Mária Šimková

O Vás.

Volám sa Mária, som z Nového Mesta nad Váhom a mám tri detičky. Ester bude mať v júli 5 rokov. Eliška má tri roky a náš najmladší Noel má 4 mesiace. Som šťastná mama, ktorá miluje čas v kuchyni a spájanie tradičných postupov s modernou kuchyňou. Čaro základných nespracovaných potravín sa nesie našou rodinou a našli sme v nich veľa zdravotných benefitov a kus radosti.

 

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Medzi jedlom a láskou. Ponúkam tam moju kuchársku knihu, ktorá je viac ako len kuchárka. Sama som si ju celú fotila, písala a tlačila bez vydavateľstva. Obsahuje 100 receptov zo základných nespracovaných potravín, sviežich, ľahkých, našich obľúbených. Okrem receptov obsahuje fotografie na celú stranu, výživové odporúčania od českej špecialistky a pri každom recepte je aj myšlienka na spomalenie v tomto rýchlom svete. Tento rok som vydala aj praktický jedálniček na plánovanie toho, čo si uvaríme. Aby sme sa my mamy nezbláznili a uľahčilo nám to život v kuchyni. Je aj vo verzii s magnetom na chladničku. Je pestrý, hravý a vydrží celý rok.

 

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Asi ako veľa mamičiek. Na materskej :). Začala som riešiť, čo dám svojim deťom jesť. To bol len začiatok. Ponorila som sa do samoštúdia toho, ako výživa vplýva na všetko v našom tele a náš črevný mikrobiom neustále komunikuje s našou imunitou a ako veľa od neho závisí. Čas v kuchyni som si zamilovala, tvorenie, ľahké moderné recepty a tradičné postupy ako fermentovanie, klíčenie, domáci kefír, kvások. K tomu kopec byliniek, korenín a lásky. Je to úplne jednoduché a to som chcela vniesť aj do mojej knihy.

 

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Úspech? Neviem či úspech, ale obrovskú vďačnosť a radosť pociťujem, ak ľudia varia z mojej knihy a píšu mi ako im to zmenilo pohľad na varenie, ako im chutia zdravé zeleninové jedlá plné korenín a bylín a ako objavili čaro domáceho kefíru, klíčia a prináša im to do rodiny zdravie a radosť. To je pre mňa to najviac! A teším sa, že takéto správy chodia často. Som za to veľmi vďačná.

 

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Juj, taký nemám veru. Momentálne som naplno mama. Ale je mi radosťou, že už teraz môžem aj popri materstvu robiť veci, ktoré mi prinášajú zmysel a radosť. A asi to je taký najväčší pracovný a celkovo životný sen. Robiť to, čo mi dáva zmysel. Prinášať radosť, chuť do života a ukazovať ľuďom, že k životu nám stačí málo.

 

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Zväčša v noci upravujem fotky, píšem recepty, chystám posty, riešim objednávky, účtovníctvo. Fotím cez deň, keď najmladší syn spí. A varím často s deťmi. Takže je to vždy taká kombinácia. Môj tip? Pre mňa je to napríklad aj môj jedálniček, ktorý mám naplánovaný dopredu. Takto presne viem kedy a čo varím, kedy máme navarené na dva dni a ja si môžem naplánovať čas na moju prácu. Ale to sú iba chvíľky. Najväčšiu časť mojej práce robím v noci. A určite je dôležitá pokojná myseľ a neočakávať veľa. Deti radi menia plány.

 

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Nemám konkrétne motto, ale verím, že sme tu na zemi na to, aby sme sa naučili milovať. Takže týmto smerom sa snažím uberať a riadiť, aj keď je to ťažšie, ako sa zdá. A potom. Vnímať všetko ako dar a zázrak. Ako hovorí Albert Einstein: "Jestvujú iba dva spôsoby, ako prežiť svoj život. Jeden je, akoby nič nebolo zázrakom. A druhý, akoby zázrakom bolo všetko." Sú to krásne slová. Strážiť si oči malého dieťaťa, to nám často chýba.

 

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Vám všetkým maminkám v čo dokáže mama tlieskam a radujem sa, aké ste úžasné. Žasnem, čo všetko dokážete! Každá ste krásna, každá ste jedinečná a do každej bol vložený talent. Prajem Vám hlavne dni plné jednoduchej radosti zo všednosti a strážte si v srdci vďačnosť. A prajem Vám, aby ste si vyberali dobré a čisté potraviny. Aby jedlo bolo Vašou terapiou, prinášalo Vám zdravie a nachádzali ste v ňom chutné potešenie. A veľa sa usmievajte!

S pozdravom

Mária Šimková

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)