Mamina Veronika: Scrapbook je alternatívny vesmír

Veronika Högerová je mamina dvoch malých slečien. Materskú dovolenku si spríjemňuje zaujímavým koníčkom, pre ktorý si vytvorila aj obchodík Leanna scrapbook. Prezradila nám nielen zaujímavosti o tejto záľube, ale ponúkla nám aj svoje tipy, kedy si "ukradnúť" popri deťoch čas na tvorenie

Povedz nám trošku viac o sebe a rodinke.

Mám 29 rokov a pochádzam z krásnej dedinky pri Prešove na východe Slovenska. Mám dve krásne dievčatá (zatiaľ 😊 ) a pred nástupom na 1.materskú dovolenku som pracovala v banke. Vyštudovala som verejnú správu na UPJŠ v Košiciach, ale zatiaľ som sa týmto smerom neuberala. Momentálne som na materskej, povedzme že, dovolenke už 4 roky 😊

Pre mnoho mamičiek už scrapbook nie je nový pojem, predsa len, predstav nám ho trošku.

Dovoľte mi, aby som vám scrapbook predstavila tak, ako ho vnímam ja a to ako voľnosť v tvorení s papierom, kde nie ste viazané a spútané žiadnymi pravidlami, mierkami, materiálmi, kde môžete smelo nasledovať svoje myšlienky a predstavy. Scrapbook je alternatívny vesmír, iné vnímanie reality, je to nekonečná imaginácia kde neexistujú žiadne hranice. A áno, stále hovorím o práci s papierom, o strihaní, lepení, viazaní, skúšaní, vymýšľaní. Veď viete... 

Kedy si začala s tvorbou a čo ťa inšpirovalo? 

S tvorbou som začala absolútne neplánovane, nenápadne a tak nejak veľmi pozvoľna. Po pôrode prvej dcérky som hľadala na internete fotoalbum, aby som jej doň mohla zaznamenávať všetky naše každodenné radosti, starosti, trampoty a smiechoty. Ale nič som nenašla. Kým som nenatrafila na scrapbooking. Toľko som googlila, až kým som tomu úplne neprepadla a rozhodla sa vyrobiť jej ten album sama. To som veru ešte netušila, čo za cesta ma čaká 🤣 (a že ten album nebudem mať ešte niekoľko rokov, ale za to všetci dookola áno).

Aký je proces tvorby jedného scrapbooku?

To je trochu „záľudná“ otázka, pretože každá scrapperka má svoj vlastný systém, proces a štýl ktorým pracuje. Môj spôsob práce je takým, akým som si ho urobila ja sama, keďže som sa nikdy nezúčastnila žiadneho kurzu a pracujem v štýle pokus-omyl. Prvým krokom je identifikácia požiadavky zákazníka a teda, čo vlastne ideme robiť, na akom albume (či inom produkte) ideme pracovať. Opíše mi svoju predstavu, dohodneme rozmery, farby aspoň približne a nasleduje moja obľúbená časť NÁVRH. Každému zákazníkovi vopred vytvorím približný návrh fotoalbumu, aby sme v prípade potreby mohli doladiť detaily. Ak je návrh odsúhlasený, potom začínam s výrobou. Nachystám si doplnky, scrapbookové papiere, a rôznorodé aplikácie na dotvorenie celkového dojmu fotoalbumu. A potom "už len" strihám, lepím, viažem, skladám. Keď je všetko hotové príde na rad fotenie (ktorému stále neviem prísť na chuť) a už len za balenie produktu. 

Na našej stránke máš svoj obchodík Leanna scrapbook. O aké výrobky majú zákazníci najväčší záujem?

Najväčší záujem je u mňa o detské a svadobné fotoalbumy. Zároveň aj o receptáre, tehotníčky a zápisníky. 

Aké máš sny a túžby, čo by si chcela v živote, ale aj vo svojej tvorbe dosiahnuť?

