Martina Ciglan Školková

Tvorte, tešte sa zo života a z každého úspechu, ale nezabúdajte, že deti sú na prvom mieste.

1. O Vás.

Martina Ciglan Školková, umelecké meno qtinca. Pochádzam z Prievidze, štrnásť rokov som študovala a neskôr pracovala ako lektorka španielčiny v Bratislave a pred piatimi rokmi som sa vydala a presťahovala do rozprávkovej Banskej Štiavnice.

Mám dve deti, staršieho Miška, ktorý práve oslávil 4 roky a mladšiu Margarétku, ktorá v októbri bude oslavovať 2 roky.

 

2. Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Môj obchodík nesie meno qtinca-galeria floral (kvetinka-kvetinová galéria). Ako už meno napovedá, nájdete u mňa veľa kvetiniek:). Venujem sa predovšetkým maľovaniu na oblečenie a tenisky, či už detské alebo dospelácke. Najdôležitejšie pre mňa je, aby každý kúsok bol originál, nekopírujem iných umelcov, nikdy nemaľujem rozprávkové postavičky z televízie, každý výtvor musí byť originál qtinca. Nájdete u mňa bodyčká, tričká, šatičky i šaty, sukne, tenisky a v podstate aj čo nenájdete, vieme spolu s mojou šikovnou kolegyňkou, ktorá mi niektoré kúsky šije, vyhotoviť na želanie. Avšak aj tak mojou srdcovkou sú stále obrazy na plátne, tie si vždy vychutnám.

3. Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe? 

K tvorbe som sa dostala cez svoj talent, ktorý som dostala do daru ako dieťa a navyše je to môj relax, či už keď som bola ešte bez detí, po ťažkej práci som kreslila po nociach, alebo teraz po ešte náročnejšej práci matky :) mi taktiež pomôže trošku uniknúť do sveta fantázie. S deťmi prišli aj požiadavky od mamičiek na maľované detské oblečenie, tak som to skúsila a vyšlo to a ide to už skoro 4 roky. Samozrejme aj mamičky zatúžili po mojich muchotrávkach a kvietkoch a začala som maľovať aj pre dospelákov.

4. Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? 

Najväčší úspech? Pre mňa osobne sú to ilustrácie v knižkách, je milé nájsť v kníhkupectve knižku so svojimi výtvormi. Samozrejme aj maľované nosiče od Zumbuccy, lebo tie mieria aj do sveta a v neposlednom rade aj druhé miesto v Srdiečkovej súťaži u vás, v Čo dokáže mama.

Najväčší pracovný sen je vlastná knižka pre deti, vlastná značka oblečenia a otvoriť si malý obchodík v našom rozprávkovom mestečku.

5. Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť? 

Tvorím po nociach keď sa mi podarí nezaspať s deťmi:), prípadne cez deň, keď Margarétka "siestuje". Momentálne je to veľmi náročné, lebo manžel dlho pracuje a starí rodičia tiež nemajú čas a sily pomáhať. Na deti som v podstate úplne sama, na seba vôbec nemám čas, čo už aj na sebe cítim, psychicky aj fyzicky. Tvorím o dosť menej. Obe deti sú veľmi aktívne a zvedavé, vyžadujú si veľa pozornosti a času, preto je teraz tvorenie dosť v úzadí a v lete, keď je Miško doma, neberiem nové zákazky, len sem tam v rámci psychohygieny niečo vyrobím. Aj tento rozhovor robím na etapy a počas kojenia. :))) S domácnosťou mi raz do týždňa pomáha jedna milá pani, ktorá mi chodí upratovať, je to veľká pomoc.

Verím, že keď pôjde Margarétka o rok a pol do škôlky veľa sa toho zmení, mám veľké plány a svoj obchodík chcem posunúť niekam ďalej. Nemám v pláne vrátiť sa k výučbe, chcem sa na plno venovať tvoreniu, preto aj keď je to ťažké, snažím sa z toho úplne nevypadnúť, aby som nemusela opäť začínať od nuly.

 

6. Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Snažím sa svet vnímať detskými očami, vidieť to rozprávkovo okolo nás, tešiť sa z maličkostí. Detský svet je bohatý a neuveriteľne krásny, dospeláci by mali viac počúvať a sledovať deti, brať si od nich príklad, bolo by na svete lepšie.

                           To, ako vníma Maťka svet vidno aj na jej rozprávkových výtvoroch

7. Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama? 

Tvorte, tešte sa zo života a z každého úspechu, ale nezabúdajte, že deti sú na prvom mieste.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)