Michaela Kalaninova

„Boh vám žehnaj Miška za váš nápad! Konečne sme sa vyspali celá rodina, zachránila ste mi materskú...“

1. Povedzte nám niečo o sebe

Som mama ako mnohé z vás, ktorú trápilo, že má zdravé ale náročné bábätko, ktoré sa často v noci budí a cez deň prespalo najviac 20minút. Únava gradovala a ovplyvnila celú rodinu. Hľadala som spôsob ako to zmeniť. Vedela som, že nie som prvá mama, ktorá sa pasuje na materskej s nedostatkom spánku. Už dávno maše mamy a staré mamy museli vedieť dieťa upokojiť a predĺžiť jeho spánok. Mám dvoch synov, ten starší Dávidko má dnes už 12 rokov a mladší Filipko má 9 rokov. Všetko to začalo už na materskej... ale poznáte to. Nápad musel dozrieť, aby sa z neho neskôr vykľul reálny biznis plán, ktorý by mal potenciál a mohol ma živiť.

 

2. Ako prišiel nápad na podnikanie?

Oprášila som to, čo naše prastaré mamy dávno vedeli. Zavinovanie. Prešla som si historické etapy i formy zavinovania. Bola som z toho taká nadšená, že o zavinovaní by som vedela hodiny rozprávať. Uchvátilo ma to, ako sa táto jednoduchá činnosť tradovala prirodzenou cestou z matky na dcéru po tisíce rokov. Veď najstaršia zmienka je už 500 rokov pred naším letopočtom. A zmienka je aj v Biblii.

A hneď som začala skúšať efektívne zavinovať podľa Harveyho Karpa svojho druhorodeného syna. Rozdiel bol neskutočný. Až som sa bála, že mi vezmú materskú, také som mala dobré dieťa 😊. Už v pôrodnici som si všimla, že dávajú bábätkám rúčky do perinky, aby ich nevytiahli. Ja som však urobila jednu zásadnú vec – spojila som efektívne tesnejšie zavinovanie so slovenskou perinkou. Ale v novom štýle. Viete, aj naše tradičné perinky majú čo to do seba a sú skvelé. No stáva sa, že bábätka z nich rýchlo vytiahnu ruky, a potom sa budia na vrodený Morov reflex.

Chcelo to niečo inovatívne, niečo v čom mamy ocenia jednoduchosť a praktičnosť. Moje Mimi prototypy testovali spočiatku kamošky. Až po ich nátlaku, že je to fakt super nápad som pozbierala odvahu a v r. 2016 som sa zúčastnila prvej výstavy a predstavila Slovensku Modernú perinku Mimi original.

 

3. Aké boli dôležité momenty v tvojom podnikaní?

Zásadné bolo uvedomiť si, že keď to myslím s podnikaním naozaj vážne, musím si hneď od začiatku chrániť svoje duševné vlastníctvo, svoj nápad. Ešte pred zverejnením prvých fotografií som si podala žiadosť na Úrad duševného a priemyselného vlastníctva v SR. A tak 4.júna 2016 moderná perinka Mimi získala štatút chráneného unikátneho DIZAJNU v SR. A potom nasledoval európsky  zápis dizajnu v auguste 2016. To je pridelený odborník a on skúma, či sa naozaj jedná o niečo nové, unikátne. A Mimi bola naozaj originálna. To čo mi naozaj dodalo silu a sebavedomie boli reakcie mamičiek! Aj babičiek. Proste im to dávalo celé zmysel.

Prišli rozhovory do časopisov. Potom televízie. Živé vysielanie na Markíze či RTVS. Ale poviem vám teraz úprimne. Večer si ľahnúť a mať zarobené peniaze je fajn. Ale pocit, vďaka ktorému ráno vstávate a pre ktorý viete, že to čo robíte, dáva naozaj zmysel, sú reakcie vašich zákazníkov. Ich spätná väzba. A to je pre mňa to najväčšie ocenenie aké som mohla v podnikaní získať. Pocit, že som niekomu pomohla.

Keď ráno zapnem telefón a tam sa objaví správa: „Boh vám žehnaj Miška za váš nápad! Konečne sme sa vyspali celá rodina, zachránila ste mi materskú...“. Alebo akurát včera, keď som na sociálnych sieťach dala post, že kúpou perinky Mimi získate aj bezplatné poradenstvo, pretože mi záleží na tom, aby ste vy mamy boli spokojné a už nebudete samé, prišla mi správa v tomto znení: „Máte môj veľký obdiv. Tak milý, príjemný, ľudský a ochotný prístup k rodičom, aký ide z vás sa naozaj v tejto dobe vidí a počuje len málokde...“. A toto je ozajstný dôvod, kvôli ktorému vstávam aj keď som unavená a pracujem aj dlho do noci.

4. Aká je vaše vízia a odporúčanie pre rodičov?

Mám len jednu radu pre rodičov. To najvzácnejšie čo  máte je vaša intuícia. Počúvajte svoj materinský cit a robte veci tak, aby ste bola spokojná vy i vyše bábätko. Nie je na tomto svete nič, čo by vyhovovalo úplne každému. Len maminka vie, čo vyhovuje jej a jej dieťatku. A v tom tkvie čaro materstva. O spoznávaní a objavovaní nových dimenzíí.

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)