Martina Novotná

1. Ako sa voláte, odkiaľ ste, koľko máte detičiek? 

Som Martina Novotná, pochádzam z Košíc, ale aktuálne žijeme v Prahe. Mám dve deti, Viliam mal práve štyri roky a Jonáš 4 mesiace.

2. Čomu sa venujete?

V prvom rade sa venujem mojim dvom živým striebram a popritom už dva roky veľmi intenzívne vlastnému projektu, ktorý som začala budovať počas materskej dovolenky (ako inak:)  Akčné ženy, podobne ako Čo dokáže mama, podporujú ženy v tom, aby robili v živote to, čo ich baví, nech je to čokoľvek. Len ak je mama spokojná a šťastná, dokáže svoje šťastie rozdávať aj ďalej rodine aj celej spoločnosti. A keďže v živote venujeme obrovské percento času práve práci, je dôležité nájsť sa v nej alebo si minimálne nachádzať radosti v jednotlivých činnostiach danej práce. Každý jeden deň si treba povedať, že niečo vylepším, dokončím, začnem či dokážem.

3. Ako dokáže Váš portál pomôcť ženám?

Skúsim to povedať v bodoch:)

1. Náš portál www.akcnezeny.sk a www.akcnemamy.sk poskytuje každodennú inšpiráciu, podporu, zviditeľnenie a prepájanie. Zviditelniť sa dá ihneď vytvorením vlastnej online vizitky. Zároveň je možné hneď aj publikovať vlastné články a spraviť si tak reklamu. V neposlednom rade uverejňujeme pravidelne spoločné rozhovory. Podporujeme a prepájame sa online v našich FB skupinách Akčné ženy, Akčné mamy a aj v podskupinách, ktoré vytvárame postupne v jednotlivých mestách. Ženy sa tak dokážu cielene prepojiť a pomôcť si navzájom v danom regióne. Radíme si, pridávame tipy, odpovedáme na časté otázky najmä na tému podnikania. Ak sa opakujú viac, vždy z toho vznikne aj praktický článok.

2. V neposlednom rade sa stretávame osobne - celoročne organizujeme po Slovensku množstvo podujatí. Pripravujeme inšpiratívne večery, vzdelávačky, networkingy, ale už i celodenné konferencie. V tomto bode sa snažíme opäť vždy podporiť a odprezentovať lokálne podnikateľky, tvorkyne a akčné ženy, ktoré vytvárajú niečo dobré a prospešné pre spoločnosť.

3. Je možné tiež zapájať sa interaktívne do rôznych testovaní a získať tak produkty a služby zdarma. Informácie o novinkách vždy prichádzajú v newsletteri tým, ktoré sa registrujú na odber.

3. Ako ste sa dostali ku svojej práci? 

Aj ja som takto začala počas materskej a úprimne som vôbec netušila, kam sa posuniem alebo ako projekt môže narásť. Nemala som biznis plán (Z tejto vety si príklad neberte:)). Chcela som len robiť to, čo ma baví. Pred materskou som pracovala v marketingu, najviac ma bavil LIVE marketing a nikdy som neplánovala samostatne podnikať. Počas prvej materskej sme sa začali vďaka môjmu mužovi sťahovať a ja som začala po nociach veľa študovať ako funguje online svet. Chýbali mi odpovede na mnohé praktické otázky, dostupné boli len na zahraničných portáloch a tak som sa rozhodla, že to, čo sa naučím, si začnem spisovať a šíriť ďalej. Tak aj vznikali prvé obsahy, dnes už na portáli www.akcnezeny.sk . Zároveň mi chýbala komunita, ktorú by zaujímali podobné témy ako mňa. Boli to napríklad odpovede na základné otázky o samostatnej činnosti, o online nástrojoch a ich využití, ale takým ľudským spôsobom. A tiež reálna inšpirácia. Pred troma rokmi neboli magazíny, v ktorých by sa pravidelne písalo o “bežných” ženách a ich reálnych príbehoch, ktoré nie sú vždy len o dokonalom úspechu v podnikaní. Také, s ktorými sa vieš stotožniť ako so svojou susedkou a zobrať si z nej inšpiráciu pre seba. V našom magazíne môžem narátať na prstoch rúk rozhovory, ktoré sú urobené s celebritou a ak aj sú, súvisia s jej reálnym akčným počinom. 99 % príbehov je o ženách, ktoré sa bežne nechcú, nevedia a možno ani nepotrebujú producírovať v médiách. Často spovedáme ženy, ktoré u nás majú mediálnu premiéru a následne ich preberajú iné médiá. Môžeme sa už pochváliť, že sú na svete úspešne aj Akčné mamy a tiež česká verzia Akční ženy. Presťahovali sme sa aj do Čiech. Najprv do Brna, teraz sme v Prahe a tak vznikajú ďalšie akčné sestry.