Mojim najväčším snom je v prvom rade vychovať z mojich detí čestné, úprimné, ale v prvom rade šťastné bytosti, ktoré nájdu v tomto svete zmysel svojho života. A v tvorbe by som raz chcela dosiahnuť samostatnosť. Povedať si, že zajtra nemusím vstávať do práce, ale CHCEM!

Keď vidia deti maminku pri tvorbe, často chcú po nej opakovať. Ako je to u vás?

Dcéra má 4 roky a druhá má 16 mesiacov. Staršia dcéra sa už začína hrať štýlom, " robím albumy ako ty mamka". Rada mi premiestňuje veci na stole, hľadá nálepky, vysekáva s malými vysekávačkami, ktoré zvládne stisnúť, lepí a miluje kreslenie. Takže sme do "pracovne", alebo "herne" ako to volá ona priniesli ešte jeden stôl, aby mohla „pracovať“ so mnou. Na mladšiu musíme len dávať pozor, lebo je práve vo fáze "ochutnávania" a je jedno, či sú to papiere, stuhy, flitre, či lepidlo :)

Aký vidíš finančný prínos pre rodinku z tvojej tvorby?

Tvorením sa dá určite privyrobiť si veľmi pekne, ak to človek robí popri niečom inom. Ja som začala na materskej, ktorá stále trvá a som prekvapená koľko som toho už stihla a aká dobrá je odozva. Aj ja sa pohrávam s myšlienkou, žeby som to robila naplno, ale zatiaľ je to naozaj len také premýšľanie, keďže momentálne tomu nemôžem venovať 8 hodín denne a teda neviem, či by všetko, čo vyrobím malo svoj odbyt. Druhá vec je, či by ma to ozaj takto bavilo, aj keby som to už "musela", nielen chcela. Určite tým nechcem nikoho odradiť, práve naopak, chcem len ukázať vždy si zvážiť všetky pre a proti. Ja som prosto taký realista. (vraj tým sa v podnikaní najviac darí, som počula:). Zároveň však vyznávam myšlienku, že netreba plytvať talentom a tie, ktoré ozaj nenachádzajú potešenie vo svojom zamestnaní, mali by zísť z chodníčka „vyšľapaného“, vykročiť zo svojho tieňa a najmä komfortnej zóny a urobiť rázny, ale premyslený krok vpred. Na túto tému sa dá nekonečne veľa písať, ale nebudem vás tu nudiť. Len si treba vecičky aj dobre plánovať.

Kedy tvoríš popri deťoch?

Ja tvorím väčšinou skoro ráno, keď ešte všetci spia, alebo potom večer, keď už spia. Snažím sa čo najmenej času venovať tvoreniu počas dňa, keď sú deti hore. Čas ide neskutočne rýchlo a ja ho chcem čím viac sa dá, stráviť s nimi, práve teraz, keď sa formujú ich osobnosti, keď opakujú všetko, čo na nás vidia, keď sú také najviac zraniteľné. A keď nás najviac potrebujú. Už na tej staršej vidím, že čím ďalej, tým viac času trávi rada aj sama so sebou a svojimi hrami, myšlienkami. Zároveň, je však fajn, keď vidia, že pre rodičov sú dôležité aj iné veci, že sa venujú aj iným činnostiam, o to lepšie, ak ich to aj baví. Byť rodičom je nesmierne ťažké, tak po fyzickej, ba ešte viac po psychickej stránke. Sama seba sa často pýtam, či som dosť času strávila hrami s nimi, čítaním, či nepozerajú príliš veľa rozprávok (ozaj, koľko je to veľa ?), či jedli dosť ovocia, či musíme ozaj každý deň chodiť na čerstvý vzduch. Preto prosím, nerobte si ani vy zbytočné výčitky a jednoducho len svoje deti milujte. Tak bezhranične a naivne ako to vedia len ony.

Ďakujem pekne za rozhovor a želám ti, aby sa ti splnili tvoje sny a túžby!

 

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)