Manuál spokojnej matky

20 tipov ako prežiť materskú

Prezradte niečo o sebe a čo vás inšpirovalo knihu napísať.

Volám sa Hana Šebanová a knižku som napísala v rámci záchrany samej seba. Obdobie na materskej dovolenke je krásne a zároveň mentálne veľmi náročné. Jedného dňa som pocítila silnú potrebu dať von to, čo celé dni riešim. Niekedy nestačí pohovoriť si s partnerom či s kamarátkou, pretlak emócií a neustálych požiadaviek dieťaťa vyústil do Manuálu spokojnej matky. Momentálne žijeme v Rakúsku, tak mi prišlo prirodzené knižku ponúknuť aj v škôlke, susedkám či miestnej materskej komunite, samozrejme v ich jazyku. Rovno som sa potom postarala aj o anglický preklad. Knihu je teda v ponuke v troch jazykoch, lebo materstvo nepozná hranice.:)

 

 

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Kniha je pre maminy všetkých vekových kategórií, ktoré sa ocitajú v zobrazených situáciách a pomôže im sa nad nimi pousmiať. Tak isto je to skvelý darček pre budúce mamičky. Viac menej všetky riešime s deťmi podobné problémy a nadhľad nad nimi môže byť veľmi oslobodzujúci.

 

 

Referencie od čitateľov

  • „Kniha nie je len o výchove a materstve. Ako naznačuje názov je aj radodajným odborníkom na slabé chvíľky. Keď si už myslíte, že viac nedokážete. Kniha mladej autorky, tiež matky, je popisom materinských radostných či krušných chvíľ. Iskrí sa humorom, nadhľadom a hlavne láskou a pochopením. Hana Šebanová vie veľmi dobre o čom píše. A vie aj to, že dokážete omnoho viac ako si myslíte.“

  • „Nie je to len Manuál spokojnej matky, ale aj spokojnej krstnej mamy, tety, opatrovateľky, bejbysiterky, susedky či kamošky, skrátka manuál všetkých žien, ktoré na chvíľu zastúpia mamu, keď ona práve nestíha, nemôže alebo nevládze. Alebo keď si povie, že dnes si vyloží nohy na stôl a bude si čítať. Napríklad túto knižočku. Pretože presne to potrebuje.“

  • „Brožúrku som dostala ako darček a je to skvelý a originálny darček pre ženu - matku. Pri nej si každá uvedomí, že v “tom” nie je sama. Že všetky riešime viac-menej to isté, máme rovnaké radosti a starosti. Veľmi vtipné a zároveň pravdivé.“

 

Knižku si možete objednať tu. 

 

 

ČASŤ B - Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezradte čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? Odporučte začínajúcim autorom, na čo si dať pozor.

Zaskočila ma náročnosť dobrého marketingu. To, že niekto vytvorí kvalitný produkt je fajn, ale dostať ho medzi ľudí je rovnako dôležité. Zháňať grafikov, tlačiareň, v mojom prípade aj tlmočníkov bol pekný plynulý proces a zrazu treba dať svetu vedieť, že manuál existuje.

Otázka marketingu je pre mňa stále záhadou, pretože sa síce písaním živím, ale v zabehnutom slovenskom týždenníku. Tým pádom ešte stále hľadám cestu k čitateľkám či spolupracovníkov s ktorými by sme mohli naše produkty spojiť a ponúkať ich spoločne. Musím sa však priznať, že ma baví tá cesta hľadania. Možno som si na začiatku myslela, že to pôjde jednoduchšie, ale zase o to viac sa teším z každej objednávky. Zatiaľ skúšam knižku predávať iba online, cez sociálne siete a cez rôzne skupiny na nich. Tým, že ju mám hotovú aj v nemčine, mám viac otvorený trh. Po uvoľnení opatrení mám v pláne osobne osloviť rôzne inštitúcie, kde sa maminy združujú. Rada spoznávam nových ľudí, tak ma tento spôsob práce aj veľmi láka.

 
 
 
Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh?