4. Aký máte najväčší úspech v rámci Vášho projektu?

Úspech je relatívny pojem. Ja si rátam v prvom rade denné radosti. Napríklad, keď sa autorka poteší, že vyšiel vonku jej článok a zožal úspech. Alebo sa teší respondentka, s ktorou sme urobili rozhovor. Ja sa najviac teším z fungujúcej redakcie a z toho, že už sami dokážeme prosperovať a mať príjem vďaka našim partnerom. Úspechom môže byť zorganizovanie 38 eventov za jeden rok. Alebo čísla čítanosti. Pre mňa znamená najviac to, že v projekte už nie som “namočená” sama. Že sa dokážem spoľahnúť na super ženy, ktoré mám okolo seba. Každá sme iná. Úplne inak uvažujeme a vzájomne sa pekne dopĺňame. Maťka Beňová - spoluzakladateľka projektu má dar slova a okrem samotnej produkcie moderuje skoro všetky naše podujatia. Dokáže tiež rýchlo “prečistiť” a zbaviť sa toho, čo mne trvá celú večnosť. Saška Vrábelová - štvormama je redaktorka a veľký multitásker. Katka Hodorová šíri povedomie o projekte Akčné mamy. Rieši sociálne siete, podujatia, projekty so mnou a je k iným veľmi empatická. S Veronikou Habovčákovou sa ako s redaktorkou stretnete na portáli akčné mamy. Je to profi novinár, manažér a PRistka v jednom. Dokáže uvažovať z pozície klienta. O predaj sa delím s ďalšou menovkyňou, Maťkou Valachovou. Akčná žena je pre ňu slabé pomenovanie :) Bez detailistky Stanky Polákovej by sme nič neporátali - má na starosti naše financie a celú administratívu, v čom som ja stratená. Šarlota Gogolová je kreatívna, pomáha produkčne, ale i nápadmi. Zuzka Csontos nám vytvára a spravuje webstránky - je technicky zdatná, analytická a k tomu má aj cit pre dizajn. Začína rozbiehať aj náš klub. Ako stíha všetky svoje projekty popri troch deťoch stále nechápem. Veľmi sa teším aj zo spolupráce s Joannou Gurnik - vďaka online svetu dokážeme fungovať na dennej báze ja z Prahy, ona z Popradu, redakcie a obchod z Bratislavy, ďalšia redaktorka zo Šumavy. Nie je to úžasné?

5. Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Výborná otázka. Vďaka nej sa nám tento sen možno čoskoro aj splní, lebo už bude spečatený textom. Chceme raz disponovať vlastným priestorom, ktorý bude slúžiť ako inkubátor, naša základňa, klubovňa, redakcia. Žiadna z nás nepotrebuje pracovať nonstop z office - každá máme svoj office vždy zo sebou, respektíve doma. Sme flexibilné a takto stíhame aj popri deťoch veľa. Ale bolo by skvelé mať reálny priestor na všetky tie naše eventy, stretnutia, meetingy…

6. Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť? 

Tvorím, keď sa dá. Zvyčajné časy na sústredenú prácu sú nad ránom, počas dňa keď Jonáš spí alebo po deviatej večer, keď už spia všetci. Nedovolím si pridávať tipy. Každej mame to vyhovuje inak a má iný režim, ktorý sa zakaždým prispôsobuje deťom tak, ako rastú. Ja si vždy cez víkend naplánujem, čo sa dá a cez týždeň už riešim každý deň operatívu tak, aby som si v piatok odfajkla aspoň to najdôležitejšie. Čiže v nedeľu večer varím/ pečiem tak na 3 dni, počas týždňa pripravujem následne už len rýchle minútky alebo niečo, čo sa “varí samo”. Vždy večer si spravím aj “to do list” na ďalší deň. Vďaka deťom si dokážem vyvetrať hlavu aj počas dňa a potom mám energiu pracovať zasa napríklad do jednej rána. Na druhej strane rátam s tým, že situácia sa vďaka nim môže každú chvíľu nečakane zmeniť a ja nespravím vôbec nič. S tým sa postupne vyrovnávam a opakujem si priority :) More času môžete zabíjať na sociálnych sieťach. Skúste si inštalovať aplikáciu, ktorá vám ukáže koľko hodín do týždňa strávite na mobile. Poznám prípady, ktorým to vychádza na 4 hodiny denne. A nie je to ich práca. Ďalším faktom je, že už roky nemáme doma televízor. A táto maličkosť v živote veľa zmení. Podstatné je uvedomenie si vlastného času a premena na drobné. Koľko strávim upratovaním? Hrou? Viem variť a zapájať deti? S Viliamom sa nedokážem hrať hodiny s vláčikmi ako tatino. Vždy však spolu robíme potrebné veci a je to zároveň naša zábava, čiže dva v jednom. Má štyri roky a dokáže si naozaj skoro sám upiecť kompletný koláč. Pozná všetky ingrediencie, vie, čo do koláča patrí, má fantáziu a vie ju použiť. Vždy sa mu podarí perfektne. Je to on, kto mi pripomenie, že treba poliať kvety a skoro sám vyumýva podlahy. Ok, podlahy ešte dolaďujem po ňom, ale chápete. Je skvelé deti zapájať odmalička. V konečnom dôsledku skopírujú všetko.

7. Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Šťastná žena = šťastná celá rodina. A neuvažujte nad tým, že by to mohlo byť sebecké!

8. Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama? 

Je skvelé, že ste začali robiť niečo pre seba. Ak to chcete povýšiť na ozajstné zarábanie, nechajte si poradiť, vzdelávajte sa a pracujte systematicky. Pri hľadaní pomoci - mentoroch - si vyberajte OPATRNE. Je ich v poslednom čase veľmi veľa. Dovolím si pridať tipy na pomoc pri výbere.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)