Lenka Valentíniová

Predstavíte sa nám?

Som Lenka Valentíniová, žijem v Tlmačoch. Som maminou dvoch dcér – staršej 9 a pol ročnej Ely a mladšej, onedlho trojročnej Lujzy.

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate? 

Na stránke www.codokazemama.sk môžete moju tvorbu nájsť pod názvom lenaland. Najprv som začala zverejňovať svoje blogy, cez ktoré prinášam čitateľom pohľad mňa ako psychologičky a matky na rodičovstvo a na všetko, čo nám do života táto rola prináša. Neskôr som uverejnila aj ponuku svojich služieb – koučing a konzultácie pre rodičov.

Mamička týždňa Lenka Valentíniová

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe? 

K písaniu blogov som sa dostala pred viac ako rokom, počas prvej korona vlny. Začala som uverejňovať na svojom fb profile rôzne statusy, ktoré mi pomáhali vyrovnávať sa s náročnou situáciou a prekvapivo, medzi priateľmi mali pomerne dobrý ohlas. V tom istom čase som zareagovala na ponuku jedného projektu, ktorý hľadal do svojho tímu blogera na témy osobnostného rozvoja a tak som začala svoje myšlienky šíriť do sveta aj cez ich stránku. Neskôr prišla ďalšia krásna príležitosť, vďaka ktorej som sa stala blogerkou a hrdou partnerkou nádherného projektu Škola rodičovstva. A zhruba po roku svojej tvorby som nabrala odvahu aj na založenie vlastnej blogovej stránky a funpage, a tiež mi napadlo posunúť svoje blogy rodičom cez Vašu stránku. Celé to bolo nasiaknuté až potrebou zdieľať svoje vhľady k rodičovstvu medzi ostatných s nádejou, že môžu byť inšpiráciou a môžu iným poslúžiť.

V tom istom čase som absolvovala výcvik v biznis koučingu, spĺňajúci kritéria ICF (Medzinárodná federácia koučov), ktorý môj život nasmeroval na krásnu cestu plnú úžasných ľudí a príležitostí. Postupne som uverila svojmu potenciálu a hodnote svojich skúseností a prijala postoj, že mám čo druhým ponúknuť. A tak sa stalo, že svoje služby vo forme koučingu a konzultácií ponúkam tým, ktorí o ne prejavia záujem.

Mamička týždňa Lenka Valentíniová

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Najväčší úspech v mojej tvorbe... Nuž, záleží od toho, čo považujeme za úspech. Či počty lajkov, zdieľaní, návštevnosť stránok... Iste, takéto parametre môžu byť ukazovateľom úspechu, lenže majú trvácnosť statusu na sociálnej sieti. Pre mňa osobne je úspech, že som vyšla s kožou na trh. Že som vyšla zo svojej zóny komfortu a ukázala svetu svoje talenty. Že som dokázala nájsť rovnováhu rolí, ktoré v živote mám – rolu maminy, manželky, dcéry, psychologičky, priateľky a že som v tom všetkom autenticky. Vďaka tomu cítim spokojnosť a hlbokú vďačnosť. A úspech je pre mňa aj to, keď môj blog osloví čitateľa natoľko, že začne na skutočnosť pozerať iným spôsobom, začne o tom všetkom premýšľať. Úspech je, keď ma niekto osloví ako psychologičku a koučku a takto mi prejaví dôveru. Úspech je tiež, že keď zorganizujem podpornú skupinu pre rodičov v materskom centre, prídu a zdieľame vzájomne svoje rodičovské skúsenosti.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Môj najväčší pracovný sen je mať pri práci stále pocit, že napĺňam svoj potenciál, realizujem sa v tom, čo ma baví a teší a tak svojou troškou prispievam k tomu, aby bol svet krásnym miestom, kde sa ľudia navzájom chápu, rešpektujú a prejavujú si úctu a toleranciu. A to vďaka tomu, že rozumejú sebe, iným a tiež vzťahom, ktoré v živote majú. Že moja práca bude iným pomáhať, že ňou budem môcť ľuďom slúžiť. A samozrejme, mojím snom je tiež byť vďaka tejto práci sebestačná, byť paňou svojho času.

Mamička týždňa Lenka Valentíniová

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť? 

Tvorím dosť spontánne. Inšpirácia na články prichádza v rôznom čase, a tak sa snažím mať pri sebe svoje zápisníky a zachytiť do nich myšlienky alebo ich aspoň heslovite zapísať do mobilu. Občas sa pritrafí súhra okolností, vďaka ktorej mi vznikne priestor na písanie. Pri svojej profesii potrebujem veľa čítať, počúvať podcasty, neustále sa vzdelávať cez rôzne webináre, a to sa mi dá, ako mnohým mamičkám, pri uspávaní a spánku mladšej dcérky. No sú aj chvíle, kedy potrebujem niečo dokončiť a vtedy mi funguje spôsob, v ktorom je dcérka súčasťou celého procesu. Sedíme v kuchyni, ja píšem buď do svojich zápisníkov alebo na počítači, ona má tiež zápisníčky, fixky a perá a „píše“ si svoje. Takto dokážeme „pracovať“ aj trištvrte hodinku, čo je pri dieťati naozaj veľkorysý čas. A celkom pekne sa mi osvedčilo aj to, že dcérku úplne priamo a úprimne požiadam, aby mi umožnila dokončiť si nejakú vec. Vysvetlím jej, že je to pre mňa veľmi dôležité, že môže byť pri mne a hrať sa a že hneď ako skončím, budeme sa hrať alebo pôjdeme von. Je úžasná, dokáže mi takto poskytnúť ešte pár pre mňa dôležitých minút. Celkovo sa mi osvedčuje pružnosť a schopnosť využiť chvíle „tu a teraz“. V prípade dohodnutých konzultácií sa to samozrejme neobíde bez výdatnej pomoci manžela či starých rodičov.

Mamička týždňa Lenka Valentíniová

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

No, nad tým som sa nikdy nezamyslela... Sú stovky hlbokých myšlienok, s ktorými veľmi súzniem a snažím sa ich nielen čítať, zbierať a zapisovať, ale najmä žiť. Ale nad všetky ostatné je pre mňa asi Ježišovo „Milovať budeš blížneho svojho ako seba samého.“ Ja k tomu ešte chcem dodať – nie viac, nie menej, ale rovnako – ako seba samého. V tom je pre mňa silný odkaz pre vzťah, ktorý máme (alebo by sme mali mať) k sebe samému a tiež odkaz k hodnote sebalásky. A ešte je jedno pre mňa veľmi silné krédo, ktorým sa riadim – pochopiť svoj osobný príbeh a snažiť sa chápať osobné príbehy každého človeka, pretože práve vďaka pochopeniu sa vieme lepšie vcítiť do reality toho druhého a to nás často krát natoľko odzbrojí, že sa zdržíme posudzovania a hodnotenia.

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Všetkým mamičkám by som odkázala, aby dokázali nájsť rovnováhu vo svojom živote a nezabúdali, že hoc sú predovšetkým mamičkami, je dobré a správne dovoliť si nasýtiť aj ostatné role, že sú aj ženami, ktoré majú svoje potreby a že je v poriadku chcieť sa postarať o seba, o svoj dobrý pocit zo seba. Ak si dovolíme naplniť svoje potreby, vtedy sme schopné potreby iných napĺňať celkom iným, výživným spôsobom.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)