V mojom prípade prebehla realizácia knižky nasledovne: 1) napísala som texty 2) hľadala ilustrátorku 3) hľadala tlačiareň  4) hľadala prekladateľov  5) hľadala grafika čo pripraví knižku do tlače 6) hľadala fotografku na kvalitné promo fotky 7) zháňala grafika na vytvorenie loga.

Všetkých spolupracovníkov som pracne vyberala, aby precítili zámer knižky, na tom mi naozaj záležalo. Napríklad moja ilustrátorka Ivanka nie je matkou. Na začiatku som z tejto skutočnosti isté mala obavy. Ako mladá bezdetná baba pochopí môj zámer? Bola som však veľmi príjemne prekvapená, obrázky vystihla fantasticky. 

Musím sa priznať, že mne model byť na konečné rozhodnutie sama, vyhovuje, keďže ide o originálny kus a je v ňom vyobrazená časť môjho života. Beriem ju ako kus seba. V mojom prípade nastala spokojnosť, keď som voňavú knihu rozbalila z tlačiarne. Zatiaľ by som nemenila na výrobnom procese nič. 

Financovanie celého procesu prebehlo z vlastných úspor a aj preto som veľmi vďačná za každú pozitívnu spätnú väzbu. Že to za to stálo:)

Treba rátať aj s chybami, ktoré sa môžu vyskytnúť, nespoliehať sa, že všetko hneď klapne. Napríklad chyba nastala v tlači 5 dní pred Vianocami, keď som už mala nachystané objednávky a knižka dorazila s chybným textom. Ocitol sa rovnaký na dvoch rôznych stranách, tak som to pracne manuálne po večeroch zmenila za správne strany a bola vďačná, že mi v tlačiarni boli ochotní dotlačiť chybnú stranu načas. Pri kontrole som chybu totiž prehliadla aj ja.

 

 

Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori.

Dobrú skúsenosť mám s prichádzajúcimi sviatkami (Vianoce, deň matiek), kedy ľudia reálne túžia obdarovať svojich blízkych. Vianoce sú naozaj pri predaji silné. Mne sa podarilo 5 dní pred nimi predať viac ako v mesiacoch po nich. 

Knižku zatiaľ z dôvodu pandémie ponúkam iba cez sociálne siete a už sa teším, keď vyrazím aj na osobné stretnutia. Materské kluby, herničky, kaviarne, obchodíky, trhy, škôlky. Nedám totiž dopustiť najmä na osobné stretnutia. Som schopná radšej zaviezť knižku novému majiteľovi cez celé mesto, než ju poslať poštou. V tomto to nie je otázka kvantity, ale keď vám ľudia spätne povedia ako sa tešia z kúpy, je to na nezaplatenie. 

Vylepšiť sa dá stále niečo, knižku beriem ako proces, kde sa aj ja učím stále niečo nové. Tým, že pracujem ako novinárka som zvyknutá na rôznych ľudí a viem prispôsobiť komunikáciu danej situácií. Preto ma propagácia mojej vlastnej knižky baví, je to mne blízka téma a s tým sa hneď lepšie pracuje:) Do môjho života prišlo s narodením syna prirodzene veľa mamičiek a tie si informácie podávajú aj za mňa. Niekedy na mňa mávajú pred škôlkou, že aj ony si prosia knižku a je to veľmi príjemný pocit. Vlastne sa už neviem dočkať momentu, kedy sa s knižkou posuniem viac medzi ľudí a nebudem ju baliť iba doma na stole.

Ešte by som k tomuto podotkla, že my Slovenky sme naozaj vynaliezavé a veľmi držím palce každej z nás, ktorá si ide pomaličky svojou tvorivou cestou. Ja sa v tomto procese spolieham na to, že stretnem presne tých ľudí akých mám stretnúť a odovzdáme si potrebné znalosti. Napríklad aj projekt Čo dokáže mama je skvelou skúsenosťou.

Knižku si možete objednať tu. 

 

Spracovala Michaela Ray

Redakcia & projekty Knihy našich mamičiek

michaela.raydewitters@codokazemama.sk

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)