Hurá!!!"

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Mám v hlave ďalší projekt, ale ten je zatiaľ "v plienkach", takže neprezradím. Verím, že časom uzrie "svetlo sveta" a budú z neho mať radosť ďalšie stovky detí a rodičov.

Tvorenie je môj život, niečo, čo ma napĺňa radosťou a elánom do života. Keď vidím, že moja práca má zmysel, je to najväčšia odmena.

Mamička týždňa Lenka Siváková

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti,
aby ste mali čas tvoriť?

Tvorím výlučne keď deti spia, našťastie mám "režimové" deti, ktoré potrebujú obedný aj skorý večerný spánok, takže čas sa nájde. A k tomu mám milujúceho a ústretového manžela, bez ktorého by tieto moje aktivity nešlo skĺbiť s rodinou. Zároveň mi pomáha uvedomenie si toho, že tvorenie je pre mňa naozaj zdroj radosti a zároveň oddychu, takže si ho vedome, ale primerane ostatným iným povinnostiam, rada doprajem.

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

"Kto nič neskúsi, nič nepokazí, ale sa ani nič nenaučí." Som dieťa nádeje... Rada skúšam nové veci a keď "idú", je to radosť, no keď dačo nevyjde, nie je to prehra, ale skúsenosť, ktorá ma posúva vpred. Som veriaca, takže ma životom sprevádzajú aj citáty z biblie, výroky svätých a pod., momentálne žijem mottom "Vyvýš Boha nad všetky svoje starosti." Je to úžasne oslobodzujúce.

Mamička týždňa Lenka Siváková

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Neprestávajte tvoriť. Ak vás tvorenie nabíja, robí vám radosť, určite si naň nájdite čas. Neožehlená bielizeň a neumytá dlážka vás tak či tak počká. Ale keď si chvíľku "oddýchnete" od povinností tvorením, potom tie povinnosti idú akosi ľahšie a s väčšou energiou, lebo už sa tešíte na ďalší "čas pre seba".

 

Ďakujem za možnosť byť "Mamičkou týždňa." Prajem radostné dni.

 

S pozdravom

Lenka Siváková

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)