Maruška: Mám taký pocit, že som tvorila odjakživa

„Odkedy si pamätám, tak stále sme doma niečo vyrábali, kočík z kartónu, počítač z papiera...v ruke sme mali neustále farbičky, fixky, štetce, nožnice... Rodičia nás so súrodencami podporovali, mamka vyrábala s nami,“ spomína Maruška.

Keď som niečo kreatívne videla, tak som hneď musela kúpiť materiál a tvoriť. Išlo to so mnou celý život. Nemám čas nudiť sa. Lebo vtedy na plné obrátky pracuje moje kreatívne JA.  Neskôr, keď som otehotnela s prvou dcérkou, mala som veľa času, keďže som práve zoštátnicovala, a tak som vyrábala náušnice z papiera. Dodnes ich mám doma, nosím ich nielen ja, ale už aj moje dcéry 😍 A keď deti rástli, tak som postupne prešla najprv k nosičom pre bábiky, keďže som ja sama nosila a moje deti chceli svoje "deti" nosiť tiež. Najprv som vyrábala pre naše deti, pre kamarátky, neskôr skúsila predať čo-to cez bazár. A keďže som človek, ktorý naozaj neobľubuje hračky, ktoré nevzdelávajú, tak som veľa hračiek/edukatívnych pomôcok začala vyrábať pre dcérku sama. Zistila som, že deti sa naozaj veľmi rady učia. Ale nie školským systémom, ale hrou. A preto začali postupne a pomaly vznikať edukatívne pomôcky na vzdelávanie pre deti. 

Na prechádzke

Prečo ste sa rozhodli svoje výrobky aj predávať?  
Nooo, v podstate za to môže Boh 😁 Keď som to všetko skúsila len tak "hodiť" na bazár, aby som si niečo privyrobila, naozaj bol o ne veľký záujem, až sme s manželom začali uvažovať, čo s tým, modliť sa za to. A Boh mi v tú dobu dal jasne najavo, čo mám robiť. A tak som mu to teda odovzdala na Jeho plecia, aby sa staral, keď mi odpovedal 😆 - a založila som si živnosť - stále si pripomínam slovo, ktoré mi vtedy dal " Dávajte teda, čo je cisárovo, cisárovi, a čo je Božie, Bohu" Mt 22,21; Pre mňa je cisárom štát. Preto som sa teda rozhodla predávať, ale predávať tak, ako má byť, na papieri, s faktúrami.

Ovplyvnila Vašu tvorbu, predaj, fungovanie, momentálna nepriaznivá situácia? 

Prvá vlna Covid-u 19 môj predaj určite ovplyvnila. Cítila som to na objednávkach, na samotnom predaji. Bolo toho neskutočne málo, ľudia asi šetrili, kde sa len dalo. Avšak teraz v tejto druhej vlne to až tak nepociťujem, keďže prichádzajú Vianoce a rodičia stále chcú, aby si ich ratolesti niečo našli pod stromčekom. Veľmi ma teší, že napriek tejto situácii, ktorá na Slovensku je, si mnoho ľudí uvedomuje, že je potrebné podporiť hlavne slovenských výrobcov, lokálnu tvorbu. Mojim zákazníkom som za to veľmi vďačná. Uvidíme, čo bude po Vianociach, od januára. Aj s tvorbou, predajom a aj s korona-situáciou.

Pečieme

Snažíte sa relaxovať aj pohybom? Alebo pri zdravom varení? 

No pri troch deťoch doma (z toho jedna domškoláčka a jedna domškôlkarka) mám toho pohybu až až 😅 Mám taký pocit, že sa od rána do večera nezastavím. Stále utekám od jednej dcérky k druhej, keď niečo tvoria a potom k tretej, 1,5ročnej, keďže tá vylezie všade, kde by nemala 😉

Ale určite sa snažíme spolu športovať, tento rok som vytiahla vonku aj kolieskové korčule, snažíme sa chodiť na výlety, teda turistiku. Minulý rok sme chodili aj na zimný štadión korčuľovať, tento rok to však kvôli korona-situácii nepôjde.

A čo sa varenia týka, tak odkedy máme deti, snažím sa variť zdravšie, veľa si o tom zisťujem, zaujímam sa o paleo stravu, máme radi veľa zeleninky, hlavne všetko lokálne, veľa si toho vypestujeme my doma na našej záhradke, prípadne od rodičov a svokrovcov. Podstatne obmedzujeme sladkosti, resp. sama ich deťom pripravím, aj vďaka knihe Zdravé domáce sladkosti ❤ celé leto sme "fičali" na čokoládovo-banánových nanukoch. Veľkou inšpiráciou pri varení je mi aj stránka Fitshaker, kde nakuknem, prečítam, zapíšem, uvarím ☺ a nielen zdravo, ale aj chutne. 

Kalendár

A čo si Maruška pre Vás pripravila?

Do Vianoc by som vedela ponúknuť nosiče pre bábiky alebo pre plyšákov. Skladom mám ušitých viac kusov kvôli vianočnému predaju. Sú to nosiče pre detičky, ktoré chcú nosiť svojich plyšáčikov alebo bábiky. Naše deti začínali tieto nosiče využívať odkedy začali chodiť, približne od 14mesiacov. Určite záleží od postavy, veľkosti dieťatka. A mala som už aj objednávku pre 9ročné slečny, ktorým tieto nosiče boli dobré vďaka popruhom, ktoré sú regulovateľné. Pravdupovediac, aj ja sama som si nosič na seba zapla 😅 

Ďalej by si u mňa ešte do Vianoc mamičky našli Sponkovníky Baletky pre malé princezné, aby mali poriadok v sponkách a čelenkách. Naše dievčatá ich dostali minulý rok na Mikuláša a odvtedy sú u nás využívané denno-denne.

Ak by mali mamky záujem o vzdelávacie pomôcky viem ponúknuť Fázy mesiaca, Ľudské telo, Dúhu na učenie farieb, Kalendár a Vesmír. Všetko to sú pomôcky, s ktorými sa deti rady hrajú a ani nevedia o tom, že sa zároveň vzdelávajú.  Celú moju ponuku nájdete tu: VČIELKA MARUŠ

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)