Mirka Miklošovičová

O Vás. 
Volám sa Mirka / Mimi Miklošovičová a pochádzam z Považskej Bystrice. V súčasnosti žijem so svojou rodinkou v Seredi. Najkrajší okamih v mojom živote bol, keď sa nám narodila vytúžená, dnes už 4,5 ročná dcérka Simonka.

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?
Môj obchodík nesie názov môjho projektu: SPIEVANKY S MIRKOU a mám veľkú radosť, že sa vďaka nemu šíria do sveta piesne pre deti z rovnomenného CD. Je k dispozícii aj v MP3 verzii. Verím, že už čoskoro k nemu pribudne v obchodíku dlho očakávaná novinka. 

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?
S tvorbou som vlastne začala už dávno, niekedy v období dospievania, keď som začala, ako mnoho iných dievčat, písať básne o všetkom možnom - smutné, krásne, o láske, živote atď. Ako hudobníčka som však nedokázala ostať len pri básničkách. Od piatich rokov som sa učila hrať na akordeóne, čo mi vydržalo 12 rokov. Prvé básničky som zhudobnila práve s jeho doprovodom. Raz sa mi však dostala do rúk gitara a stala sa mi osudnou. Nie som žiadna gitarová virtuózka, práve naopak, som samouk a mám pred gitarou veľký rešpekt. Vďaka nej sa však roztrhlo vrece s ďalšími a ďalšími pesničkami, až som jedného dňa založila folkovú kapelu, v ktorej sme (nielen) moje pesničky interpretovali do sveta.
Potom však prišla tá krásna správa, že čakám Simonku a krátko pred pôrodom sme koncertovali s kapelkou naposledy. Následne som spievala už len dcérke.
K tvorbe pre detičky som sa dostala veľmi nevinne a neplánovane. 
Na jeseň v roku 2017 ma oslovili dve úžasné dievčatá, maminy Pavlínka a Hanka z Rodinného centra MAMA klub v našom meste, či by som občas deťom v herničke nezahrala nejaké detské pesničky. Skúsila som a vznikol tak okamžite mimoriadne obľúbený, pravidelný program v centre. Práve Pavlínka prišla s nápadom nazvať ho Spievanky s Mirkou. Spievanky preto, že sme si hrali a spievali tradičné detské pesničky, ktoré som poznala zo svojho detstva, aby ich poznali aj naše malé deti, a aby sa na ne popri súčasnej komerčnej hudbe nezabúdalo. Po troch mesiacoch - v januári 2018 ma zrazu kopla pani Múza a vznikla moja prvá detská pieseň Teta Fantázia. A potom sa spustila lavína, pani Múza sa u mňa zabývala, a v priebehu veľmi krátkeho času som napísala a zhudobnila asi 15 detských pesničiek. Postupne vznikajú ďalšie a ďalšie, dokonca už aj na objednávku.

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? 
Môj najväčší sen sa stal už skutočnosťou, keď svetlo sveta konečne uzrelo v decembri minulého roka moje vytúžené CD Spievanky s Mirkou. O to väčšiu radosť som mala, že som to stihla do Vianoc a tak si ho mnohé deti našli pod vianočným stromčekom. Ešte dnes mám husiu kožu, keď si spomeniem, ako vznikalo, ako som si prvýkrát vypočula nahrávky, videla návrhy obálky a samozrejme, keď som ho konečne držala v celej svojej kráse vo vlastných rukách. Vtedy som sa vyjadrila, že keby už nikdy nemohol zaznieť jediný tón Spievaniek s Mirkou, nevadí, pretože tu po mne ostane pre mňa, a dúfam aj pre mnohé rodiny s deťmi nádherný a významný odkaz, a ja som si svoj sen splnila. 
To som však ešte netušila, že o pár týždňov dostanú Spievanky aj audio-vizuálnu podobu. Raz, bolo to pred necelým rokom, mi jeden výborný kamarát povedal, že by som určite mala mať aj videoklip. A ja som si na neho a jeho slová nedávno spomenula, s malou dušičkou som mu poslala jednu nahrávku a bolo rozhodnuté. Vytvoril nádherné animované dielko, ktoré zdá sa robí radosť, nakoľko sa na YouTube teší krásnej sledovanosti. Táto Uspávanka - Pieseň lásky v audiovizuálnej podobe - to je naozaj to, čo považujem za môj/náš najväčší úspech.
Ale ruka v ruke s ním aj to, že som získala vaše ocenenie Mamička týždňa a dnes odpovedám na vaše otázky. Mám z toho úprimne obrovskú radosť, s pokorou sa nesmierne teším a mám pri tom husiu kožu. Zo srdca ďakujem.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?
Nemala som žiadne veľké ambície a už vôbec som nemala predstavu, že sa Spievanky za 2 roky dostanú až tam, kde sú dnes. Že budú na CD, že budem mať na YouTube nádherný videoklip - to sa mi naozaj ani nesnívalo! Ja som vlastne len túžila, aby sa moje piesne, ktoré sú určené deťom, páčili. A zrejme sa páčili, pretože mi mnohí rodičia vraveli alebo písali, že keď raz vydám CD, tak si ho určite kúpia. Bol to pre mňa zrazu akýsi záväzok a vznikol ten sen - naozaj CD vydať. Netušila som ako. Na viac, ja som človek, ktorý si nedá pokoj a musí si stále "komplikovať život" a musí stále niečo vymýšľať. Nuž som začala popri skladaní pesničiek tvoriť aj krátke príbehy, rozprávočky o kamarátoch Kľúčikovi a Notičke.
Kľúčovým momentom bolo prvé osobné stretnutie s našou skvelou Andrejkou koncom leta minulého roka, ktorá niekoľko mojich pesničiek už poznala a ukázala som jej aj nápad s knižôčkou. Bola som užasnutá z jej nadšenia a vtedy mi povedala, že nemôžem dovoliť, aby toto všetko ostalo zašuchnuté kdesi v šuflíku.
Takže CD je na svete, no a v súčasnosti sa dokončuje interaktívna hravo-múdra knižôčka pre malé aj väčšie Spievančatá. Tá je teraz tým ďalším a v súčasnosti najväčším pracovným snom -  aby sme ju čím skôr dokončili a aby sa konečne aj ona dostala k deťom. 

