Muselo to prísť

Prezradte niečo o sebe a čo vás inšpirovalo knihu napísať.

Volám sa Andrea Ággová, tvorím pod menom Andrea Ágg. Básnickú zbierku Muselo to prísť som napísala začiatkom minulého roka, no názov a rovnomenná báseň vznikla na začiatku korony. Napätá pandemická situácia ma podnietilo spísať svoje pocity do do veršov. Báseň sa rýchlo šírila internetom, bola zhudobnená a preložená do 11 jazykov.
 

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Kniha nemá vekové ohraničenie. Čítajú ju vnúčikovia so starými rodičmi, muži, aj ženy každého veku, žiaci i študenti. Básne sú písané jednoducho, no samotná téma je náročná, a preto sa od čitateľa vyžaduje určitá citová vyspelosť. Zbierka je o ľudskej konečnosti tu na zemi, o zmene, ktorú počas života ešte môžeme spraviť a tretia časť je o večnosti – o “mieste” ešte neprebádanom. Nie je to žiadna sladká poézia výhradne iba pre ženy. Aj od mužov dostávam krásnu spätnú väzbu a teší ma, že poézia opäť chytá dych.

Referencie od čitateľov

●     Pri čítaní básní sa tak zamýšľam nad životom ako nikdy predtým! Každá veta mi TAK VEĽA NAPOVIE a posunie ma zamyslieť sa, ako sa veci majú!  V našom živote i po ňom... Môj strach pred smrťou sa začína meniť, za čo som autorke veľmi vďačná! A život? Každý riadok ma učí, keď ho čítam dvakrát, učí ma dvojnásobne... Čím častejšie ho čítam, tým viac mi dáva pochopiť zmysel sekúnd, minút, hodín počas dní v každom roku nášho života! Večnosť začínam vnímať ako súčasť môjho bytia. Predtým som sa nad večnosťou ani nechcela zamyslieť!!! A teraz, otvorím knihu a párkrát si čítam... Čokoľvek z večnosti. A bojím sa menej....
Klára a Juraj, ktorým je kniha venovaná sa, verím, len usmievajú a blahoželajú autorke zo svojho večného života, no hlavne jej ďakujú! Tisíckrát! Aj viac.. Je to krásna kniha aj obsahom, aj obalom. Notový zápis piesne na predsádkach knihy - ako nikde predtým. Jedna nádhera!!!

●     Krásne myšlienky, zanechali vo mne krásne pocity. Precítila som rôzne emócie: Prešla som cez smútok, triašku aj radosť. Určite to nie je kniha, ktorú prečítam raz a odložím do police. Postupne ju budem dávkovať aj svojim deťom a manželovi. Zbierku som dostala darom a až po prečítaní som pochopila jej hodnotu. Ďakujem autorke za tento zážitok.

●     Po tom, ako som na FB zachytila prezentáciu tejto knižky, ihneď som si ju objednala. Očakávala som, že ma v týchto "čudných časoch" poteší, ale musím priznať - prekonala aj moje predstavy. Úžasná forma, kresby, spracovanie a hlavne obsah - chytí za srdce, a tiež príjemná na dotyk. Skrátka, cítiť z nej ženskú nehu. Už viem, že si ešte objednám pár kusov ako darček pre priateľov.
 

Knižku si možete objednať tu

ČASŤ B - Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezradte čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? Odporučte začínajúcim autorom, na čo si dať pozor.

Prekvapilo ma, ako funguje distribúcia. Básnická zbierka sa dostala na pulty o dosť neskôr, a hoci to bola novinka, kníhkupectvá ju zastrčili “hlboko” do police možno pre napohľad nezaujímavý žáner. Až po pár mesiacoch dostala adekvátnejšie miesto, no čoskoro na to zatvorili kvôli pandémii kníhkupectvá. Nikto z autorov si takúto situáciu nepredstavoval, a preto “neohrabaný” predaj trápi iste viacerých autorov.

Odporúčam preto dobre zvážiť začínajúcim autorom aj náklad, v akom knihu vydajú. Ak niekto vydáva prvotinu, nemal by mať "veľké oči" a radšej po vypredaní nižšieho nákladu ísť do dotlače. Je to ale individuálne. Ja dávam na svoju intuíciu. Nevadí mi, že básnická zbierka neodíde ako teplé rožky - naraz. Svojich čitateľov si už zbierka našla a verím, že tých, ktorých má, si ešte určite nájde.

Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh?

Uvažovala som nad všetkými dostupnými možnosťami financovania – od crowdfundingu až po rôzne fondy na podporu autorov. Napokon sme išli vlastnou cestou, ktorá je síce ťažšia, no nemusíte sa nikomu prosiť. Všetko okolo knihy som si riadila sama, no mala som šťastie na šikovných ľudí ako je grafik, ilustrátorka, editorka a aj tlačiari. Tí si svoju časť splnili na výbornú a mohla som sa na nich spoľahnúť. Ak by som vydávala ďalšiu knihu, určite pôjdem do podstatne nižšieho nákladu a išla by som do predpredaja. Vtedy je totiž kniha podľa mňa najatraktívnejšia, keď je okolo nej ešte len to "záhadno", čo to bude, ako bude vyzerať - všetci sú v očakávaní. Nevylučujem pri iných žánroch knihy v budúcnosti ani crowdfunding, no táto básnická zbierka bola moja druhá - vydaná po 23 rokoch a nechcela som byť ničím obmedzovaná a limitovaná.

Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori.

Pozitívne bolo, že kniha vyšla v septembri, a teda bola s dostatočným predstihom pripravená aj na Vianočný trh. V procese tvorby knihy sa dá vylepšiť veľa, napríklad je dobré dávať si deadline na všetky časti a rátať aj s rezervou, aby sa zbytočne nestresovalo. Určite by som robila aj predpredaj, čo som pri zbierke nechcela, pretože som ju najprv chcela mať v ruke a byť si istá, že je bez chybičky. Negatívny AHA moment prišiel vo finále. V tlačiarni pri testovacom nátlačku sa nepodarila zlatá ražba komplikovaného námetu na obálke, ktorý obsahoval jemné detaily a tie sa zliali. Bola som smutná a sklamaná, no okamžite mi ponúkli vhodnú alternatívu, ktorá bola možno napokon ešte lepšia, ako pôvodná. Námet obálky ostal, zmenili však technológiu, nedali ražbu zlatou, ale len zlatú farbu. S výsledkom som spokojná. Je dobré nedržať sa upäto svojej predstavy, ale povoliť uzdu a byť flexibilný, otvorený aj iným možnostiam. Na druhej strane, každý autor svoju prvú knihu berie príliš vážne. Hoci toto je moja druhá zbierka, prvá sa až tak neráta, pretože mi ju pred vyše 20 rokmi vydalo vydavateľstvo Odkaz, a tam som videla až výsledok, keď bola zbierka na svete. Nemala som žiadne možnosti zasahovať do toho, ako bude knižka vyzerať. Aj preto som vďačná za právo rozhodovať o každom detaile pri tejto druhej. A naplno som to využila.

Knižku si možete objednať tu

 

Spracovala Michaela Ray

Redakcia & projekty Knihy našich mamičiek

michaela.raydewitters@codokazemama.sk

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)