Monika Poláková Keleová: "Výroba šperkov je pre mňa relax"

Volám sa Monika, pochádzam z Tvrdošoviec. Momentálne som na materskej dovolenke s našim tretím dieťatkom (Timotej - 7, Anika - 4, Amélia - 2). Venujem sa výrobe doplnkov a šperkov

Moju tvorbu nájdete na www.codokazemama.sk/obchod/naramky-od-moniky 

Študovala som na Prírodovedeckej Fakulte Univerzity Komenského, odbor Geografia a regionálny rozvoj. Po ukončení štúdia som pracovala v Bratislave.

Už od mala som rada vyrábala rôzne darčeky, pohľadnice, patchworkové gule a maličkosti.

 

Približne pred štyrmi rokmi som odštartovala svoju záľubu v šperkoch. Prvé boli personalizované náramky, potom pribudli náušnice, náhrdelníky, kľúčenky, ružence, postupne som začala vyrábať aj pre detičky – držiaky na dudlíky a mašličky proti urieknutiu na kočík. Inšpirovali ma moje deti. Venujem sa aj písaniu rozprávkových kníh. S kamarátkou spoločne dokončujeme našu prvú.

Keď som prvýkrát náramky zverejnila na sociálnej sieti Facebook, tak ma veľmi potešil pozitívny ohlas. Ten ma naplnil veľkou energiou a povzbudením do ďalšej činnosti.

Popri deťoch a každodennej starostlivosti o domácnosť, sú pre mňa chvíle práce s náramkami a ďalšími mojimi výrobkami relaxom a dobre využitým časom. Moja práca sa dostala už aj za hranice Slovenska, čo ma veľmi potešilo. Cestovali napr. do USA, do Severného Írska, Anglicka, Maďarska, aj do Nórska.

Mojou obľúbenou technikou sa stala –šujtáš - sutaš - soutache – technika. Na Slovensku sa šujtáš používala pri výrobe krojov, kde ju ručne a neskôr aj strojovo prišívali, aby vytvárali nádherné a rozmanité vzory. V súčasnosti sa čoraz väčšej obľube tešia šité šujtášové šperky.

Mnohých možno prekvapí, že aj mohutnejšie šperky vyrobené touto technikou sú zvyčajne veľmi ľahké a príjemné na nosenie. Rada sa venujem šujtáš náušničkám, ktoré sú ručne šité zo šujtáš šnúrok, kamienkov, kabašonov a korálok. Je to zdĺhavá a prácna robota, ktorej výsledok ma vie vždy veľmi potešiť a posilniť.

Mám rada folklór. Ľudové motívy som preto zaradila do svojej tvorby s veľkým nadšením. Snažím sa spojiť moderné s ľudovým.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)