Monika Macáková

Predstavíte sa nám?

Volám sa Monika Macáková a som rodená Košičanka. Hoci ešte nemám vlastné deti, spolu s manželom máme 5 krstných synov (Dávidko – 8 rokov, Matejko – 5 rokov, Peťko – 3 roky, Lukáško – 3 roky, Jakubko – 1 rok) a ďalších 13 synovcov a neterí. Takže som často obklopená deťmi, s ktorými vždy niečo vymýšľame.

Aký je názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Som začínajúca autorka. Nakoľko nepíšem pod žiadnym pseudonymom a vystupujem pod mojím vlastným menom, tak aj názov môjho obchodíka je „Monika Macáková". Vo svojom obchodíku ponúkam svoju prvú knihu „Rys ostrovid a jeho dobrodružstvá".

Čo dokáže mama Monika Macáková

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Už od malička som mala blízko ku knihám a k literatúre. Veľmi rada čítam a postupne som prišla na to, že aj píšem. Domáce úlohy, kde som mala niečo vlastné napísať, boli pre mňa vždy najjednoduchšie a aj najobľúbenejšie. Keď som však nastúpila do práce, zavalili ma pracovné povinnosti a moje písanie išlo do úzadia. No postupne ako pribúdali deti v mojom okolí, prišla aj nová inšpirácia a motivácia a pustila som sa do toho.

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby?

Koncom roka 2021 sa mi podarilo vydať moju prvú knihu „Rys ostrovid a jeho dobrodružstvá", ktorá je určená najmä detským čitateľom. Potešil ma každý pozitívny ohlas na ňu, najmä nedávna recenzia od  „Baby Book Life".

Čo dokáže mama Monika Macáková

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Môj najväčší pracovný sen je stať sa spisovateľkou na plný úväzok.

O trošku menší a aktuálnejší sen je pre mňa dokončiť pokračovanie knihy „Rys ostrovid a jeho dobrodružstvá", posunúť ho čím skôr do tlače a do rúk odvážnym deťom.

 

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času popri domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Tvorím väčšinou večer alebo cez víkendy. Často mi však najoriginálnejšie myšlienky napadnú uprostred noci – tie si poznačím ráno na papier a neskôr ich rozvíjam.

Keďže mňa k mnohému v knihe inšpirovali práve deti, s ktorými som trávila čas, tak pre mňa najlepšie využitý čas v rámci tvorby bol práve čas s deťmi.

Čo dokáže mama Monika Macáková

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Asi nemám žiadne konkrétne životné motto, ktorým by som sa riadila. Napadá mi však myšlienka sv. Augustína, ktorá ma už roky sprevádza: „Miluj a rob, čo chceš! Ak mlčíš, mlč z lásky; ak rozprávaš, hovor z lásky; ak napomínaš, napomínaj z lásky; ak odpúšťaš, odpúšťaj z lásky; nech je v tebe zakorenená láska..."

 

Čo by ste odkázali tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Všetky mamky, ktoré dokážu aktívne tvoriť popri svojich najmenších, majú môj obdiv. Nikdy som u mamičiek vo svojom okolí nepobadala, že majú nejako času nazvyš. Napriek tomu vždy prídu s niečím novým a originálnym podobne ako maminky v Čo dokáže mama. Verím, že aj mne sa v budúcnosti podarí byť aspoň z polovice takou dobrou časovou manažérkou.

Čo dokáže mama Monika Macáková

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)