Mamy. Ktoré sa na Deň matiek nedávajú za príklad.

Ktoré sa nezmestia do schémy tých ideálnych mám, starajúce sa o svoje deti.

Ktoré niekde po ceste stratili niečo.. A márne hľadajú...a možno hľadať aj prestali...

Tie, pre ktoré realita je znesiteľná iba v opojení lacným či drahým alkoholom a spomienky ich detí na detsvo sa navždy bude spájať s vôňou vína či tvrdého..

Tie, ktoré svojim deťom píšu, volajú z väzenia a ich deti sa stali súčasťou zločinu, napriek tomu, že sú nevinné.

Tie, v ktorých sa niečo zlomilo a ich myseľ sa dokáže udržať na únosnej hladine iba medzi stenami psychiatrickej liečebne a deti nesú ťarchu samoty a možno hanby, aj keď bezdôvodne..

Tie matky, ktoré sa stali korisťou násilníka a spracovať to v sebe im nepomáha odsudzovanie okolia.

Tie, ktoré majú ruky dopichané vlastnoručne a striedajú ilúziu lietania s odvykačkami.

Áno, aj tie ženy sú matkami.. Aj ony majú sviatok. Nezabúdajme na ne a nezabúdajme ani na ich deti. Nie, nepotrebujú ľútosť, súcit však o to viac. Ľútosť ubíja, súcit dvíha. Lebo nás vedie k činom lásky. Nielen pre tie matky a deti, ale pre celú spoločnosť.  

Namiesto odsudzovania spravme skutok, ktorý pomáha preriediť koncetrovanú bolesť tých matiek a deťom aspoň z časti dodá možnosť veriť, že svet môže byť bezpečným miestom pre život. Taký svet, ktorý tvoríme spoločne.

Ak dnes odvrátime tvár od žien, ktoré potrebujú pomoc, možno tvoríme realitu, ktorú nikomu neprajeme. Možno nepriamo dáme im do rúk prvý pohárik, podporíme myšlienku, že nie sú hodné toho, aby sa o ne niekto zaujímal, ostanú samy so zdrvujúcimi myšlienkami, z ktorých vyklíči a rastie ničenie.. Seba, rodiny...

Byť mamou je zodpovednosť. Okrem predžívania života svojim deťom, ktorý je hodný žitia aj zodpovednosť toho, aby sme išli príkladom v tom, že sa zaujímame a neodsudzujeme.

Veď každá z nás sa môže ocitnúť v situácii, kedy vybočíme zo schémy starostlivých mám. Možnosť voľby má každá z nás. Nech nás neoslepí tvorba spomienok svojim deťom, presiaknuté vôňou koláča, láskou spoločne trávených chvíľ, ale zároveň sa obzrime okolo seba. Možno naša otázka, milé slovo, úprimný záujem v tej chvíli tvorí realitu, v ktorej ďalšia matka nebude mať potrebu prvého pohárika...

Láskyplný Deň matiek prajem.

 

S láskou k životu

Katarína Brňáková

Majiteľka vydavateľstva TOP1 knihy

Komentáre

TOP1 knihy - Tvoríme matky priateľské k sebe

Tvoríme matky priateľské k sebe. :-)

Všetky články (22)