Monika Vašková

O Vás.

Pekný deň prajem, volám sa Monika Vašková, pochádzam z Prešova, no pred pár rokmi sme sa presťahovali do domu v blízkej dedinke. Som šťastnou manželkou a mamou troch skvelých detí - Dominika (9), Veroniky (7) a Jakuba (5).

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Pod menom mon-art tvorím originálne ručne maľované oblečenie s autorskými motívmi. Moje ruky premieňajú obyčajné na výnimočné. Venujem sa maľbe na textil- maľujem na tričká, krstné košieľky, vytvorila som aj na Slovensku unikátny produkt a to maľované ponožky. Ku krstnej košieľke rada namaľujem aj krstnú sviecu. Záleží mi na každom detaile a originalite každého výrobku, ktorý vyjde spod mojich rúk, rada stvárňujem nápady zákazníkov a upravujem nápisy aj maľby, aby boli “šité” na želanie!

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Len som robila to, čo mi srdce kázalo. Je to zaujímavé, keď sa nad tým zamyslím, ale ozaj, počúvala som svoje deti a rada som im plnila ich sny o obrázkoch na tričku.

Zo začiatku som „len“ skrášľovala nudné oblečenie, postupne som začala vytvárať vlastnú tvorbu a púšťala sa do nových vecí, vymýšľala, kombinovala obrázky s textom, ktorý zbližoval sestričky, bratov, vytvárala som bodynká pre našich najmenších tiež s milým textom, tieto texty sa postupne dostali aj na ponožky a tu sa rozbehla moja tvorba naplno, práca s textom a “grafika” z voľnej ruky... Nabrala som odvahu aj na krstné košieľky a sviece.

A iste to poznajú všetky tvorivé mamičky, výzvou je stále nová požiadavka a nápad zákazníka, je na mne ako sa ho chopím, je to príležitosť vytvoriť niečo nové, unikátne, na mieru a to dáva mojim obrázkom na tričku či inom textile „dušu”. Tak nejako vznikali ďalšie a ďalšie produkty v mojej ponuke.

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá).

Za úspech pokladám predovšetkým to, že sa môžem živiť touto “prácou” i relaxom, živiť sa napĺňaním svojho sna... mojím úspechom je každý spokojný zákazník, či malý alebo veľký. Teším sa z každého, koho nadchne moja tvorba a niečo si odo mňa objedná. Do každého výrobku vkladám kus seba, nie som stroj, ktorý produkuje množstvo rovnakých výrobkov, dávam každému výrobku pečať originality!

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Mojím snom je robiť tvorivú prácu celý život, veeeľmi ma to baví, rada by som do nej zapojila aj manžela, aby sme spolu vytvorili stabilnú rodinnú dielničku, a možno dali prácu aj ďalším, aby výrobky mohli byť vyrobené a namaľované kompletne na našom Slovensku.

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Moja tvorba sa už prehupla do práce na plný úväzok, teda tvorím v čase, keď sú deti v škole a škôlke... za normálnych okolností samozrejme, v čase epidémií- nielen tých svetových, ale aj rodinných posúvaní si chorôb, je otázka namieste ... tvorím kedy sa dá, dôležité je naučiť deti samostatnosti a zodpovednosti za splnenie si svojich povinností, čiže základom je jasné definovanie si, čo a kedy je v pláne, a rešpektovanie sa navzájom. Učíme sa pomáhať si, keď treba, deti sa učia vymyslieť si aktivity samé, alebo starší mladším, momentálne má najmladší syn na striedačku učiteľku (staršiu sestru) aj učiteľa (staršieho brata), ktorí mu vytvárajú škôlkársky program, takže v našej rodine funguje tvorivosť v každom kúte.

A asi ako každý podnikateľ, nikdy sa nenudím, snažím sa ale oddeliť prácu od ostatných povinností a rodinných záležitostí, no nie vždy mi to ide, keďže to robím fakt rada.

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

So svätým Augustínom si vravím každý deň: „Miluj a rob čo chceš!” Teda na prvom mieste je láska - čo mi dovolí a k čomu ma vedie, to sa snažím robiť...

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Všetkým vám, tvorivé mamky, prajem odvahu, odvahu pustiť sa do toho, čo vás baví - nakoľko vám to vaša situácia dovoľuje. Zdokonaľujte sa, vzdelávajte sa, nebojte sa nových nápadov a výziev, posúvajte sa stále o krok vpred!

 

A ak vás srdce zavolá, živte sa prácou svojich rúk, ukážte deťom, že na svojich snoch treba pracovať!

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)