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?
Tak, ako asi aj ostatným tvoriacim maminkám, aj mne nápady prichádzajú priebežne, neustále. Veľmi často sa mi stalo, že som si nestihla zapísať, čo mi napadlo a bolo to fuč. Neskôr som si zvykla zapísať si myšlienku rýchlo aspoň do telefónu, alebo na akýkoľvek papier (mám ich nazbieraných dosť veľa), alebo si melódiu len rýchlo nahrať na telefón, aby som ju nezabudla. 
Výhodou tvorby pesničiek pre deti je to, že dcérku to od začiatku veľmi baví a bola (aj je neustále) vždy mojím prvým divákom, poslucháčom aj kritikom. Veľa pracovných nahrávok máme spoločných, keď mi pri tvorbe asistovala. Ale je pravda, že som sa musela veľakrát aj zavrieť sama do izby. 
Samotné spracovávanie tvorby do reálnej podoby CD či knižky - to už samozrejme nešlo spoločne. Musela som si nájsť a vyhradiť vlastný čas. Najťažšie pre mňa je časovo skĺbiť aktivity pre Spievanky a štúdium na vysokej škole, pre ktoré som sa popri materskej rozhodla, nakoľko aj v rámci štúdia potrebujem veľa tvoriť, písať a samozrejme sa učiť.
Ja som skôr ranné vtáča, skoro ráno mám najviac energie, nápadov, dokážem toho urobiť veľmi veľa, kým svet spí. Vtedy necinkajú ani žiadne správy, nerozptyľuje internet a neriešia sa potrebné rodinné úkony. Takže veľmi často využívam čas medzi štvrtou až šiestou rannou hodinou. Kým bola dcérka menšia, pracovala som, kým napríklad spinkala. Dnes už využívam aj čas, keď je v škôlke.


Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?
Rada čítam motivačné texty, výroky múdrych či slávnych. Najviac v živote bojujem so svojím strachom a nesebavedomím, alebo veľmi nízkym sebavedomím. Pracujem na tom, a pomaly tento svoj šedý mrak nado mnou prekonávam. Keď mám ťažšiu chvíľku, zvyknem sa motivovať tým, že sa snažím spomínať na to, čo sa mi už v živote podarilo. Nie je to ľahké, no zvykne mi to pomôcť. 
Čo som sa ale musela naučiť, a to je možno taký môj súčasný spôsob fungovania, že keď sa toho veľa kopí a strácam pevnú zem pod nohami, zastavím sa, prestanem myslieť na to všetko, čo ma čaká a začnem konať postupne, robiť veci krok za krokom. A niekedy dokonca nechám veci a udalosti len plynúť. Nie nad všetkým totiž máme úplnú kontrolu, a nie všetko vieme ovplyvniť. Keď sa občas niečo aj nepodarí, ona sa tá naša Zem neprestane krútiť. Niekedy je potrebné riešiť veci až vtedy, keď skutočne nastanú.

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?
Pre mňa je obrovská česť byť súčasťou tejto našej nádhernej komunity skvelých a šikovných tvorivých mamín. V skupine na FB som bola už dávno a sledovala som, čo sa v nej deje, často som si od nejakej maminky niečo objednala a kúpila. Aj ja som chcela byť tá šikovná, no nevedela som nič vyrobiť, namaľovať, ušiť... Raz som však poslala Andrejke svoju pesničku (a potom veľa ďalších) a dostala som vždy ako odpoveď od nej obrovskú motivačnú sprchu.
Ja by som rada odkázala všetkým maminkám, ktoré nosia a držia v sebe akúkoľvek tvorivú myšlienku, nápad, sen, aby ju pokojne a s odvahou vypustili a premenili ju na to, čo vidia vo svojom srdci. Dajte o sebe vedieť.
Prajem nám veľa nápadov, energie, sily a radosti s našimi detičkami a s tým, čo nás baví. 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)